הסיכון העסקי השתפר ביולי: ענף התיירות ובתי המלון ממשיך להיות החלש ביותר
בחודש יולי חל שיפור קל במדד הסיכון של החברות והעסקים במשק זאת במקביל ליציבות במוסר התשלומים של חברות ועסקים במשק בחודש יולי. כך עולה מנתוני קבוצת המחקר BdiCoface.
על-פי מדד הסיכון המשולב, עמד הסיכון העסקי של החברות במשק בחודש יולי על רמה של 6.19, הטבה לעומת חודש יוני בו עמד מדד הסיכון על 6.30. מגמה זו, מצביעה על בלימה בהשפעת המשבר הפיננסי העולמי על החברות בישראל. עם זאת, הסיכון העסקי במשק עדיין גבוה מן הממוצע, גם בהשוואה ליולי אשתקד אז עמד מדד הסיכון העסקי של המשק על 5.81.
מנתוני המדד עולה, כי חלה ירידה נוספת במספר החברות והעסקים המדורגים ברמת סיכון גבוהה כאשר ענף התיירות ובתי המלון ממשיך להוביל החודש את דירוג הענפים החלשים והמסוכנים וענף תעשיית הכימיקלים מוביל את רשימת הענפים החזקים והבטוחים.
על פי הנתונים כ-21.9% מהחברות והעסקים דורגו ברמות הסיכון הגבוהות והמסוכנות (דירוגי סיכון 9 ו-10), ירידה בהשוואה לחודש שעבר (23.4%). לחברות ועסקים אלה בעיות קשות בתזרים המזומנים, חשבון או חשבונות מוגבלים בבנק ישראל, דיווחים חוזרים ונשנים על שיקים חוזרים, ירידות חדות בהכנסות או ברווחיות, או מעברים חדים וקיצוניים מרווח להפסד.
"רמת הקשיים של חברות ועסקים אלו, היא גבוהה באופן המאיים על המשך פעילותם בטווח של השנה עד השנתיים הקרובות", אומרים כלכלני הפירמה.
יציבות במוסר התשלומים
בידיעה נפרדת. מנתוני מוסר התשלומים לספקים בחודש יולי עולה כי בחודש החולף נרשמה יציבות בימי הפיגורים במשק הישראלי ביחס לחודש שעבר, כך שמספר ימי הפיגורים במשק נותר 12 (זאת בעקבות הרעה של יומיים בחודש יוני). עם זאת, מספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה על-ידי הספקים עלה ביום אחד ועמד החודש על 92 ימים.
בכ- 41% מהענפים (12 מתוך 29 ענפים שנבדקו) נרשמה הרעה במוסר התשלומים בחודש החולף, 24% (7 ענפים) שמרו על יציבות ביחס לחודש הקודם. היציבות במוסר התשלומים ובימי האשראי, מצביעה על הקלה מסוימת ב"מחנק האשראי" - מרבית העסקים אינם מגדילים את ימי האשראי והספקים מצליחים בכל זאת להגיע לתזרים מזומנים תקין.
ענף הדפוס והוצאה לאור מוביל את ענף בו חלה ההרעה המשמעותית ביותר בימי הפיגור (9 ימי פיגור), מנגד בענף המתכת חל שיפור משמעותי (ימי הפיגור ירדו מ-15 ביוני ל-9 בלבד ביולי).