מנתחים את האינפלציה: עלייה במחירי הדיור תרמה ליותר מ-70% מהעלייה השנתית במדד
מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עמד בתחזיות הכלכלנים ועלה בשיעור של 0.5%, כאשר הוא מושפע בעיקר ע"י התייקרות במחירי הדיור ומס הבצורת שהטילה הממשלה.
מראשית השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-3.7%, כאשר ב-12 החודשים האחרונים הוא הוסיף 3.2% לערכו.
מחירי הדיור מלבים את האינפלציה
מחירי הדיור המשיכו להתייקר והוסיפו 1.4% לסעיף שירותי דיור בבעלות הדיירים שתרם בסופו של דבר 0.24% לעלייה במדד. ב-12 החודשים האחרונים זינק סעיף הדיור ב-11.8% והיה התורם הגדול ביותר לעלייה באינפלציה המקומית בישראל - יותר משני שלישים מהעלייה במדד.
בתוך כך, נציין כי ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ללא דיור ב-0.9% בלבד ובאוגוסט ב-0.2% בלבד.
ההשפעה המתמשכת של היטל הבצורת לפיו מחיר המים לשימוש ביתי עלה ב-7.3% תרמה 0.1% למדד המחירים. נציין גם כי עלייה של 16% בעלות האירוח במלונות תרמה 0.1% למדד הכללי. מנגד, נרשמה הוזלה עונתית של פריטי הלבשה בשיעור של 9.1% אשר גרעה 0.23% מהמדד הכללי.
האינפלציה תחרוג משמעותית מטווח היעד של בנק ישראל
רון אייכל, הכלכלן הראשי במיטב בית השקעות, צופה כי בחודש ספטמבר המחירים יישארו ללא שינוי, זאת למרות שהמדד יושפע מהתייקרות של מחצית האחוז במחירי הדלקים, עלייה של 4.6% במחירי הנסיעה במונית והמשך התייקרות במחירי שכר הדירה. מנגד הוזלה עונתית נוספת במחירי ההלבשה וההנעלה, בשיעור של 7%, תקזז את העלייה.
בשורה התחתונה במיטב צופים כי מדד המחירים לצרכן יחרוג באופן משמעותי מטווח היעד של בנק ישראל, 1%-3%, כאשר הוא יעלה בכ-4.2% בשנת 2009. מנגד, המדד צפוי לעלות רק ב-2.6% בהסתכלות על 12 החודשים הקרובים.
רונן מנחם: הריבית תישאר על כנה
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בבנק מזרחי טפחות מסתכל על המדד הגבוה מזווית החלטת הריבית הקרובה ומעריך כי המדד אינו גבוה מספיק על מנת להכריע את הכף לטובת העלאת ריבית נוספת.
חלק מהגורמים כבדי משקל התומכים בהותרת הריבית ע"פ הערכותיו הינם: ירידה במדד המחירים ליצרן (0.4% באוגוסט) - אינה מבשרת על עליות מחירים בקנה. המדד ללא מזון ואנרגיה עלה פחות מהמדד הכללי באוגוסט - ההתאוששות בהוצאות משקי הבית עדיין לא גורמת לחץ מחירים. העלייה במדד עדיין נובעת ברובה מסעיף הדיור, המהווה 20% מהמדד הכללי. הריביות במדינות אחרות לא תשתנינה בקרוב. השקל שומר על חוסנו כנגד הדולר. בנק ישראל צופה ירידה בקצב האינפלציה לאחר מדד אוגוסט.