החזר ניכוי מס במקור משנת מס סגורה

עו"ד יעקב יולוס ואיתי ברק (מתמחה).

לפ"ש אין הסמכות להיענות לבקשת הנישום ועליו לפנות לנציב לשטוח לפניו את הטענות ולבקשו לפתוח את השומה

שאלה: ------------------ בשנת 2004 הגיש נישום דוח של שנת 2002. בטעות לא נדרש בידי הנישום החזר ניכוי מס במקור. בשנת 2005 הגיש הנישום את הדוח של שנת 2003 ואותה הטעות קרתה שוב. כשביקש הנישום לתקן את הטעות נענה בשלילה בטענה שהשומות סגורות. השאלה: התיקון הוא תיקון טכני ואינו נוגע לשינוי בהכנסות, בהוצאות ובניכויים, מה גם שהנתונים הללו נמצאים במחשבי רשות המסים (מס הכנסה). מה באפשרות הנישום לעשות בנדון?

תשובה: -------------------- בשאלה חסרים פרטים מהותיים המקשים עלינו לחוות דעה בנושא. לדוגמה, האם ניתן אישור להגשה מאוחרת של הדוחות? לדברי השואל הוגשו הדוחות כשנתיים לאחר תום שנת המס, בעוד סעיף 132 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), קובע כי הדוח יוגש לא יאוחר מיום 30 באפריל שלאחר תום שנת המס. כמו כן אין זה ברור מתי אישר (אם אישר), פקיד השומה את הדוחות (להלן: "השומה העצמית") ונתן להם תוקף או אם קבע שומה לפי מיטב שפיטתו, ואם קיבל פקיד השומה ארכה מהמנהל לאישור השומה העצמית. לאור האמור ננסה להידרש לשאלתך בכלליות, מתוך הנחות היסוד הבאות: פקיד השומה אישר את הגשת הדוחות באיחור, ואישר את הדוחות כשומות עצמיות לפי סעיף 145(א)(1) לפקודה. לאחר מכן אישר פקיד השומה את השומות העצמיות במועד המאוחר ביותר שבו היה יכול פקיד השומה לאשרם לפי סעיף 145(א)(2) לפקודה, היינו בתום שלוש שנים מתום שנת המס שבה נמסר לו הדוח. הווה אומר, המועד לאישור השומה העצמית לשנת המס 2002 שהוגשה בשנת המס 2004, הוא לכל המאוחר ביום 31 בדצמבר 2007. כמו כן, המועד לאישור השומה העצמית לשנת המס 2003, שהוגשה בשנת 2005, הוא לכל המאוחר ביום 31 בדצמבר 2008. בפעולה זו ובמועד זה תמה סמכותו של פקיד השומה לערוך ולתקן את השומות לשנים שלעיל. סעיף 159א'(ב) לפקודה, המפרט את התנאים והמועדים שלפיהם מוסמך פקיד השומה להחזיר מס יתר בעקבות דוח לא יעמוד לעזרת הנישום בענייננו. זאת מהטעם שחלפה התקופה המסמיכה את פקיד השומה להחזיר מס, מכיוון שתאריך התחולה בסעיף זה פג 90 ימים מיום הגשת הדוח או ב-31 ביולי בשנת המס שלאחר שנת המס אשר לגביה הוגש הדוח. סעיף 147(א)(1) לפקודה מסמיך את המנהל לעיין בשומות ולתקנן מיוזמתו, או לבקשת הנישום, בתוך התקופה המסתיימת כתום שנה לאחר התקופות שנקבעו בסעיפי 145(א) לפקודה. רוצה לומר, לנציב ניתנת סמכות להתערב בשומה עוד שנה מתום המועד שבו מסתיימת סמכותו של פקיד השומה. על פי הנתונים שהנחנו לעיל, בקשר לשנת המס 2002 מסתיימת תקופת סמכותו של הנציב ביום 31 בדצמבר 2008, ובקשר שנת המס 2003 תסתיים סמכות הנציב ביום 31 בדצמבר 2009. סמכותו של הנציב אינה ניתנת להארכה, וראה בעניין זה גם את חוזר מס הכנסה 4/2000 מקצועית/משפטית הקובע כי אי אפשר לבצע פתיחת שומות אחרי מועדים הקבועים בחוק, גם אם הצדדים מסכימים על כך ביניהם, מכיוון שאחרי מועדים אלה פוקעת סמכותו של הנציב להפעיל את סעיף 147 לפקודה. נציין גם את סעיף 165(א) לפקודה, המסמיך את פקיד השומה לקזז את הניכוי במקור כנגד המס שיוטל על הכנסתו החייבת של מקבל ההכנסה בשנת המס שבה נעשה הניכוי, או בשנת המס שלאחריה, לפי בחירת פקיד השומה. מכאן שאם פקיד השומה יתרצה, ויאשר את קיזוז ניכוי המס במקור כאמור לעיל, הרי פתיחת השומה (אם בכלל) של שנת 2003 על ידי הנציב תכלול גם את ניכוי המס של שנת 2002. לסיכום ומכל האמור לעיל עולה כי אכן לפקיד השומה אין הסמכות להיענות לבקשת השואל ועליו לפנות לנציב מס הכנסה לפי סעיף 147(א)(1), לשטוח לפניו את הטענות, להסביר את הטעות ולבקשו לפתוח את השומה לשנת 2003 כדי שיוכל לקבל את החזר המס המגיע לו.

המשיבים - ממשרד יולוס, אלישע וגולדשטיין, עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    איתי 29/10/2012 10:30
    הגב לתגובה זו
    ניתוח יפה אבל ניכוי מס במקור הינו הליך שעניינו "גבייה" ולא שומה ולכן אין להתיישנות כל רלוונטיות - תחשבו על מצב היפותטי: נישום שלח צ'ק לרשות המיסים. הכסף ירד מחשבון הבנק שלו אבל לא שויך לשומה כיוון שלא זוהה, האם לאחר שנסגרה שנת המס חלה התיישנות ??? ברור שלא