שוק המניות לאן? להלן התרחיש הסביר ל-2010-2012
2009 נגמרה - זמן לסיכומים ובעיקר לתחזיות. מדובר לא סתם בשנה מדהימה לשוק המניות המקומי, מדובר בשנה נדירה, כזו שלא רק שלא תחזור בשנה הבאה אלא שאני בספק אם תחזור בעשור הבא.
בשבועות האחרונים כל בתי ההשקעות הגדולים בארץ עשו כבכל שנה, כינסו מסיבת עיתונאים חגיגית והציגו את תחזיותיהם לשנה הקרובה. מרבית ההערכות מדברות של עליות של 10%-15% בשנת 2010, אף אחד כמובן לא מעריך שהתשואות של 2009 יחזרו על עצמן ואפילו לא קרוב לכך. איך אמר אחד ממנהלי ההשקעות באותן מסיבות עיתונאים - "הפעם המשקיעים יצטרכו להזיע בשביל התשואות".
ראשית, תרשו לי להגיד שאני מעריך מאוד חלק לא קטן מהאנשים שיושבים בבתי ההשקעות. מהאנליסטים, דרך המקרואיסטים (הכלכלנים) ועד מנהלי ההשקעות. מדובר באנשים טובים שיודעים לעשות את עבודתם. עכשיו כשאמרתי את זה, אני יכול להגיד בפה מלא - אם תקשיבו באופן רציף לקונצנזוס התחזיות של בתי ההשקעות, סביר שתפסידו את כספכם ובגדול! ואני אסביר.
המשבר הגדול של 2007-2008 הוכיח דבר אחד - הכלכלנים, האנליסטים או מנהלי ההשקעות - לא יודעים לעשות את הדבר החשוב ביותר בהשקעות, להגיד מתי לצאת מהשוק ומתי להיכנס אליו. ואני לא מדבר על מניה ספציפית או מדד ספציפי, בזה הם דווקא בסדר. אם במהלך שוק שורי מניה מסוימת הופכת להיות זולה הם יצביעו על כך ושווה להקשיב. אבל כשהשוק משנה כיוון, אתם לבדכם. ככה זה בחיים, את ההחלטות החשובות באמת מקבלים לבד.
לא בשביל הקנטרנות אלא בשביל להמחיש את דבריי, הלכתי למדור המלצות האנליסטים של Bizportal כדי לבדוק מה אמרו האנליסטים בסוף חודש אוגוסט 2008 על מניות הבנקים ומניות אחרות, כלומר מה הם אמרו רגע אחד לפני ירידה של 50%-70% במרבית המניות תוך חודשיים-שלושה. אז ככה, ב-21 לאוגוסט 2008 קיבלה מניית לאומי עדכון המלצה מצד אחד מבתי ההשקעות המובילים. מחיר היעד שנקבע הינו 21.5 שקלים. באותם ימים הייתה שווה המניה כ-15 שקלים. חודשיים מאוחר יותר השוק כולו קרס, לאומי נחתכה בכ-50% ונסחרה בשווי של כ-8 שקלים. לגבי כיל, המצב נכון באותה מידה רק שהמכה שהמשקיעים חטפו הייתה חזקה יותר ואלו רק דוגמאות אחדות אבל תבדקו בעצמכם.
הדבר נכון באותה מידה גם לגבי כלכלנים בכירים, מנהלי השקעות וכל מי שתרצו. אז אחרי שהבנו שלהציל את עורנו מהגרוע מכל מספקי התחזיות לא מסוגלים, בוא נראה מה אנחנו יכולים לעשות עבור עצמנו.
דבר אחד אנחנו יודעים, הכלכלה מתנהלת במחזוריות ובהתאם לכך גם הבורסה. אחרי מספר שנים של עליות, יש מספר שנים של ירידות. על פי רוב, הירידות הן חדות יותר אבל פרק הזמן שלהן הוא קצר יותר. במילים אחרות, מהלך ירידות לוקח שנה וחצי עד שנתיים וחצי ומהלך עליות לוקח 4-5 שנים. זה לפי בדיקה של התנהלות מדד המעו"ף מאז היווסדו ב-1992.
מה אפשר להסיק מכך? ראשית צריך לקחת בחשבון שהמדדים בעולם חוו לאחרונה שנה וחצי של ירידות. כך שלפי המחזוריות הידועה, שנה אחת של עליות זה לא מספיק. כנראה שתהיה עוד שנה אחת חיובית. שימו לב שיכולתי להגיד שאנחנו בדרך ל-3-4 שנים של עליות אבל אני לא אומר את זה. הכלכלה העולמית נמצאת אחרי אחד המשברים הכי גדולים שלה, יכול להיות שהיא תצא ממנו בלי שריטה ותבצע את המהלך השורי הקבוע אבל ייתכן בהחלט שמהלך העליות יהיה קצר יותר מהמקובל, כלומר שנתיים-שלוש בלבד ואז נפילה סביב 2012.
בשורה התחתונה, השנתיים האחרונות הוכיחו למשקיעים שעל דבר אחד אפשר לסמוך, המחזוריות. מי שהגדיל אחזקה במניות בתיק שלו בשנת 2007 עשה זאת לאחר 4 שנות גאות או במילים אחרות, כשהשיא קרוב משמעותית מהשפל. אז מה לעשות היום? ההיגיון אומר דבר פשוט, שימו את כל הכסף באג"ח ממשלתי או אפילו במזומן, חכו שנתיים עד 4 שנים בלי תשואה בכלל ואז כנסו לשוק בכל הכוח כשהנפילה תגיע, והיא תגיע. זה הדבר הנכון לעשות אבל בגלל שמעטים האנשים שמסוגלים לשמור את כספם במזומן תוך כדי מהלך עליות של השוק, אז אני פשוט אגיד - תיצמדו להנחת המחזוריות. ב-2010 אתם בטוחים וכנראה גם ב-2011 אבל אם נגיע ל-2012 והבורסה עדיין לא נפלה, תתחילו להקטין אחזקות או לעבור לאפיקי מניות יציבים יותר (ראה ערך סלולר, קמעונאות וכו').
שיהיה עשור מוצלח
יוסי פינק עורך אתר Bizportal