מניית מיקרומדיק מזנקת 9% לאחר דיווח על הצלחה בניסוי: "פועלים במרץ לפתח את התחום"
חברת מיקרומדיק, שמניותיה נסחרות בבורסה בתל-אביב, דיווחה היום על הצלחה נוספת בניסוי שנערך במסגרת הסכם שיתוף הפעולה בין החברה ואוניברסיטת פלורידה. בעקבות ההודעה מזנקת המניה ב-9% במחזור גבוה.
על הסכם שיתוף הפעולה דיווחה החברה לראשונה ב-8 בספטמבר 2008. ההסכם נוגע לפיתוח וייצור של קיט חדשני, שמטרתו לזהות חולי סרטן, המשתמשים בתרופות ועשויים לפתח תופעת לוואי חמורה, הגורמת להרס משמעותי של עצמות הפה. את הניסוי מוביל פרופ' יוסף כץ, מנהל החטיבה למדעי אבחון חלל הפה באוניברסיטת פלורידה וחוקר בתחום רפואת חלל הפה.
בתאריך 26.3.2009 דיווח פרופ' כץ על הצלחה בניסוי הראשוני, שנערך על מדגם אקראי שכלל 47 נבדקים. היום הודיעה החברה, כי גם הניסוי הנוסף, שכלל 20 נבדקים נוספים מעבר לקבוצת הנבדקים הראשונה, הסתיים בהצלחה.
הניסויים נערכו על חולים בסרטן מסוג מילומה נפוצה (Multiple Myeloma) עם גרורות בעצמות והמטופלים בתרופות Aredia ו/או Zometa, הניתנות באמצעות עירוי.
על פי ממצאי הניסוי הנוסף שערך פרופ' כץ, ההסתברות לפתח את תופעת הלוואי הנזכרת לעיל בקרב נשאים של מוטציות גנטיות מסוימות גבוהה פי 10 מקבוצת הביקורת. בנוסף לממצאי המחקר החדש, מודיעה החברה כי התקבלו תוצאות ראשוניות המאששות את הקשר בין המוטציות הגנטיות לבין תופעות הלוואי. זאת, באמצעות זיהוי של חלבונים מסוימים בבדיקת דם.
השילוב בין תוצאות המחקר ובדיקת החלבונים מהווה, להערכת החברה, "תגלית משמעותית העשויה להוות פריצת דרך חשובה ביותר". לאור זאת, מתכוונת מיקרומדיק להמשיך ולהרחיב את הניסויים בתחום זה. "תוצאות הניסוי החיוביות יאפשרו לחברה לפעול לצורך מסחורו של הסמן הגנטי נשוא המחקר בשווקי היעד השונים", אומרים במיקרומדיק.
על פי המידע הקיים בידי החברה, היקף מכירות התרופה Zometa בלבד נאמד בכ-1.4 מיליארד דולר בשנה, ושיעור תופעות הלוואי המדוברות נאמד בכ- 13%.
הפרויקט המשותף למיקרומדיק ואוניברסיטת פלורידה משתייך לתחום הפארמקוגנטיקה (Pharmacogentic) החדשני. תחום זה משתלב במגמה החדשנית של פיתוח תרופות "אישיות" (Personalized Medicine) באמצעות זיהוי מוקדם של השפעת התרופה על אדם ספציפי (כולל איתור מוקדם של יעילות הטיפול ותופעות לוואי). תחום חדשני זה מאפשר התאמה טובה יותר של תרופה לחולה, וכן משמש בידי יצרניות התרופות ככלי לשיפור היעילות וקיצוץ העלויות בפיתוח תרופה חדשה.
דוד סלומון, מנכ"ל מיקרומדיק, אמר היום כי "בעקבות הניסוי המוצלח, אנחנו מתקרבים לנקודה שבה נוכל לפעול למסחור הסמן הביולוגי, המזהה מראש את החולים שיפתחו תופעות לוואי בעקבות נטילת התרופות המדוברות".
בשיחה עם Bizportal אומר סלומון כי "מיקרומדיק מזוהה עם גילוי מוקדם של סרטן, אבל לא שמים לב שלפני כשנה הכרזנו על תחילת פעילות גדולה לא פחות. חתמנו על הסכם עם אונ' פלורידה, שמיועד לשפר יעילות של תרופות, התחום נקרא בגדול "הגנטיקה לטובת הפארמה".
"אנחנו עלינו על תרופה של נובארטיס, ויש עוד הרבה מאוד מיליוני דולרים של תרופות מאותה משפחה, שהיא ניתנת לחולי סרטן מסויימים. אבל, יש לה בעיה, שלכ-13% מהאוכלוסיה של החולים יש תופעות איומות בלסת ואז החולים האלה נאלצים להפסיק את השימוש בתרופה. ה-FDA ביקש מהם להתריע בנוגע לנושא".
"בהנחה ואנחנו לא טועים, איתרנו ברמה הגנטית אוכלוסיה שהיא חשופה לפחות פי 10, יש להם סיכוי גבוה פי 10 לקבל את תופעות הלוואי. באמצעות בדיקת דם פשוטה אפשר לבדוק את זה. תרופת ההרצפטין למשל ניתנת היום עם ביו-מרקר שמגדיל את היעילות שלה ב-50% וללא הסמן היעילות שלה רק 10%. זה גם הכיוון שבו אנחנו הולכים. במסלול שמיקרומדיק צועדת, אנחנו לא לבד אבל אין הרבה כמונו".
"כעת אנחנו נרחיב את הניסוי לעוד עשרות חולים. אנחנו לא רוצים להצהיר על זמן או על כמות חולים אבל באופן כללי מדובר על פרקי זמן לא ארוכים באופן יחסי כי מדובר על התאמה גנטית ומספר יחסית קטן של חולים".
עוד אומר סלומון כי "הנושא הזה הוא סנונית מבחינתינו. דיווחו על שיתוף פעולה אסטרטגי בעבר ואנחנו פועלים במרץ לפתח את התחום הזה, שאנחנו רואים בו תחום פעילות מהותי".