חדשות טובות למשק הישראלי: סקטור הייצור ממשיך להתרחב, ומזה שנה חלה גם התרחבות בתעסוקה
השיפור במשק ממשיך לבוא לידי ביטוי בנתונים הכלכליים: מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים וארגון מנהלי הרכש לחודש אוגוסט עלה זה החודש השלישי ברציפות וממשיך להצביע על ציפיות להתרחבות בפעילות היצרנית בישראל. יתרה מכך, לראשונה מזה שנה החל המדד להצביע על התרחבות ברכיב התעסוקה.
מדד מנהלי הרכש עלה באוגוסט לרמה של 56% לעומת 51.7% בחודש יולי. רמת המדד בחודש אוגוסט דומה לזו שבאוקטובר 2007 לפני תחילת המיתון בעולם. מרבית רכיבי המדד מראים על התרחבות, ולראשונה מאוגוסט 2008 חצה גם רכיב התעסוקה את רמת ה-50%. מחירי חומרי הגלם נמצאים זה החודש השני במגמת עלייה. רכיבי המלאים הם היחידים שממשיכים להימצא החודש במגמת התכווצות.
נתוני המשק הישראלי עקביים עם מדדי מנהלי הרכש בעולם שמצביעים על התרחבות. מדד מנהלי הרכש העולמי, שמפרסם ג'יי.פי. מורגן חצה לראשונה מחודש מאי 2008 את רמת ה-50% והגיע ל-53.1%. המדד האמריקני חצה אף הוא את רמת ה-50%. במרבית המדינות המשתקללות בחישוב, המדד עבר את רמת ה-50% או היה קרוב אליה. העלייה במדדי מנהלי הרכש בעולם בולטת ברכיב ההזמנות החדשות, ויתכן על כן שהושפעה מהירידה החדה במלאים והתגברות הביקושים כתוצאה המדיניות הכלכלית המרחיבה.
עם זאת, רכיב התעסוקה במדד העולמי ממשיך זה החודש השבעה-עשר ברציפות להצביע על ירידה, דבר שמצביע על כך, שהצמיחה טרם התבססה, והיא נשענת על גידול בפריון.
"העלייה המרשימה במדד מנהלי הרכש בחודש אוגוסט, והעובדה שהיא מגלמת גם התרחבות ברכיב התעסוקה, מצביעה על התבססותה של ההתאוששות בפעילות המשקית", אומרים כלכלני בנק פועלים. "אנו מעריכים כי מגמת השיפור בביצועי המשק תימשך בחודשים הקרובים. המשק הישראלי היה בין אלה שנפגעו מהמשבר בצורה פחותה יחסית, והוא גם בין הראשונים שעברו לפסים של צמיחה. הבדל משמעותי בולט החודש, כאשר רכיב התעסוקה החל להצביע על התרחבות, בניגוד למרבית המדינות בעולם".
עם זאת, מדגישים כלכלני בנק הפועלים כי גם אם ההתפתחויות האחרונות הן מעודדות, מרבית ההערכות הן שקצב צמיחת התוצר בארץ ובעולם יישאר בשנה הקרובה עדיין נמוך מזה שטרם המשבר.