מכירת תיק ביטוח אלמנטרי-האם תמוסה כמכירה מוניטין
סוכן ביטוח עצמאי מעוניין למכרות את התיק האלמנטרי בלבד לסוכנות ביטוח בה ישמש כשכיר. האם התמורה תחשב כמוניטין ומהו המס שיחול על הרווח מן המכירה.
סוכן ביטוח עצמאי קיבל משרד בירושה בשנת 1987 לאחר פטירת אביו. הסוכן מעוניין למכור את התיק האלמנטרי בלבד לסוכנות ביטוח גדולה, אשר מבקשת לפתוח משרד בעיר מגוריו, ולאחר המכירה הוא ינהל את סניף הסוכנות כשכיר. ייתכן שסוכן הביטוח יקבל אחוז מהגדלת המשרד. תיק ביטוח החיים יישאר בבעלותו, וההכנסות יהיו כולן שלו. שתי אפשרויות קיימות לפני סוכן הביטוח: למכור 50% מהתיק האלמנטרי, או למכור 100% מהתיק. השאלות: 1. האם התמורה מן המכירה תיחשב מוניטין? 2. מה המס שיחול על הרווח מן המכירה? 3. האם יש הבדלים (בהיבט ובמיסוי) בין שתי האפשרויות שהוצעו לעיל? תשובה: -------------------------- לשאלה 1 בפסק הדין בעניין שרון (ע"א 7493/98) נידונה האפשרות שמכירת תיקי לקוחות מהווה מכירת מוניטין. נקבע כי: "מי שרוכש את תיקי הלקוחות, רוכש לעצמו את הזכות להציג עצמו בפני הלקוחות; הוא רוכש את ההזדמנות לזכות בנאמנותם. לעיתים הוא רוכש גם את הזכות להציג עצמו כ'יורשו' וממשיכו של בעל העסק המוכר; העברת תיקי הלקוחות עשויה גם להעיד על כך שהמוכר סומך את ידיו על הרוכש, שימשיך לנהל את העסק כראוי, ובאופן שהלקוחות לא יפגעו. יתרונות אלה כולם, אף שהם פרי יחסו האישי של המוכר ללקוחותיו, הם בבחינת מוניטין שווי כסף המועברים לרוכש תיקי הלקוחות." (ראו גם עמ"ה 4/92). על הנישום הטוען למכירת מוניטין להוכיח הן את קיומו של המוניטין (עמ"ה 1013/01), והן את העברתו לרוכש המוניטין. לצורך כך נקבע בעניין שרון כי יש לתת את הדעת לקיומה של תנית אי תחרות בין הצדדים למכירת המוניטין, וחשוב לא פחות - כי מוכר המוניטין יתנתק מהמוניטין ויוותר על קשריו עם לקוחותיו. בענייננו, סוכן הביטוח העצמאי ימשיך לעבוד כשכיר בסוכנות הביטוח שתרכוש את התיק האלמנטרי או מחצית ממנו. במצב דברים זה, גם אם יוכח כי קיימים לסוכן הביטוח העצמאי מוניטין עסקיים בתחום הביטוח האלמנטרי, עדיין יקשה עליו לטעון, לצורך הוכחת העברתם לידי הסוכנות הגדולה, כי הוא נפרד ממוניטין אלו והתנתק מהם (ע"א 6690/99 ועמ"ה 9018/05).
לשאלה 2 אם המכירה תסווג כמכירה של מוניטין, הרי רווח ההון ממכירת תיקי הלקוחות ימוסה בשיעור אחיד של 20%. אם המכירה תסווג כמכירה של תיקי לקוחות, קרי כמכירה של נכס בלתי מוחשי שונה ממוניטין, רווח ההון עשוי להיות מחושב לפי נוסחת הפיצול הליניארי. כלומר, רווח ההון הריאלי שנצמח עד סוף שנת המס 2002, בהתאם לנוסחה זו, ימוסה בשיעור המס השולי של סוכן הביטוח, ואילו רווח ההון שנצמח לאחר שנת המס 2002 ימוסה בשיעור 20%. קבלת אחוז מהגדלת המשרד עשוי להימסות כהכנסת עבודה בידיו של סוכן הביטוח העצמאי לאחר שיחל לעבוד כשכיר בסוכנות הביטוח.
לשאלה 3 מכירה של 50% מתיק הלקוחות עלולה להקשות על טענתו של סוכן הביטוח העצמאי למכירת מוניטין, לעומת מכירה של 100% מתיק הלקוחות [ראו למשל ע"א 4374/05 ועמ"ה 9018/05 (שהוזכר לעיל)].
המשיב - ממשרד שנהב ושות' עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.
