עוד אסטרטג מזהיר: "הייתה לנו ריצה יפה אך יש 5 סיבות לדאגה לפי שנכנס לסתיו"
אחרי הריצה המדהימה במחירי המניות בשוקי ההון בעולם, במהלכה הוסיפו המדדים המובילים יותר מ-50% כאשר הם מתאוששים מרמות שפל של שנים רבות, ממשיכים האנליסטים להזהיר כי בתקופה הקרובה המגמה החיובית עשויה להיפסק.
בסקירה שהוציא בית ההשקעות האמריקני ג'פריס, מציין האסטרטג השוק הראשי הרט הוגן חמש סיבות לדאגה רגע לפני שנכנסים לסתיו.
1. היסטורית, חודש ספטמבר הינו החודש הגרוע ביותר של השנה.
מדד ה-S&P 500 צנח ב-9.1% בספטמבר האחרון בעקבות הפחד שפקד את המשקיעים לאחר קריסתו של ליהמן ברדרס והלאמת AIG. הירידה החדה ביותר במדד התרחשה בספטמבר 1931 כאשר המדד צנח ב-30% בעקבות "המיתון הגדול" שפקד את ארה"ב.
2. השוק עלה חדות מהשפל אליו נפל ב-9 במארס, מהלך עלייה של כ-50%. "על בסיס התימחורים בלבד אולי התקדמנו יותר מידי", אומר הוגן .
אחרי העליות החדות שנרשמו מדד ה-S&P 500 נסחר במכפיל של כ-18 על הרווחים של 12 החודשים האחרונים. מדובר בתימחור היקר ביותר מאז מארס 2005.
3. מכירות של בעלי עניין. "העלייה החדה במכירות בעלי העניין מעידה על כך שהתימורים, ע"פ ראות עיניהן של הנהלות החברות, נמתחים יותר מידי ברמות העכשוויות", אומר האנליסט.
4. יתרות השורט ירדו מאוד. "חוסר ביתרות שורט משמעותיות ברוב הסקטורים מבטל מקור לתמיכה בשוק. מקור שהיה בעל חשיבות רבה במהלך רוב הראלי האחרון", אמר הוגן.
יתרות המכירות בחסר על מדד ה-S&P 500 ירדו לרמה הנמוכה ביותר מאז חודש פברואר. מספר המניות של החברות במדד ה-S&P 500 שנמכרו בחסר ירד ל-8.77 מיליארד מניות נכון ל-31 ביולי, ירידה של כ-1% בתוך שבועיים והחדה ביותר מאז סוף חודש ספטמבר האחרון. הירידה החדה ביותר נרשמה בקרב מניות הפיננסים.
'מכירה בחסר" היא כאשר משקיעים לווים מנייה ואז מוכרים אותה בשוק, בתקווה שמחיר המנייה ירד ואז הם יוכלו לקנות אותה בחזרה במחיר נמוך יותר.
5. הצרכן האמריקני. "האבטלה עולה, ערך הבתים של הצרכנים ממשיך לדעוך, ונראה כי הצרכן הפך להיות חסכן. הקטנת המינוף של הצרכן האמריקני הולכת להיות תהליך ארוך".
ביום שישי האחרון התפרסם מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ורויטרס לחודש אוגוסט. המדד ירד לרמה של 63.2 נקודות, זאת בניגוד לתחזיות הכלכלנים שציפו לעלייה לרמה של 69 נקודות.