מיכאל שראל: "השוק אופטימי מידי לגבי הצמיחה בארה"ב, בישראל לא נחזור לקצב הצמיחה ערב המשבר"

על תגליות הגז: "בטווח הארוך הן יחזקו את השקל אבל בטווח הקצר דווקא להיפך". על ההתערבות של פישר: "הייתה מוצדקת מ-3 סיבות שכרגע לא רלוונטיות"
יוסי פינק |

הבורסה בת"א מדשדשת בימים האחרונים ואחרי גל עליות בלתי פוסק, רבים מהמשקיעים כעת מתקשים בלנחש את הכיוון בטווח הקצר. לא מעט תלוי כמובן בהתפתחויות המאקרו כלכליות והשפעתן על סביבת הריבית בארץ ובעולם.

מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל ביטוח ופיננסים, התייחס בראיון ל-BizportalTV לנושא הריבית בארה"ב ובעולם כמו גם לנושא שער החליפין ונושאים נוספים.

ראשית שאלנו את שראל בעניין מדד המחירים לצרכן בישראל שפורסם ביום שישי האחרון ונותר ללא שינוי, זאת לעומת תחזיות לעלייה של 0.2%-0.3%. לדבריו של שראל, מה שהפתיע היה סעיף הדיור וזה בהחלט יכול להצביע על שינוי במגמה. ראינו בחודשים האחרונים עליות מאוד משמעותיות במחירי הדיור (מחירי השכירויות) וכנראה שעכשיו אנחנו רואים שינוי במגמה, המחירים הגיעו לשיווי משקל ואפילו 'אוברשוטינג', סביר שמחירי הדיור והשכירויות לא ימשיכו לעלות בחודשים הקרובים".

בדבריו באשר לירידה האפשרית במחירי השכירויות, רומז שראל לכך שהמדדים הבאים לא צפויים להיות גבוהים משמעותית שכן יהיה נתון שירסן אותם. בעניין זה, בהתייחס לריבית בארץ, אומר שראל, כי הריבית בארץ שהינה ריבית ריאלית שלילית היא איננה מצב סביר כאשר המשק בסה"כ במצב טוב (השכר מתחיל לעלות, הצמיחה חיובית ושיעור האבטלה מתחיל לרדת). ברור שריבית שלילית במצב כזה תוביל לאינפלציה גבוהה בעוד כשנה. לכן בנק ישראל מבין שהוא צריך להעלות את הריבית והשאלה היא רק באיזה קצב הוא יעשה זאת".

שראל סבור כי קצב העלאת הריבית בארץ תלוי במספר גורמים ובניהם ציפיות האינפלציה בארץ, קצב העלאת הריביות בעולם ועוד. "מה שקרה בשבוע-שבועיים האחרונים זה שיצאו רצף של אינדיקאטורים שכולם תומכים בהאטת קצב העלאת הריבית. זה כנראה התחיל עם נתון התעסוקה הגרוע שפורסם בארה"ב וכרגע לא מצפים שהריבית בארה"ב תעלה לפני הרבעון השלישי ואפילו הרביעי, שבר שתומך בהאטת קצב העלאות הריבית בישראל. גם המדד נמוך בארץ כמובן מקטין את הלחצים להעלות את הריבית".

בשורה התחתונה, אומר שראל, כי בעדכון הקרוב (בשבוע הבא) אני מעריך שפישר יותיר את הריבית ללא שינוי ויש גם סיכוי טוב שפישר לא יעלה את הריבית גם בעדכון של החודש הבא. באופן כללי אני צופה שהיריבת תעמוד בסוף השנה על 2.25%-2.5%, כלומר העלת ריבית כל חודשיים-שלושה".

"השוק אופטימי מידי לגבי תחזיות הצמיחה בארה"ב"

"השוק אוהב את הריבית הנמוכה והוא אופטימי מידי לגבי קבצי הצמיחה, בעיקר בארה"ב אבל גם בשאר העולם. הקונצנזוס הוא אופטימי, אני מעריך שהצמיחה בארה"ב תהיה מתונה בשנים הקרובות וזה בעיקר בגלל החובות הגדולים של משקי הבית שיחייבו את הציבור לחסוך וזה גם בגלל הגרעונות הגדולים של הממשלה שיובילו להעלות מיסים שיחלישו את קצב הצמיחה"

בעניין שוק התעסוקה בארה"ב, אומר שראל, כי "המשבר בשוק התעסוקה בארה"ב הוא קרוב לשיא, שיעור האבטלה שם צפוי לרדת בקרוב ונתחיל לראות שיפור סמפר המועסקים כמו גם בנתון האבטלה".

"הצמיחה בישראל לא תחזור לשיעורים של 5% ויותר"

תחזית הצמיחה של בנק ישראל למשק הישראלי עומדת על 3.5% זה בערך באמצע טווח התחזיות. שראל פחות אופטימי ואומר כי פוטנציאל הצמיחה של המשק בשנים הקרובות הוא נמוך יותר מקצבי הצמיחה שראינו לפני המשבר וזה בגלל שבשנים 2003-2008 היו לא מעט אירועים חד פעמיים שלא יחזרו על עצמם."

"הערכנו שהשקל צריך להתחזק אבל כעת יש שיווי משקל"

בהתייחס לדולר-שקל, אומר שראל כי הערכנו שהשקל צפוי להתחזק וזה בגלל העלאות הריבית, העודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים וכו'. בסופו של דבר זה התממש והשקל התחזק אבל ברמה הנוכחית אנחנו חושבים שיש שיווי משקל ולא רואים עדיפות לכיוון התחזקות של השקל".

לגבי רכישות המט"ח שמבצע בנק ישראל, אומר שראל, כי "כשבנר ישראל החל להתעב בשוק המט"ח באמצע 2008, אנחנו חשבנו שזה מהלך נכון מאוד כי היו 3 סיבות לעשות זאת. הדבר הראשון הוא הגדלת יתרות המט"ח שהיו לא גבוהות, הדבר השני זה החשש לגבי היצואנים על רקע המשבר והדבר השלישי זה החשש מדיפלציה. היום כל הסיבות האלו לא קיימות ולכן ההתערבות כעת היא איננה מוצדקת".

"תגליות הגז עשויות לחזק את השקל בטווח הארך אך בטווח הקצר זה אפילו עשוי להחליש את השקל"

מדינת ישראל הפכה למעצמת גז בשנה האחרונה בעזרת גילויי הגז ב'תמר' ו'דלית'. לדבר עשויה להיות השפעה גם על שער החליפין. שראל מתייחס לעניין זה ואומר כי "גילוי הגז למעשה משנים את הערכות לגבי מאזן התשלומים ובתוך כך את הערכות לגבי שער החליפין בטווח הארוך כי אם אנחנו צריכים לייבא פחות חומרי גלם ומוצרי אנרגיה, אז יווצר עודף של ייצוא על פני ייבוא וזה ייתמוך בשקל בטווח הארוך. בטווח הקצר זה דווקא עשוי לעשות את הפעולה ההפוכה כיווון שהפיתוח של שדות הגז דורש השקעות גדולות שהן עתירות ייבוא"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה