שלמה מעוז: "לציבור נמאס לקבל ריבית 0% והוא נכנס לשוק המניות"
החציון הראשון של שנת 2009 הסתיים והכלכלנים כבר מתחילים לאסוף את הנתונים כדי לאמוד את גודל המיתון בישראל. שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה בראיון בלעדי ל-BizportalTV אומר כי בניגוד לכל התחזיות המשק הישראלי צמח בשיעור של 2-2.5% בקצב שנתי, ברבעון השני של השנה. "זה נתון די מפתיע והסיבה לכך היא שהיבוא ירד בשיעור כל כך חד ומצד שני חלה עלייה חדה בצריכה הפרטית. אנחנו רואים פעילות מקומית די-חזקה על חשבון הפעילות בחו"ל". מעוז מתייחס בראיון גם לרכישות המט"ח של בנק ישראל ולמצב הבורסה.
אז יצאנו מהמיתון? "לא", אומר מעוז, "יכול להיות שברבעון השלישי הצמיחה תימשך אך ברבעון הרביעי צפויה ירידה נוספת בתוצר. יש לנו תנודתיות שתימשך מספר שנים אך לפי שעה ברבע השני של השנה חלה עלייה בתוצר".
הכלכלן הבכיר מציץ לפני הראיון בטלפון הסלולארי ובודק מה מתרחש בשוק האג"ח הממשלתי ובעיקר בשחרים. מעוז צופה שבשבועות הקרובים עקומי התשואה בעולם ישתטחו ובהמשך לכך גם בישראל. "כרגע אנחנו רואים בעולם אינפלציה אפסית וריביות השואפות לאפס ותוסיף לכך שהמניות מפחידות חלק מהמשקיעים. לכן גם בישראל יהיו לנו רווחי הון דווקא בשקלים הבינוניים והארוכים".
מעוז מתייחס בראיון לאינפלציה היחסית גבוהה בישראל. "זה בגלל הצריכה הפרטית שבאה לידי ביטוי גם בשוק הנדל"ן", אומר מעוז, "המשקיעים לא אוהבים לשים את כספם בריבית של אפס. כמו כן, יש את התרומה של הממשלה - העלאות המחירים צפויות להסתכם בסביבות 1.8% זאת לפני שאנחנו רואים מה יהיה עם המים - מרכיב חשוב". עם זאת, הוא צופה כי לקראת אוקטובר תחול ירידה באינפלציה.
"מחירי הנדל"ן משחקים תפקיד חשוב באינפלציה בישראל", אומר מעוז ומסביר את המצב המיוחד השורר בישראל. "בניגוד לעולם יש כאן היצע קטן של נדל"ן ביחד עם סביבת ריבית אפסית. אומנם אלא שפוטרו מההיי-טק חוששים לקנות דירה אך הם לוחצים על המחירים מכיוון השכירות".
בהתייחסות לשוק המט"ח מעוז צופה, כי לקראת סוף השנה יפסיק בנק ישראל לקנות מט"ח וזאת עקב העלות הגבוה של החזקת רמות כה גבוהות של יתרות דולר. דבר נוסף, אומר מעוז "הוא שאני צופה שבסוף השנה הנוכחית הדולר יתחזק ותהיה לבנק ישראל הזדמנות לצאת מההתערבות, כי הוא 'מת לצאת מההתערבות' אליה הוא נכנס די בכפייה".
לגבי הבורסה אומר מעוז שכל זמן שהריבית אפס, דבר שהוא לא רואה שמשתנה השנה, כפי שאנשים יקנו דירות הם יקנו מניות. "הם נכנסים לנכסי סיכון כי נמאס להם מריבית אפסית".