רגע לפני החקיקה: ועדת השרים תערוך דיון בחוק הביומטרי אשר "עלול לפגוע בצורה בלתי הפיכה באזרחים"
ועדת השרים לחקיקה תערוך היום (א') דיון בחוק הביומטרי אשר עתיד להכיל את פרטי תביעות האצבע, תווי הפנים ונתונים נוספים על כלל אזרחי ישראל, זאת בעקבות פנייתו של השר מיכאל איתן לשר המשפטים יעקב נאמן ויו"ר הקואליציה זאב אלקין.
בחודש אוגוסט 2008 אישרה לראשונה הממשלה את הצעת החוק "תעודת זהות / מסמך נסיעה ומאגר מידע ביומטרי", שהעלו משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים. החוק מבקש לשלב פרטים ביומטריים במסמך תעודת הזהות, הכוללים טביעות אצבע וצילומים ממוחשבים של תווי פנים, וכן להקים מאגר מידע עם הפרטים הביומטריים של כל אזרחי המדינה, זאת כדי ליצור תעודת זהות חכמה ודרכון חכם, שתהיה קשה יותר לזיוף מהתעודות הנמצאות כיום בשימוש.
להצעת החוק קמו מתנגדים רבים שבעיקר טענו כי לחוק יש השלכות קשות על זכות היסוד לפרטיות, היא מורכבת מבחינה טכנולוגית ומינהלית, היא מעוררת שאלות משפטיות-חוקתיות מורכבות, ויש לה השלכות כלכליות, מדיניות וביטחוניות. כאשר ההתנגדויות העיקריות הן לשימוש במאגר ואבטחת מידע סביבו. בעולם קיימת תופעה של "שיטת הסלמי" בה המאגר שמוקם עכשיו למטרה של מניעת זיופים, עשוי לשמש בהמשך למטרות אחרות. אבטחת מידע: מרשם האוכלוסין שמצוי היום חופשי באינטרנט להורדה הינו הדוגמא הטובה ביותר לחוסר היכולת לשמור על המידע שלנו.
לטענת השר איתן, בניית מאגר ביומטרי, אינו נחוץ ועלול לדלוף ולפגוע בצורה בלתי הפיכה בצנעת הפרט של כלל אזרחי המדינה. עוד טוען השר איתן, כי על מנת להשיג את המטרה הראויה של תעודות זהות ודרכונים דיגיטליים אין צורך בהקמתו של מאגר ביומטרי מסוכן.
"יש לעצור את הליך החקיקה המזורז והדורסני המתקיים כיום בכנסת. מדובר בחוק בעל פוטנציאל גדול של סיכון לפגיעה בפרטיות, אשר עלול להביא למצב בו טביעת האצבע של כל אחד ואחת מאיתנו תעבור כסחורה עוברת לסוחר", אומר איתן. "המאגר הזה עלול לדלוף בדיוק באותה הצורה בה דלף מאגר מרשם האוכלוסין, רק שהפעם התוצאה תהיה בלתי הפיכה ומי שירצה לשמור על פרטיות יהיה חייב ללבוש כפפות. יש להמשיך ולבחון את נושא המאגר ובינתיים להפסיק לעכב את תעודת הזהות החכמה".
החוק הביומטרי מובל ע"י יו"ר ועדת המדע, ח"כ מאיר שטרית. שטרית היה יוזם החקיקה כשר הפנים לשעבר וכיום מכהן כיו"ר הועדה. "גם אם מחליטים לעשות צעד תקדימי כזה, ולהקים מאגר ביומטרי של כלל אזרחי המדינה, שאינו מקובל קיים ברובן המכריע של המדינות הדמוקרטיות, אי אפשר לעשות כן בחקיקה חפוזה, המחוררת את זכויות האזרח כגבינה שוויצרית", אומר איתן.
"יש לקיים דיון ציבורי רחב, בהשתתפות אמיתית של חברי הכנסת וגורמים ציבוריים, אשר לא מתקיים במציאות הנוכחית בה יו"ר הועדה קובע דיונים מדי יום ביומו, ללא השתתפות חברי כנסת נוספים ומבלי שמתקיים דיון ציבורי רחב היקף שבמסגרתו נבדקים היתרונות והחסרונות בצורה מעמיקה", הוא מסכם.
נציין, כי לאף מדינה דמוקרטית מערבית אין מאגר כזה בקשר לאזרחיהן, גם לא למדינות שיש בהן שימוש באמצעים ביומטריים כמו גרמניה. לעומת זאת, למדינות אחרות, כמו פקיסטן, כווית ותימן יש.