פאניקה בשוק הנדל"ן? מחקר חדש מגלה כי תוך 6 חודשים ייאזל מלאי הדירות החדשות בישראל

ממחקר של BDO זיו האפט עבור התאחדות הקבלנים עולה כי, מלאי הדירות החדשות במחוז המרכז ייאזל ב- 3.8 חודשים ובחיפה ב- 4.6 חודשים. באוצר מביעים חשש כי "עליית מחירי הדיור תגרום ללחצים אינפלציוניים"
עינת פז-פרנקל |

ממחקר של BDO זיו האפט עבור התאחדות הקבלנים עולה כי, בקצב המכירות הנוכחי מלאי הדירות החדשות במחוז המרכז יגמר ב- 3.8 חודשים ובחיפה ב- 4.6 חודשים, כך מדווחת היום (יום א') התאחדות הקבלנים.

מהסקירה הכלכלית החודשית של BDO -זיו האפט עבור התאחדות הקבלנים עולה עוד, כי בחודש מאי נמכרו במחוז המרכז 770 דירות חדשות בבניה פרטית ומדובר בירידה של 27% במספר הדירות למכירה מאז תחילת השנה. גם במחוז חיפה קיים מחסור בדירות חדשות בחודש מאי נמכרו במחוז חיפה 107 דירות חדשות ומתחילת השנה ירד מספר הדירות החדשות ב- 38%.

עוד עולה מהסקירה, כי מדצמבר 2008 ועד מאי 2009 חלה ירידה של 22% במלאי הדירות החדשות בבנייה פרטית בכל הארץ. בסוף דצמבר 2008 עמד מספר הדירות על 10,671 דירות ואילו בסוף מאי הוא עומד על 8,341 דירות. על פי קצב המכירות, מלאי הדירות יספיק לכ- 6 חודשי היצע.

במחוז ירושלים, מספר חודשי ההיצע בסוף מאי עומד של 13.4 חודשים, במחוז הצפון על 7.8 חודשים, במחוז תל אביב על 9.1 חודשים ובמחוז הדרום על 12.2 חודשים. נדגיש כי, הנתונים בסקירה מתייחסים למלאי הדירות הקיים, ללא התייחסות להתחלות בנייה עתידיות.

שרון שוופי, מנכ"ל חברת גב ים, המקימה פרויקטים למגורים בחיפה ובקריות, מציינת כי "כיום יש חוסר אמיתי בקרקעות גדולות, שעליהן ניתן לבנות פרויקטים חדשים, כמו גם חוסר במלאי דירות שנותרו למכירה".

לדברי ניר שמול, סמנכ"ל שיווק בגינדי השקעות, הבונה פרויקט למגורים בגבעת שמואל, מציין את המחסור בקרקעות זמינות לבנייה ומלאי של דירות חדשות: "בעיר כ- 30,000 תושבים ועל פי נתוני משרד השיכון קיימות רק כ- 250 דירות למכירה במלאי, בכל העיר". ביום עיון שערכה התאחדות הקבלנים בסוף השבוע בנושא ערבויות המדינה לקבלנים, אמר המשנה לממונה על התקציבים באוצר, שרון גמבשו, כי "משרד האוצר החליט לצאת בתוכנית הערבויות לענף הבניה מתוך חשש שמחיר אי ההתערבות בענף יהיה גבוה ממחיר ההתערבות וביציאה מהמשבר המחסור בדירות חדשות יביא לעליות מחירים חדות. בשל העובדה שמחיר הדיור מהווה כ- 20% ממדד המחירים לצרכן, קיים חשש מהותי שעליית מחירי הדיור תגרום ללחצים אינפלציוניים".

גמבשו התייחס לבירוקרטיה בועדות התכנון וציין כי ישראל ממוקמת במקום ה- 120 בעולם במתן היתרי בניה מתוך 180 מדינות. כמו כן, גמבשו התייחס לירידה בהתחלות הבנייה וציין כי מלאי הדירות הצטמצם וכיום המלאי עומד על פחות ממחצית הדירות בתחילת העשור. גם במנהל מקרקעי ישראל יש ירידה חדה בשיווק קרקעות לבנייה למגורים ומאז פברואר 2008 חלה ירידה משיווק של קרקע ל- 2500 יחידות דיור לקרקע ל- 500 יחידות דיור במרץ השנה.

באמצעות מתן הערבויות לקבלנים מקווים באוצר לייצר פעילות "עתירת כח אדם" בהיקף של כ- 20 מיליארד שקלים ולעודד בנייה של פרויקטים נוספים ולצד זאת לפעול לרפורמה במנהל מקרקעי ישראל שתתבטא גם בהגדלת השיווק לכ- 35,000 יחידות דיור בשנה, וכן ליזום רפורמה בועדות התכנון שתכלול, בין היתר, קביעת לוחות זמנים לאישור תוכניות, בחינת מבנה מוסדות התכנון, העברת סמכויות נוספות לועדות המקומיות ועוד.

ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, ציין בכנס את הנכונות של האוצר להתערב בענף מתוך הבנה שללא התערבות מחירי הדירות רק ימשיכו ויעלו. לדבריו, הקבלנים יכולים לבנות דירות זולות יותר, אך "הקבלנים הם לא אלה שקובעים את מחיר הדירה".

"איך נבנה דירות זולות שמחיר הקרקע מגיע עד 50% ממחיר הדירה? איך נבנה דירות זולות שענף הבנייה הוא הענף הממוסה ביותר במשק? איך נבנה דירות שקרטלים קובעים את מחירי תשומות הבנייה וכאשר משרד התמ"ת, בין לילה מחליט להטיל היטל יבוא של 133 דולר על כל טון ברזל שאנו קונים?" שאל בובליל.

לדבריו, "לעיתים יש נכונות מצד האוצר לסייע אבל הסיוע לא מגיע בפועל לקבלנים בשל קריטריונים קשוחים ואי התאמה לענף ונתן כדוגמא את הקושי לקבל הלוואת במסגרת הקרן לעסקים בינוניים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה