חוק הגנת השכר (עיצום כספי), התשס"ט-2009
ביום 10.8.2009, פורסם ברשומות חוק הגנת השכר (עיצום כספי), התשס"ט-2009 (להלן -"החוק"), שעניינו הטלת עיצום כספי על הלנת שכר, באופן שיאפשר אכיפה במישור המנהלי ובמישור הפלילי. להלן עיקרי החוק.
במישור הפלילי נקבע במסגרת החוק, כי חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (להלן ? "חוק הגנת השכר"), יתוקן כך שיתווסף סעיף 25ב(ב1), לפיו מעביד אשר הלין את שכרו של העובד ולא שילם לעובדו שכר עד ה-9 לחודש מבלי שהוכח, כי אי התשלום נבע מסיבה שאינה בשליטתו, דינו מאסר חצי שנה או קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין (67,300 ש"ח). מעביד לא יועמד לדין בגין עבירה זו, אלא אם כן חלפו 90 יום מהיום הקובע לתשלום השכר, והשכר לא שולם עד אותו מועד (להלן - "הלנת שכר").
הטלת עיצום כספי על מעביד
במישור המנהלי נקבע, כי מעביד אשר עבר עבירה כאמור לעיל, רשאי מפקח עבודה בכיר (להלן- "הממונה"), להטיל עליו עיצום כספי בסכום של 35,000 ש"ח ולגבי מעביד, שהוא יחיד המעסיק עובדים שלא במסגרת עסק או משלח יד או פעילות ציבורית - 17,500 ש"ח. במידה ומעביד יעבור על עבירה מעין זו, בתוך שנתיים מיום שעבר עבירה קודמת, שבגינה הורשע או הוטל עליו עיצום כספי, דינו כפל העיצום הכספי כאמור לעיל. סכומי העיצום הכספי יועדכנו ב-1 בינואר בכל שנה.
בטרם יוטל עיצום כספי על מעביד, ימסור הממונה הודעה למעביד על כוונתו לעשות כן (להלן ? "כוונת חיוב"). ההודעה תכלול בין היתר את המעשה המהווה את ההפרה ומועדו, סכום העיצום הכספי והתקופה לתשלומו. מעביד יהיה רשאי לטעון את טענותיו בכתב, לפני הממונה, בתוך 30 ימים ממועד מסירת ההודעה, לשם ביטול או הפחתת העיצום הכספי.
מעסיק, שיחויב בתשלום העיצום הכספי, יידרש לשלמו בתוך 30 ימים מיום מסירת דרישת התשלום.
תשלום עיצום כספי לא יגרע מאחריותו הפלילית של מעביד בגין הלנת שכר. במידה והוגש כתב אישום נגד מעביד, לא יוטל עיצום על ידי הממונה, ואם הוטל עיצום כספי אותו שילם המעביד, יוחזר לו הסכום ששולם בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום תשלומו.
התראה מינהלית למעביד
עוד נקבע בחוק, כי במידה והיה לממונה יסוד סביר להניח, כי מעביד הלין את שכר העובדים, רשאי הוא להמציא למעביד התראה מנהלית, בה יפורט בין היתר המעשה המהווה את ההפרה, במקום הודעה על כוונת חיוב. מעביד יהיה רשאי לפנות לממונה בכתב, תוך 30 ימים, לשם ביטול ההתראה מאחר ולא ביצע את ההפרה או כי המעשה המפורט בהתראה, אינו מהווה הפרה.
מעביד אשר חזר והלין את שכר העובדים, בתוך שנתיים מיום שבו נמסרה ההתראה, ימסור לו הממונה הודעה על כוונת חיוב.
הטלת עיצום כספי על מזמין שירות
נמסרה למעביד שהוא קבלן שירות בענפי שמירה ואבטחה, ניקיון והסעדה, דרישת תשלום, יודיע על כך הממונה למזמין השירות בצירוף העתק דרישת התשלום שנשלחה לקבלן. במידה והשכר, שלגביו חלה ההפרה שולם או מזמין השירות ביטל, בתום לב, את חוזה ההתקשרות בינו לבין הקבלן בשל ההפרה, לא תימסר למזמין השירות הודעה על כוונת חיוב.
לעניין זה "מזמין שירות" הנו, מי שמקבל שירות מקבלן במסגרת עסקו, משלח ידו או פעילותו הציבורית.
יודגש, כי אין בהטלת עיצום כספי על מזמין השירות , כדי ליצור יחסי עובד מעביד בין מזמין השירות לבין עובד קבלן המועסק אצלו.
ערר וערעור
מעביד או מזמין שירות רשאי להגיש ערר על החלטת הממונה תוך 14 יום מיום שנמסרה לו, ובאישור מיוחד, תוך 28 ימים. תוך 45 יום מיום שנמסרה ההחלטה, ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על הערר.
ההליך הפלילי ופיצוי הלנת שכר
בית הדין בבואו לפסוק פיצויי הלנת שכר למעביד, בהתאם לסעיף 17 לחוק הגנת השכר, רשאי להתחשב בכך, שהמעביד הורשע בשל אותו מעשה או שהוטל עליו עיצום כספי לפי החוק. כמו כן, בבואו להטיל קנס על מעביד לפי החוק, רשאי בת הדין להתחשב בכך, שנפסק נגד המעביד פיצויי הלנת שכר לפי סעיף 17 לחוק הגנת השכר.
בבואו לגזור את דינו של מעביד שהורשע בהלנת שכר לפי החוק, רשאי בית הדין להתחשב בכך, ששכר העבודה לא שולם במועדו בטעות כנה או עקב חילוקי דעות, שיש בהם ממש בדבר עצם החוב ובלבד, שהחלק שאינו שנוי במחלוקת שולם.
תחילת החוק ביום 1.7.2010, או במועד מוקדם יותר, שיקבע השר בצו, באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת. (*) הכותבות - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".