בג"צ בצו על תנאי: הממשלה לא עדכנה את תקרת הוצאות אש"ל במשך 25 שנה, 90 יום להגיב

העצמאים עתרו לבג"ץ בדרישה להגדיל את סכום הפטור ממס על הוצאות אש"ל, שלא שונה מ-1985. באוצר החליטו לבטל לחלוטין את ההכרה בהוצאות. בג"ץ הוציא צו על תנאי ל-90 יום
אריאל אטיאס |

בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ הוציא אתמול (ב') צו על תנאי ל-90 יום כנגד שר האוצר ורשות המיסים בעניין הוצאות האש"ל בעתירה אשר הוגשה בשם ענת ארז ועמותת להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל.

נושא העתירה הינה דרישה משר האוצר ורשות המיסים לקיים הוראה חוקית המטילה על שר האוצר חובה לעדכן את הוצאות האש"ל, אותה שר האוצר אינו מבצע זאת במשך כ-25 שנה.

כתוצאה מכך, כיום יכול עובד שאכל ארוחת בוקר בהיותו בתפקיד מטעם עבודתו (וזאת בתנאי שהוא נמצא מרחק של 10 ק"מ לפחות ממקום מגוריו ו/או ממקום עבודתו) לקבל פטור ממס על שקל אחד. על ארוחת צהריים החוק הנוכחי מכיר בפטור עד ארבעה שקלים - סכומים מצחיקים וזניחים שבמקרה הטוב יכולים לכסות פחית שתיה קלה.

העדכון האחרון היה ב-1985

עו"ד זיו שרון ועו"ד מיכל סולומונוביץ ממשרד אלתר עורכי דין, ועו"ד דורון לוי ועו"ד רחלי גוז-לביא ממשרד עמית פולק מטלון ושות' טענו בשם העותרים כי למרות שהחקיקה כיום מותרות בניכוי מההכנסה הוצאות אש"ל לכל עובד בשל ארוחת בוקר, ארוחת צהריים, וארוחת ערב הפעם האחרונה בה עודכנו סכומי הוצאות האש"ל בגין הארוחות היתה בשנת 1985.

ע"פ הערכות העותרים, מספר הנפגעים העיקריים בישראל עומד כל כ-100,000 עצמאיים ושכירים (הנופלים בהגדרה המתאימה). כך שסכום הפגיעה נאמד בכ-70 מיליון שקלים בשנה ולא כפי שטוענים במשרד האוצר - 600 מיליון שקלים בשנה.

בבקשה ביקשו העותרים בבג"צ אשר התקיים בפני השופטים פרוקצ'ה דנציגר וחיות לעדכן את הסכומים לסכומים ריאליים בהתחשב בשיעור עליית מדד המחירים לצרכן, כך שהסכומים הנכונים צריכים לעמוד על סך של כ-15 שקלים ארוחת בוקר, 45 שקלים לארוחת צהריים ו-15 שקלים לארוחת ערב.

עדכון הסכומים יגרום לכך שהזכאים לכך יוכלו ליהנות מניכוי גדול יותר מההכנסה. עוד התבקש בעתירה סעד של עדכון ההוצאות באופן שוטף בעתיד והצהרה כי הנישומים זכאים לתקן את דוחות המס שלהם בהתאם לכל שנות המס הפתוחות.

שר האוצר: נבטל לחלוטין את ההכרה בהוצאות

העתירה הציגה את האפליה הקיימת של כלל האזרחים אשר ביכולתם לנכות את הוצאות האש"ל לעומת הוצאות אש"ל לתושבי ישראל הנמצאים בחו"ל ולהוצאות אש"ל לתושבי חוץ המצויים בישראל ונישומים בה על פעילותם בישראל, אשר גם הן זוכות לעדכון סכומים קבוע. עוד הוצג בפני בג"צ בעובדה כי עובדי המדינה כן זוכים לעדכון שוטף של הוצאות הכלכלה המשולמות להם בגין ארוחות, בשעות בהן הם נמצאים מחוץ למשרד.

בתגובה לבג"צ מסר שר האוצר כי אי העדכון היה ביודעין על ידו ועל ידי שרי אוצר קודמים והוא יפעל לבטל את תקנה 2(3) לתקנות ניכוי הוצאות מסוימות, העוסקת בהגבלת תקרת הוצאות האש"ל החל מתחילת 2010.

מיותר לציין, כי כדי לבטל את התקנה יצטרך שר האוצר להעביר את הבקשה בועדת הכספים של הכנסת. בסופו של דבר בג"צ נתן צו על תנאי על פי המבוקש בעתירה, וחייב את שר האוצר ורשות המיסים להגיש את עמדתם המפורטת בתוך 90 יום.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה