נדחתה התביעה הייצוגית בסך 15 מ' ש' נגד הבנקים ירושלים, אדנים ועצמאות
נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש דחתה ניום (יום ה') בקשה לדיון נוסף בפסק דינו של בית המשפט העליון לאשר תובענה ייצוגית כנגד בנק ירושלים וכנגד בנק אדנים ובנק עצמאות. התביעה הייצוגית עסקה בטענה כי הבנקים חייבו שלא כדין את הלווים, נוטלי משכנתא, לבטח את רכיב המענק המיוחד שניתן על ידי המדינה.
התובעים נטלו הלוואות משכנתא מהבנקים ובמקביל חתמו על פוליסות לביטוח חיים. בנוסף להלוואות התובעים קיבלו "מענק מותנה", הלוואה במימון ממשלתי שהופכת למענק אם רוכשי הדירות מתמידים במגוריהם בדירה תקופת שנים מסוימת. התובעים הגישו תביעה ובקשה לאשרה כייצוגית בשנת 2003, וטענו כי הבנקים הוסיפו לפרמיה עבור ביטוח החיים - בנוסף לגובה הביטוח - גם את הסכום שהוענק להם כ"מענק מותנה". לטענתם, הממשלה לא חייבה כלל את הבנקים לערוך כיסוי ביטוחי לחלק הזה של ההלוואה. בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה על הסף את התביעה בשנת 2004, ושופט בית המשפט העליון יוסף אלון דחה במרץ האחרון את הערעור וקיבל את הטענה כי התביעה התיישנה. המחלוקת העיקרית בין השופטים בעליון הייתה מה יהיה המועד העיקרי לצורך מניין תקופת ההתיישנות. לקוחות הבנק טענו כי יש להתחיל את מרוץ ההתיישנות מרגע שנודע להם על ההפרה של הבנק, ולא מרגע החתימה על הסכם ההלוואה. דעת הרוב בעליון לא קיבלה את טענת הלקוחות, אך השופט אליעזר רבלין, בדעת מיעוט, קבע כי כאשר מדובר על הטעייה והפרה של חובות גילוי של הבנקים צריך לנקוט בזהירות רבה לגבי המועד שבו הלקוח היה צריך לגלות את ההפרה, והציע לקבל את הערעור ולהחזיר את הדיון למחוזי. פסק הדין לבסוף דחה את הערעור וחייב את המערערים לשלם לכל אחד מהבנקים הוצאות, אולם התובעים לא הסתפקו בכך והגישו בקשה לדיון נוסף בעליון. כאמור בהחלטה, כבוד הנשיאה דורית בייניש סקרה את פסק הדין , אישרה למעשה את ממצאיו ופסקה שלא נקבעה בו הלכה חדשה המצדיקה דיון נוסף.
בנק ירושלים יוצג על ידי עורכי הדין יובל גרייבסקי ונדיה דוידסון ממשרד יהודה רוה ושות', את בנק אדנים יצגו ד"ר אבי וינרוט ואריאל דינובצקי, ואת בנק העצמאות יצג מיכאל שפיגלמן.