ירידות בוול סטריט? ע"פ הסטטיסטיקה, הירידות ביומיים הראשונים עשויות להטעות
המשקיעים בבורסה בתל אביב חוששים מפתיחת שבוע המסחר - ובצדק, שכן ע"פ הקורלציה הידועה, באחד העם אמורים להשלים מחר את הפערים שנפתחו מול שוקי חו"ל בכלל וארה"ב בפרט, שם צנחו המדדים המובילים בלא פחות מ-3% ביומיים האחרונים.
המדד המוביל בארה"ב, ה-S&P 500, איבד ביום חמישי האחרון, שהיה גם יום המסחר הראשון באוקטובר, 2.6% מערכו כאשר הוא רושם את היום הגרוע ביותר בשלושת החודשים האחרונים לאחר שנתונים כלכליים חדשים שפורסמו תדלקו פחדים בנוגע לעוצמת ההתאוששות.
נשמע לכם מוכר? לפני חודש, ביום המסחר הראשון של חודש ספטמבר נפל מדד 500 החברות המובילות בארה"ב ב-2.2%. הנפילה היומית שהחלה הרחק במזרח, בבורסת שנחאי, חיזקה את החששות מפני "ספטמבר השחור", כינוי לו זכה ספטמבר לא רק בגלל נפילת ליהמן ברדרס בשנה שעברה (אז איבד המדד 9.2%) אלא בגלל שב-80 השנה האחרונות התשואה החודשית הממוצעת בחודשי ספטמבר במדד S&P500 עמדה על מינוס 1.3% בעוד ממוצע שאר החודשים הוא תשואה חיובית של 0.73%.
כעת, ניתן כבר להסתכל אחורה על תשואה של 3.57% (ב-S&P 500) ולומר כי לא רק שספטמבר לא היה שחור אלא הוא אפילו במקום החמישי ברשימת התשואות השנתית. ומה המצב באחד העם - אותו הדבר. מדד ת"א 25 הוסיף 5.22% בספטמבר וגם התמקם במקום החמישי השנה.
כאן ראוי לציין, שאותה הסטטיסטיקה שחקרה את חודשי ספטמבר מצאה, כי בפעמים בו הוא הניב תשואה שלילית רוב הפעמים גם אוקטובר אכזב, מאידך, כאשר הוא היה הניב תשואה חיובית גם אוקטובר היה ירוק.
תשואות ה-S&P 500 בשנת 2009
אך כל זה נוגע לשוקי המניות בארה"ב. באחד העם, דבר נוסף שלמדנו בשנתיים האחרונות הוא שלא הכל עובד לפי האמריקנים. למרות, שבשנת 2008 נחתך המדד הישראלי בכ-43% גם המדד האמריקני נחתך בשיעור דומה, בשנת 2009 כאשר ה-S&P 500 הוסיף 17% (לא כולל אוקטובר) מדד ת"א 25 טס בלא פחות מ-52%.
כמובן שאת זה ניתן לספח לאופטימיות ששררה באחד העם כתוצאה מגילויי הגז מול חופי ישראל, אבל גם לעובדה שהמשק הישראלי יצא מהמיתון כבר ברבעון השני (לעומת ארה"ב, שם עדיין סופרים רבעונים שליליים) צריך לתת משקל לא קטן. יכול גם להיות שהאמריקנים פשוט הורידו את הרגל מהגז בחודשיים האחרונים כדי להנמיך ציפיות לקראת סיום הרבעון השלישי.
תשואות מדד ת"א 25 בשנת 2009
לסיכום, לפני שרצים למכור או לקנות, צריך לזכור שהסטטיסטיקה לא תמיד עובדת וכך גם הקורלציה. מה שבטוח, עכשיו שהרבעון השלישי הסתיים, אחד הדברים שיקבעו את המשך המגמה הוא תוצאות החברות בארה"ב, שיחלו להתפרסם כבר השבוע.