שפעת החזירים: ביונדווקס ממשיכה בניסוי, קיבלה את אישור ועדת הבטיחות
שפעת החזירים תופסת תאוצה ברחבי העולם ומוגדרת כבר למעלה משבוע שמגיפה עולמית. חברת ביונדווקס, המפתחת חיסון שפעת אוניברסאלי, קיבלה בסוף השבוע האחרון את אישור ועדת הבטיחות (DSMB) של הניסוי הקליני שלב א'/ב' אותו היא עורכת בימים אלה להמשיך בביצוע הניסוי כמתוכנן.
האישור ניתן לאחר שחברי הועדה קיבלו לידיהם ובחנו את נתוני הבטיחות של קבוצת המשתתפים הראשונה בניסוי, שנערך בנבדקים בריאים בגילאים 18-49. קבוצה זו כללה שלושה משתתפים שקיבלו זריקות במתן לשריר.
ביונדווקס עורכת בימים אלו ניסוי, במרכז הרפואי תל-אביב על שם סוראסקי, בדור השני של חיסון השפעת האוניברסאלי (החיסון המולטימרי) שמפתחת החברה. מטרת הניסוי היא לבדוק את בטיחות חיסון השפעת האוניברסאלי ולהעריך את התגובה החיסונית שהוא מעורר בבני אדם בקבוצות גיל שונות.
בעקבות האישור האמור של ועדת הבטיחות, יימשכו ההזרקות בהתאם לפרוטוקול הניסוי כמתוכנן, לקבוצת המשתתפים הבאה של הניסוי, שתמנה ששה משתתפים, מתוכם שלושה שיקבלו זריקות ללא אדג'ובנט ושלושה עם אדג'ובנט, במינון עולה.
שפעת החזירים תופסת תאוצה מאז התגלתה בחודש אפריל במקסיקו. רק בסוף השבוע האחרון התגלו בישראל עוד 52 חולים במחלה, כך שמניין החולים שאובחנו בישראל עומד על 271 חולים בשפעת החזירים. לפני כשבוע וחצי ארגון הבריאות העולמי הודיע כי הוא מכריז על מגיפת שפעת החזירים כ"פנדמיה" - מגיפה עולמית. הארגון הזהיר עוד כי על מדינות בהן התגלתה כבר המחלה להתכונן לגל שני של הדבקויות.
בכנס הביומד שנערך בשבוע שעבר בתל אביב הציגו כמה מהחברות המובילות בעולם המפתחות חיסונים אוניברסליים כנגד מחלות מדבקות ומגיפות ואת השיטות שפיתחו לצרכי החיסון עצמו, זאת במטרה להגן על המין האנושי מנגיפי מגיפות דוגמת שפעת החזירים.
ד"ר רון בבקוב, מנכ"ל ביונדווקס שהשתתף בכנס, אמר, כי "התפרצויות של נגיפים כדוגמת שפעת החזירים הם בדיוק הסיבה שאנחנו מפתחים את החיסון שלנו. חיסונים אלו אמנם יעלו כסף, אבל טיפול במגיפה עולמית עלולה להיות יקרה הרבה יותר, במיוחד לאור האתגרים הכלכליים העולמיים העומדים מולנו כיום".
בבקוב די צודק בנוגע לעלויות שכן מניסיון מגיפות העבר ניתן להעריך כי תג המחיר בהתמודדות עם מגיפה יקר בהרבה ממניעתה. הסארס, שגרמה בכל העולם למותם של כ-800 איש (כרבע ממקרי המוות השנתיים המיוחסים לשפעת עונתית בישראל בלבד), גרמה לנזק כלכלי הנאמד ב-20-60 מיליארד דולר. הצעדים שננקטו למניעת שפעת העופות הסתכמו בנזק ישיר של כ-600 מיליון דולר לחקלאים ועלות דומה להיערכות לפנדמיה.