הביי-בק הסתיים: כיל רכשה רק כ-22.3 מיליון מניות, שליש מהמתוכנן
שנה לא קלה עברה על מניית כיל. אחרי שנגעה בשיא של 80 שקלים בשלהי יוני 2008 היא התרסקה עד לשפל של 19 שקלים בסוף חודש נובמבר באותה השנה, בעוד המשקיעים שהחלו מרגישים את המיתון העולמי חששו מההשפעות על הסקטור וביחד עם הבריחה מהסיכון נפטרו ממניות החברה.
בחודש ספטמבר 2008, לאחר שמניית החברה הספיקה לאבד כ-30% מערכה הכריז דירקטוריון החברה לאשר תכנית לרכישה עצמית של מניות (buyback) בהיקף של עד 5% מההון המונפק והנפרע של החברה. רכישה שהייתה בזמנו שוות ערך לכמיליארד דולר (3.58 מיליארד שקל). כיל הודיעה, כי הרכישה צפויה להימשך כ-10 חודשים ולהסתיים ב-30 ביוני 2009.
בהנהלת כיל לא המתינו וכבר ביום המסחר העוקב (ב-7 לחודש בספטמבר) החלו רוכשים מניות. באותו היום, השקיעה כיל כ-15 מיליון שקל, קרוב לתקציב היומי הנגזר מההודעה, כ-12 מיליון שקל.
עד סוף חודש ספטמבר הספיקה כיל לרכוש ממניותיה בסכום מצטבר של כ-597 מיליון שקל. סה"כ 11,914,842 מניות נמחקו ממסחר בבורסה. נציין, שמלבד הרכישות המצוינות משפחת עופר בעצמה רכשה במיליוני שקלים ממניות החברה לישראל ומכיל, באופן ישיר ובאמצעות חברת עופר הולדינגס.
כמובן, שהרכישות שביצעה כיל לא הצליחו לעצור את ההידרדרות במנייה שבאותה התקופה הספיקה ליפול לשער של 43 שקלים. אך היה נראה כי במידה וכיל תמשיך לרכוש מניות באותו הקצב היא תסיים את רכישת המניות החוזרת תוך כ-4 חודשים ולא תוך 9 חודשים כפי שציפתה.
אך בחודש שלאחר מכן, באוקטובר, הורידה כיל את קצב הרכישות בהדרגה כך שבינואר היא הפסיקה אותו כמעט לחלוטין.
לפני יומיים הסתיימה התקופה לביצוע תכנית הרכישה העצמית, ובסה"כ כיל רכשה במהלך התקופה 22,368,342 מניות רגילות המהוות כ-1.74% מההון המונפק ונפרע של כיל, וזאת בתמורה לסך של 258 מליון דולר.
כלומר כיל שילמה בממוצע 11.53 דולר למנייה. בהתחשב בכך שמניית כיל סגרה היום את המסחר במחיר של 39 שקלים, או 10.1 דולר למנייה (לפי השער היציג), כיל הייתה חוסכת כ-32 מיליון דולר על הרכישות במידה והייתה מבצעת אותן היום. כמובן שצריך לזכור שכיל רכשה את המניות בשקלים ושער הדולר השתנה מאוד במהלך התקופה.