ורד דר: "עליות של 30% עד 40% בזמן הקרוב זה לא בלתי סביר לפי תסריט V אבל אנחנו צופים W"

הכלכלנית הראשית של פסגות: "נהוג לומר ששיעור האבטלה הוא משתנה המושפע בפיגור ממצב המשק, זה נכון עד גבול מסוים"
יוסי פינק |

נתון האבטלה שפורסם ביום חמישי בארה"ב ללא ספק הרתיע את המשקיעים. הנתון הכללי טיפס קלות לרמה של 9.5% (מרמה של 9.4% בחודש הקודם) במקביל ל-467 אלף משרות שהתאיידו כלא היו. בתגובה שלחו המשקיעים את המדדים המובילים לירידות חדות של קרוב ל-3%.

ורד דר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות פסגות, התייחסה לנתון וכתב ה כי "זה קורה מידי פעם, מתפרסם איזשהו נתון שגורם לשוק לאבד את הביטחון בכיוון שלו. האמת, שגם קודם לנתון שפורסם ביום חמישי ושלימד על אובדן של 467 אלף משרות נוספות ביוני בארה"ב, השוק לא הפגין ביטחון רב מדי. מחזורי המניות בארה"ב היו נמוכים והם לא הלכו לשום מקום גם בשבועיים שקדמו לפרסום הנתון".

עוד אומרת דר בעניין זה , כי "זה לא רק שמספר המשרות שאבדו בארה"ב היה גבוה יותר מהצפי במאה אלף (וזה עוד אחרי שהצפי עודכן כלפי מעלה יום לפני פורסם הנתון, לאחר שפורסם נתון מקדים שהפתיע בגובהו), אלא שהוא גם היה גבוה יותר מאובדן המשרות שפורסם בחודש שעבר (322 אלף). עד עכשיו התמונה היתה די מסודרת: עליה מהירה בקצב איבוד המשרות החודשי עד לפני כמה חודשים, וירידה בקצב מאז. הנתון האחרון הרס להם את הגרף."

נתון האבטלה מושפע בפיגור ממצב המשק?

לדבריה של דר, "נהוג לומר ששיעור האבטלה הוא משתנה המושפע בפיגור ממצב המשק, ועל כן הוא לא מוסיף מידע, הוא רק מתאר עוד פן אחד של מצב שכבר היה. זה נכון עד גבול מסוים."

"המשק האמריקאי מזה שנים רבות מוצעד ע"י הצרכן האמריקאי. זה נכון שהיתה בשנים עברו עליה של הי טק, היתה גם עליה של פריון, אבל בסופו של דבר הצריכה הפרטית מהווה 70% מהתוצר האמריקאי, ובלי גידול של ה-70% הללו, קשה מאוד לייצר צמיחה."

"אם ערב המשבר הצרכן האמריקאי צרך יותר משהרוויח, הרי שהיום, לא זו בלבד שהוא מרוויח וצורך פחות, אלא שהוא צורך עוד פחות ממה שהוא מרוויח. או במילים פשוטות יותר, שיעור החסכון של האמריקאים שהיה באופן מסורתי מהנמוכים ביותר בעולם (עד כדי שלילי) נמצא עכשיו במגמת עליה, והוא ימשיך לעלות עוד שנים. לך תבנה מדינה מחדש, ללא טירוף הקניות האמריקאי. הנה עוד סיבה בגללה אנחנו לא מאמינים ב-V."

"במובן הזה, שיעור האבטלה הוא משתנה מקדים. העליה בו, מלמדת על כך שיהיה קשה עוד יותר לייצר צמיחה מובלת צריכה ברבעונים הבאים. וזה, בתמצית, הסיבה לשינוי באווירה בשווקים ביום חמישי.

יש גם סיבה פסיכולוגית יותר

דר סבורה, כי "העליות כמעט בכל שוקי המניות בעולם מאז השפל שנרשם בהם במרץ היו מהירות וחדות ? בד"כ, בשווקים המפותחים, נרשמה עליה של כ-40% בתוך פחות משלושה חודשים. העליות החדות הללו נשענו על שתי מוסכמות, שספק אם יש מי שמתווכח עליהן:"

1. "שנית ליהמן לא תיפול. במקרה הכי גרוע, ילאימו עוד בנק. אבל את החשש לקריסה של כל המערכת הבנקאית, אפשר להסיר. הסרתו, פירושה עליה חד פעמית לרמת תמחור גבוהה יותר. הדגש הוא על "חד פעמי"."

2. "שיא המיתון מאחורינו. גם אם תירשם צמיחה שלילית גם ברבעון השלישי, הרי שהיא לא תהיה בשיעורים שנרשמו במרבית מדינות העולם ברבעון השני, ובוודאי לא בשיעורים ההסטריים של הרבעון הראשון של 2009 והרביעי של 2008. אם כבר ראינו את השיא, יש הגיון לתיקון חד פעמי חד במניות."

לדבריה של דר, על בסיס שתי המוסכמות הללו, עליה חד פעמית חדה של 30-40% נראית לא בלתי סבירה. השאלה היא מה יהיה מכאן והלאה.

"מי שחושב שאנחנו בדרך להתאוששות דמוית V, חושב שעליה נוספת בת 30%-40% היא רק ענין של זמן. ולא הרבה זמן. אם אכן כך, כלומר אם באמת כל המשבר הזה מאחורינו ומשקי העולם חוזרים לתפקד כרגיל, אזי עליה נוספת של 30-40% בחצי השנה הקרובה, גם היא לא בלתי סבירה. "

"אנחנו פשוט לא חושבים שזה V. המשבר הזה מורכב מכדי שסביר יהיה שכל הבעיות מאחורינו. מה שכן, כל W (התחזית שלנו, שאם נדייק, דומה יותר לסימן של שורש), נראה בהתחלה כמו V."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה