לומדים את לקחי המשבר: ענתבי מחייב את המוסדיים לתת בונוסים בהתבסס על ביצועים ארוכי טווח
בניסיון ללמוד את לקחי המשבר הפיננסי העולמי שפרץ במהלך שנת 2008 פרסם היום הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי, טיוטת חוזר שעניינה קביעת מנגנון תגמול לנושאי משרה ועובדים בחברות ביטוח, קופות גמל וקרנות פנסיה. ענתבי מחייב את הגופים המוסדיים לגבש מדיניות תגמול לעובדיהם המבוססת על ביצועים ארוכי טווח ורמת הסיכון בה הם נוקטים.
כחלק מהמלצות הממונה על שוק ההון הוא מציע למשל כי מדיניות התגמול תותאם למצבו הפיננסי של הגוף המוסדי ולמטרותיו ארוכות הטווח ולשמור בחישוב התגמול על איזון הולם בין הבונוס לשכר הקבוע על מנת למנוע מהגוף המוסדי נטילת סיכונים שאינה עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה הכלל ארגונית של הגוף המוסדי לאורך זמן. עקרון נוסף הוא חישוב בונוסים על בסיס תקופה של שלוש שנים לפחות כדי ליצור מערכת תמריצים המעניקה משקל יתר לשיקולים ארוכי טווח בהשקעת כספים המיועדים לתקופת הפנסיה. בנושא חלוקת אופציות לבכירים, נדרשים הגופים המוסדיים בחוזר לקבוע תקופת החזקה מינימאלית של אופציות, כך שיינתן תמריץ להגדלת ערך החברה לטווח הארוך.
אחד מהביקורות הגדולות ביותר שליוו את המשבר האחרון היו בגין הסדרי תגמול בלתי הולמים במוסדות פיננסיים גדולים בעולם. במסגרת הסדרי תגמול אלו חילקו הגופים הפיננסיים בונוסים נדיבים על בסיס ביצועים בטווח הקצר, ללא התחשבות בסיכונים ארוכי טווח. מערכת תמריצים זו עודדה לקיחה מופרזת של סיכונים, עד כדי יצירת סיכון יציבותי למערכת הפיננסית העולמית.
המשבר הפיננסי העולמי
לאור ההשלכות הקשות של המשבר הפיננסי העולמי, קיימת מגמה בקרב רגולאטורים וארגונים מובילים בעולם להסדיר את מבנה התגמול במגזר הפיננסי. בישראל, השלכותיו של המשבר העולמי לצד התחרות בין הגופים המוסדיים, מעלים גם הם את הצורך להסדיר את מבנה תגמול המנהלים בגופים המוסדיים.
במסגרת הרפורמות שבוצעו בענף החיסכון הפנסיוני בשנים האחרונות בוצעו שינוים רבים שהכניסו שחקנים חדשים לענף. שינויים אלה הגבירו את התחרות בענף החיסכון הפנסיוני, אך העלו את החשש שהתחרות בין הגופים מבוססת גם על ביצועים בטווח הקצר. כלומר, מצד אחד ישנו אינטרס של החוסכים להשיג ביצועים טובים לאורך זמן, שיעלו בקנה אחד עם אופי החיסכון ארוך הטווח ועם מטרותיו, אך מצד שני, במקרים רבים אינטרס הגופים הוא להציג ביצועים גבוהים בטווח המיידי, שיקנה להם יתרון תחרותי בהשוואה לגופים אחרים.
מציאות זו יצרה חשיבות רבה לכך, שמבנה התגמול בגופים המוסדיים יעודד ניהול זהיר של כספי החוסכים תוך מתן תמריצים להשקעה לטווח הארוך, כמתבקש מהשקעת כספים המיועדים לתקופת הפנסיה.