שימו לב איך מתנהגת ביוסל מול פרוטליקס מאז הניסוי המכריע
מניות ביוסל הישראלית נסחרו בשנים האחרונות בהתאם למתרחש בזירת פרוטליקס, בה מחזיקה החברה בכ-19% מהון המניות, רק בתנודתיות גבוה יותר - שהניבה בימים של עליות תשואה טובה יותר. אך, לאחרונה, מאז פרסום התוצאות החיוביות של הניסוי, החלה ביוסל להניב תשואת חסר על פרוטליקס, כך עולה מבדיקת Bizportal.
עד לשנת 2000 ביוסל עסקה בפעילות תעשייתית בתחום המזון, בשילוב השקעות שונות. החל משנת 2000 אין בחברה כל פעילות והיא מהווה דרך להשקעה בפרוטליקס כיוצא מהחזקה של כ- 19% מהון המניות המונפק והנפרע של פרוטליקס.
מאז שנת 2007, אז החלה להיסחר פרוטליקס בבורסת ה-AMEX בניו יורק, נסחרת ביוסל בקורלציה למסחר במניות פרוטליקס אם כי בביתא (סטית תקן) גבוהה יותר - כך שבימים בהן האחרונה עולה ביוסל עולה יותר ובימים בהן היא יורדת ביוסל יורדת יותר.
בשנת 2009 הדיסקאונט בביוסל הלך ונסגר
בשנת 2008 איבדה מניית ביוסל 63.3% מערכה וצנחה למחיר ששיקף לחברת ההחזקה שווי שוק של כ-45.85 מיליון שקלים (כ-12 מיליון דולר לפי שער של 3.8 שקלים). באותו התקופה, מניית פרוטליקס נפלה ב-45.9% ושיקפה בסוף השנה שווי שוק של כ-142.12 מיליון דולר. צריך לקחת בחשבון גם את השינוי בשער הדולר, אך ב-2008 נחלש המטבע האמריקני רק ב-1.15% מול השקל - שיעור זניח לכל הדעות.
כפי שניתן לראות מהמספרים, השוק תמיד לקח משנה זהירות והעריך את ביוסל בחסר אל מול שווי ההחזקה שלה בפרוטליקס. כך לדוגמא, השווי ההוגן של ההשקעה במניות פרוטליקס עמד ב-31 בדצמבר 2008 על 101.2 מיליון שקלים בזמן ששווי השוק של ביוסל עמד, כאמור, על 45.85 מיליון שקלים - פער של 54.7%.
בהתאם לכך, שהחלה ההתאוששות בשווקים ביוסל רשמה תשואת יתר משמעותית על פרוטליקס - מתחילת 2009 טיפסה מניית ביוסל בשיעור של 1,147% בעוד פרוטליקס הוסיפה "רק" 537% לערכה. הזינוק החד בביוסל נבע גם מסגירת הדיסקאונט בו נסחרה החברה אל מול השווי ההוגן של החזקתה, כנראה ברקע להתפתחויות החיוביות בפרוטליקס שהביאו להקטנת הסיכון - היום עומד הפער על 10.5% בלבד (השווי ההוגן של ביוסל עומד על 648.26 מיליון שקלים לעומת שווי של 579.9 מיליון שקלים בבורסה בת"א).
פרוטליקס משלימה את הניסוי בהצלחה ומתחילה לטפס במהירות
ב-15 באוקטובר, השלימה פרוטליקס בהצלחה את הניסוי שלב III והמכריע בבני אדם בתרופה UPLYSO לטיפול במחלת הגושה, שהיא מחלה שנוצרת מחיסרון אנזים שמפרק שומנים וגורמת להצטברות שומנים בתאי דם לבנים ולהתנפחות של איברים פנימיים כמו טחול.
בהמשך לכך, תשומת הלב של המשקיעים בשוק ההון בפרוטליקס עולה והיא מתחילה לטפס בקצב מהיר יותר מביוסל. מתאריך ההודעה ועד היום עלתה פרוטליקס ב-36.8% בעוד ביוסל טיפסה ב-30.55%.
ניתן להסביר את התופעה החדשה בה פרוטליקס מניבה תשואת יתר על ביוסל בעיקר ע"י הסיבות הבאות: הפער בביוסל הולך ונסגר ומוריד את כדאיות ההשקעה בה לעומת פרוטליקס. במקביל, חל קיטון משמעותי בסיכון בפרוטליקס לאור ההתפתחויות החיוביות השנה.
גישה אחרת להסתכל על התופעה היא הגידול במחזורים בפרוטליקס. המחזור היומי הממוצע במנייה עבר בחודשים האחרונים את ה-500 אלף מניות, זאת לעומת מחזור יומי ממוצע הנמוך מ-200 אלף בשנה שעברה.
כמו כן, הספקולציות שפרוטליקס תירכש על ידי חברת פארמה גדולה גורמות למשקיעים רבים לרצות להיחשף אליה ישירות ולכן להעביר החזקות מביוסל לפרוטליקס.
"אתה רוצה להיות אחראי לגורל שלך ולכן אתה מעדיף להחזיק את נכס הבסיס אם אתה מאמין שהולכת להיות עסקה", אמר בשיחה עם BIzportal אנליסט העוקב אחר ההתפתחויות בפרוטליקס. "ברגע שאתה חשוף ישירות לחברה אתה כבר לא תלוי בהחלטות של חברת ההחזקה. כך, אם החברה תימכר בתמורה ל-20 דולר למנייה, לדוגמא, הכסף יגיע ישירות אלייך ולא לחברה ציבורית שתהפוך להיות סוג של שלד בורסאי".