בדיקת פוליגרף תהיה קבילה, כאשר שני הצדדים הביעו הסכמתם לעריכת הבדיקה ולהגשת תוצאותיה כראיה

בשא 002807/09 תמיר פישמן השקעות בע"מ ואח' נ' דרור קרני, מיום 10.5.2009. תקציר מאת עו"ד ליאת קרופקין
עו"ד לילך דניאל |

העובדות ---------------- דרור קרני (להלן: "העובד") פוטר מחברת תמיר פישמן השקעות בע"מ ואח' (להלן: "המעבידה") לאחר שהואשם על ידה, כי קיבל במהלך יותר משנה, שכר על בסיס חודשי שאינו מגיע לו לכאורה, וכי זה לא התריע בפני איש על כך. על כן, נשללו ממנו זכויות אשר הגיעו לו בהתאם לתנאי ההעסקה בין הצדדים. העובד תבע בגין שלילת הזכויות ופיטורים שלא כדין.

במקרה דנן, הוגשה בקשה להוצאת בדיקת הפוליגרף (להלן: "הבדיקה") מתיק בית הדין.

המעבידה טענה, כי העובד ערך את הבדיקה על דעת עצמו, במכון אותו בחר, והשאלות היו עפ"י ניסוחו. עוד טענה המעבידה, כי העובד לא צירף את חומרי הגלם של הבדיקה, וכי, יש לדון באמינות הבדיקה לרבות הגשת חוות דעת מומחה, ונדרש הליכי גילוי מסמכים ודיני הוכחות ארוכים.

העובד טען, כי המעבידה הסכימה לקבל את הבדיקה כחלק מטיעוניו בישיבת השימוע אשר נערכה לעובד טרם פיטוריו, ואף ציטטה ממנה בהחלטתה. המעבידה לא העלתה במהלך הישיבה כל טענה בדבר קבילותה של בדיקת הפוליגרף.

פסק הדין ---------------- ההלכה כיום הנה, כי אין מניעה להתיר קבילותן של ממצאי בדיקת פוליגרף בהליכים אזרחיים, וזאת בתנאי ששני הצדדים הביעו את הסכמתם המפורשת והספציפית לעריכת הבדיקה ולהגשת תוצאותיה כראיה ובכפוף לשיקול דעתו של בית המשפט.

במקרה דנן, העובד ערך את הבדיקה ללא ידיעת המעבידה, כך שהיא לא יכלה לתת את הסכמתה לביצוע הבדיקה, למכון הנבחר ולשאלות אשר נשאלו.

באשר לתוצאות הבדיקה, המעבידה לא נתנה את הסכמתה המפורשת להגשת ממצאי הפוליגרף, דבר המוביל למסקנה, כי נוצר מחסום אשר מונע את הגשת הממצאים ולא במשקל שיש ליתן לראיה, אלא בעצם קבילותה.

הבדיקה הנה כלי אשר מהימנותו מוטלת בספק, ולא בכדי דורשת הפסיקה, כי תינתן הסכמה מפורשת ע"י שני הצדדים להגשת הממצאים.

הבקשה להוצאת הראיה מהתיק התקבלה.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה