זכאות לפיצויי פיטורים עקב מצב בריאותי לקוי לא בהכרח תישלל בשל מציאת עבודה מתאימה אחרת
העובדות ---------------- סופיה ריבקובסקי (להלן: "העובדת") עבדה כמוכרת בחנות בגדים בחולון (להלן: "המעבידה") במשך תקופה של 7 שנים.
העובדת העידה, כי היא סובלת מזה 12 שנה מאלרגיה לניקל ומוצריו. לטענתה, בחודשים האחרונים לעבודתה, סבלה מתופעות אלרגיות בתדירות גבוהה, בשלן אף קיבלה חופשת מחלה של מספר ימים במהלך חודש יוני 2007. במהלך חופשת המחלה ביצעה העובדת בדיקות שונות, והסתבר כי מקום העבודה הוא הגורם להתפרצות האלרגיה, כפי הנראה בשל שינוי בהרכבי הבגדים המיובאים ע"י המעבידה. לאור זאת, טענה העובדת, כי התפטרה בשל מצבה הבריאותי
לטענת המעבידה, העובדת לא התפטרה בשל מצבה הרפואי אלא בשל דרישת המעבידה להעביר את העובדת לסניף אחר. עוד טענה המעבידה, כי רק כתגובת לדרישה זו של המעבידה החלה העובדת בתהליך של קבלת אישור רפואי.
העובדת הגישה תביעה לבית הדין לעבודה לקבלת פיצויי פיטורים בשל התפטרות עקב מצב בריאותי לקוי וזכויות נוספות.
פסק הדין ---------------- סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג ? 1963 (להלן: "החוק") קובע:
"התפטרות עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן משפחתו, ולאור הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות העניין הייתה סיבה מספקת להתפטרות ? רואים לעניין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים".
בפסיקה נקבע, כי על מנת להקים זכאות לפיצויי פיטורים מכוח סעיף 6 לחוק, אין צורך שמצב הבריאות ימנע מהעובד כל אפשרות להמשיך בעבודתו, או שיכביד על עבודתו ועל בריאותו מעבר לרגיל; די בכך שהיה קשר סיבתי בין מצב הבריאות ובין ההתפטרות, וכי קשר זה היה המניע להתפטרות או אחד המניעים העיקריים לה.
עובד, המתפטר עקב מצב בריאותי, צריך לאפשר למעביד להציע לו תנאי עבודה שיאפשרו את המשך עבודתו. עם זאת, היה ומצא העובד בעצמו עבודה אחרת המתאימה למצבו הבריאותי, אין בכך כדי לפגוע ב"הצדקה" להפסקת עבודתו.
במקרה שלפנינו, העובדת קיבלה אישור מפורש וחד-משמעי מרופאה תעסוקתית, לפיו מצב בריאותה אינו מאפשר לה להמשיך ולעבוד בחנות בגדים. בית הדין שוכנע, כי העובדת אכן התפטרה בשל מצב בריאותה, ולכל הפחות - מטעם עיקרי של מצב בריאותה.
עוד ציין בית הדין, כי גם אם העובדת סבלה מאלרגיה לניקל משך שנים רבות, אין משמעות הדבר שהתופעות האלרגיות לא יכולות היו להתפרץ דווקא בתקופה האחרונה לעבודתה.
לאור כל האמור, קיבל בית הדין את תביעתה של העובדת, וקבע כי היא זכאית לפיצויי פיטורים.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".