האחריות לוודא, כי העסקת עובדים זרים נעשית כדין, מוטלת על המעסיק בפועל ואין הוא יכול לפטור עצמו בגלגולה לפתחו של קבלן כח אדם
העובדות --------------- ישראל דוד, קבלן לביצוע עבודות אלומיניום (להלן: "הנאשם"), הואשם בהעסקת שלושה עובדים זרים ללא היתר כדין. העובדים הזרים גויסו לעבודה אצלו על ידי חברת כח אדם בשם מ.ד. חיימוביץ בע"מ (להלן: "חברת כוח אדם"), אשר הייתה מעבידם הישיר והנאשם היה מעסיקם בפועל של העובדים.
להגנתו טען הנאשם, כי לא התקיים היסוד הנפשי של העבירה, הדורש קיום מודעות מצידו לנסיבות המקימות את העבירה. עוד טען, כי לא ידע ולא חשד שהוא מעסיק עובדים זרים בניגוד לדין מאחר וחברת כוח האדם אמרה לו בצורה מפורשת, שלעובדים יש אשרות מתאימות וכן בנוסף, הוא בדק את הדרכונים של העובדים ומסמכים אחרים בטרם העסקתם.
פסק הדין --------------- בית הדין הרשיע את הנאשם וקבע, כי לא עמד בתנאי סעיף 4 לחוק עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים), תשנ"א-1991, לאחר שלא השכיל להוכיח, שהעברה נעברה שלא בידיעתו ושנקט בכל האמצעים הסבירים למניעתה.
בית הדין הארצי ציין בפסיקתו, כי אין לפטור מחבות את המעסיק בפועל על ידי גלגולה על אחר, במקום שמצפים מן המעסיק בפועל לדעת את העובדות ולפעול לכשרות ההעסקה. הסתמכות המעסיק בפועל על קבלן כח אדם ביחס לכשרות ההעסקה של עובדים זרים, אינה פוטרת מאחריותו הפלילית של המעסיק בפועל, אם העסקת העובד הזר נעשתה שלא כדין (ע"פ 1005/04 מדינת ישראל נ' עולם יפה מעץ בע"מ ואח').
בית הדין קבע, כי אישור חברת כח האדם, לפיו לעובדים הזרים יש אשרות מתאימות, הינו חסר תוקף ואינו יכול לבוא במקום היתר כדין. על הנאשם היה לברר קיומם של היתרים לעובדים הזרים לעבוד בישראל, את תוקפם והיקף תחולתם. לשם כך היה עליו לבדוק באופן מדוקדק את פרטי המידע במסמכים אלה, תוך השקעת זמן בהבנת הפרטים ובירור השלמת פרטים.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".