חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון מס' 13), התש"ע-2009
ביום 16.12.2009 פורסם ברשומות חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון מס' 13), התש"ע-2009 (להלן: "התיקון לחוק" וגם "התיקון").
"שעות עבודה" מוגדרות בסעיף 1 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951 כ"זמן שבו עומד העובד לרשות העבודה, לרבות הפסקות קצרות ומוסמכות הניתנות לעובד להחלפת כוח ואויר, חוץ מהפסקות על פי סעיף 20".
על פי התיקון לחוק, הגדרת "שעות עבודה" תכלול גם הפסקה לשם שימוש בחדר שירותים.
בהתאם לתיקון, המעביד יוודא, שיש חדר שירותים תקין וראוי לשימוש העובדים. עם זאת, שר התמ"ת יהיה רשאי לפטור מחובה זו סוגי מעבידים, סוגי עבודות או סוגי מקומות עבודה, או לקבוע כללים להחלת חובה זו.
הוראות התיקון כאמור לעיל, יחולו הן על מעסיק בפועל ועובד קבלן כוח אדם והן על מזמין שירות ועל עובד של קבלן שירות המועסק אצל מזמין השירות.
תיקון חוק עבודת הנוער, התשי"ג-1953 --------------------------------------------------------- במסגרת התיקון לחוק, יתוקן חוק עבודת הנוער, התשי"ג-1953 (להלן: "החוק"), כך שהגדרת "שעות עבודה" בחוק תכלול הפסקה לשם שימוש בחדר שירותים. כמו כן, המעביד יוודא, שיש חדר שירותים תקין וראוי לשימוש העובדים.
בהתאם לתיקון, על אף הוראת סעיף 44 לחוק, לפיה חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951 לא יחול על העבדת נער, יחולו לעניין זה כללים שיקבע שר התמ"ת, כמפורט לעיל.
הוראות התיקון לחוק, יחולו הן על מעסיק בפועל ועובד קבלן כוח אדם והן על מזמין שירות ועל עובד של קבלן שירות המועסק אצל מזמין השירות.
תיקון חוק הזכות לעבודה בישיבה, התשס"ז-2007 --------------------------------------------------------------------------- בהתאם לתיקון, לבית הדין לעבודה תהא סמכות ייחודית לדון בהליך אזרחי בשל הפרת הוראות התיקון, והוא יהיה רשאי לפסוק פיצויים, אף אם לא נגרם נזק של ממון, בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין, ליתן צו מניעה או צו עשה לתיקון ההפרה או לחייב את המפר בתשלום פיצויים שאינם תלויים בנזק (פיצויים לדוגמה), בסכום שלא יעלה על 20,000 שקלים חדשים, ובמקרים חמורים סכום שלא יעלה על 200,000 שקלים חדשים, בהתחשב בחומרת ההפרה או בנסיבותיה.
בבואו לפסוק פיצויים לדוגמא כאמור, בשל הפרת הוראות התיקון, רשאי בית הדין להתחשב בכך שאותו אדם הורשע בשל אותו מעשה ובקנס שהוטל עליו. כמו כן, בית הדין רשאי להתחשב בפיצויים שנפסקו בבואו לגזור קנס על מעביד, מעסיק בפועל או מזמין שירות, לפי העניין, שהורשע בעבירה בשל הפרת הוראות התיקון.
עוד נקבע בתיקון, כי הגשת תובענה בשל הפרת החוק כאמור בתיקון המוצע, יכול שתוגש בידי העובד, ארגון עובדים או ארגון העוסק בזכויות בעבודה, ובלבד שהעובד הסכים לכך.
תחולת התיקון לחוק ---------------------------------- תחילתו של התיקון לחוק ב- 1 בחודש שלאחר יום פרסומו, קרי ב- 1.1.2010 (להלן: "יום התחילה"). אולם, תוקפה של ההוראה בדבר חובת המעביד לוודא שיש חדר שירותים תקין וראוי לשימוש העובדים, יהיה שישה חודשים לאחר יום התחילה, קרי 1.7.2010.
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"