גורם מוסדי: "אם אפריקה הייתה נסחרת בארה"ב, היא הייתה שווה חצי"
מניית אפריקה ישראל חטפה מכה רצינית בשבועיים האחרונים מאז הודיעה ב-30 באוגוסט על הליכה להסדר חוב. לאחר מהלך הירידות האחרון, אפריקה נסחרת לפי שווי של קצת יותר מ-2 מיליארד שקלים, זאת לאחר שבשיא נסחרה אפריקה לפי שווי של קצת יותר מ-29 מיליארד שקלים, כלומר ירידה של 94%.
הבוקר (ד') פתחה מניית אפריקה במחיר של כ-35 שקלים למניה כאשר נכון להיום אין בית השקעות שנוקב במחיר יעד עבור המניה. עד אתמול, מחיר היעד הנמוך ביותר היה של יובל בן זאב מכלל פיננסים - מחיר של 35 שקלים. לאחר שהמניה נגעה במחיר זה, פרסם בן זאב התייחסות למניה וחזר על המלצת ה"מכירה" למניה תוך כדי שהוא מוחק את מחיר היעד.
גורם מוסדי בכיר אמר ל-Bizportal השבוע כי "אם אפריקה הייתה נסחרת בבורסה אחרת כגון הבורסות בארה"ב, השווי שלה היה במקרה הטוב 50% פחות. העניין הוא שהשוק בארץ הוא שוק לא משוכלל. אם הייתה פה האפשרות לבצע שורטים על מניות, אז אפריקה הייתה מגיעה לשווי שהיא אמורה להיסחר בו. לא יכול להיות שחברה נסחרת בשווי של 2 מיליארד שקלים כאשר האג"ח שלה נסחר במחיר של 40 אגורות, זה פשוט לא הגיוני".
המסחר בארץ לא מספיק משוכלל
בארץ קיימת אפשרות לבצע מכירה בחסר (בעיקר עבור שחקנים מוסדיים) וזאת בצורה של 'השאלת מניות'. התהליך עובד בצורה הזו: גוף מוסדי רוצה לבצע שורט על מניה מסוימת, הוא פונה לבנק שמוצא עבורו צד ג' שמעוניין להשאיל את אותה מניה עבור קבלת ריבית. אותו גוף מוסדי מקבל את המניות, מוכר את בשוק ומקווה שמחירן ירד בכדי שהוא יוכל לקנות אותן בזול יותר לפני שהוא מחזיר אותן לאותו צד ג'.
במספרים: אפריקה נסחרת כעת במחיר של 35 שקלים. אם גוף מוסדי רוצה לעשות עליה שורט, הוא משאיל את המניות מצד ג' ומוכר אותן בשוק. אם שער המניה יורד ל-30 שקלים, הוא קונה אותן חזרה וכך עושה 5 שקלים, שכן לצד ג' הוא מחזיר את המניה ל-35 שקלים בדיוק ובתוספת ריבית. אם המניה עולה, הוא כמובן מפסיד.
השאלת המניות היא תמיד לתקופה של מינימום שבועיים ומקסימום שנה. העניין הוא שלאחר השבועיים הראשונים, לאותו צד ג' יש אפשרות "לקרוא למניות" בהתראה של 4 ימים מראש, כלומר לעצור את העסקה. הדבר יוצר מצב בעייתי עבור אלו השואלים את המניות (מבצעי השורט) שצריכים לתזמן את הפוזיציה שלהם מתוך הנחה שהיא עלולה להסתיים תוך פרק זמן קצר מאוד.
אותו גורם מוסדי התייחס לעניין השאלת המניות ואמר כי "העובדה שהצד המשאיל יכול לקרוא למניות תוך 4 ימים יוצרת בעיה קשה. אם השוק היה משוכלל והיו פה הרבה משאילים אז לא הייתה בעיה כי אז ניתן היה לגלגל את הפוזיציה ממשאיל למשאיל אבל במצב הנוכחי אתה כל הזמן חושש שבמידה והגורם שהשאיל לך את המניות יקרא להם חזרה, תיאלץ לסגור את הפוזיציה בהפסד כי אין לך משאיל נוסף ולא משנה אם אתה עדיין חושב שהמניה הולכת לרדת".
יש עיוות במחירי האג"ח
מנהל השקעות בכיר התייחס לעניין שוויה של מניית אפריקה ואמר כי "נכון להגיד שכאשר מחיר האג"ח של אפריקה שווה של 40 אגורות, לא יכול להיות שהחברה שווה 2 מיליארד שקלים אבל העיוות הוא גם בצד השני של המשוואה. האג"ח של אפריקה לא צריך להיות שווה 40 אגורות אלא 60-70 אגורות ואם השוק היה באמת משוכלל, זה היה השווי של האג"ח ואז השווי של החברה כפי שהוא היום היה פתאום נראה לנו סביר יותר".
עוד אומר אותו מנהל השקעות, כי "השווי של המניה כפי שהוא בא לידי ביטוי בבורסה הוא הרבה פחות רלוונטי כיוון שהשווי בסופו של דבר, למעלה או למטה, ייקבע במו"מ בין מחזיקי האג"ח לבין החברה".