גידול של 8.4% בתלונות הציבור: משטרת ישראל במקום השני - טיפול לקוי בתלונות האזרחים
מיכה לינדנשטראוס, שופט (בדימ'), מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור הגיש היום לכנסת את הדין וחשבון ה-35 של תלונות הציבור ממנו עולה, כי הגידול במספר התלונות המוגשות בשנים האחרונות המשיך כאשר בשנת 2008 הוגשו לנציבות 10,571 תלונות - גידול של 8.4% לעומת שנת 2007.
נגד 24 גופים בשירות הציבורי וברשויות המקומיות הוגשו למעלה מ-100 תלונות. הגופים שמספר התלונות שהוגשו נגדם היה הגדול ביותר הם המוסד לביטוח לאומי, משטרת ישראל, משרד האוצר, משרד המשפטים ומערכת בתי המשפט ומשרד הפנים.
"הגידול הניכר במספר התלונות המוגשות לנציבות מלמד, ללא ספק, על האמון שהציבור הרחב, על כל שדרותיו, נותן בנציבות כמוסד הממלא תפקיד מרכזי בהגנה על האזרח מפני שרירות רשויות השלטון המרכזי והמקומי", כתב לינדנשטראוס במכתב הפותח את הדוח.
בשנת 2008 טיפלה הנציבות ב-13,147 תלונות (בכללן תלונות משנת 2007), וסיימה את הטיפול בכ-82% מהן (10,743 תלונות).30% מכלל התלונות שהתבררו לגופן נמצאו מוצדקות. "זהו שיעור גבוה, וחובתו של המינהל הציבורי היא לפעול לצמצומו ולשיפור היחס לאזרח. חשוב להדגיש כי במקרים רבים הביאה עצם התערבותה של נציבות תלונות הציבור לתיקון הפגיעה במתלונן, בלא שנדרשה הכרעה פורמלית בתלונה, ופירוש הדבר הוא ששיעור התלונות המוצדקות עשוי להיות גבוה אף יותר", אמר לינדנשטראוס וטען, כי מגמת הגידול במספר התלונות מחייבת היערכות של הנציבות מבחינת כוח האדם המקצועי בד בבד עם ייעול תהליכי הבירור.
תלונות הציבור מתקבלות באמצעות פנייה בכתב ובעל פה וכמו כן באמצעות אתר האינטרנט של המשרד. בשנת 2008 התקבלו כ-30% מהתלונות באמצעות אתר האינטרנט ובדואר אלקטרוני.
בין הנתונים המופיעים בדו"ח ניתן לראות כי חבר הכנסת שהגיש את מירב התלונות היה זבולון אורלב מהבית הלאומי (בשנה שעברה כיהן במפד"ל) - הגיש 50 תלונות.
התפלגות התלונות שהתקבלו
49% מהתלונות שהתקבלו בנציבות בשנת 2008 היו על משרדי הממשלה ועל מוסדות מדינה - המוסד לביטוח לאומי, משטרת ישראל, צה"ל, מערכת בתי המשפט, מינהל מקרקעי ישראל ומוסדות נוספים.
22% מהתלונות היו על השלטון המקומי: רשויות מקומיות - עיריות, מועצות מקומיות ואזוריות וועדים מקומיים, וגופים מוניציפאליים אחרים כגון ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה, איגודי ערים ותאגידי מים וביוב.
13% מהתלונות היו על גופים ציבוריים שונים - חברות תשתית ותחבורה, חברות משכנות, מוסדות חינוך ומדע, קופות חולים ועוד.
16% מהתלונות התקבלו על גופים שהנציבות אינה מוסמכת לברר תלונות עליהם כמו בנקים, חברות טלפון וגופים פרטיים וציבוריים אחרים.
הגוף שכנגדו הוגשו הכי הרבה תלונות היה המוסד לביטוח לאומי (986). הנושאים העיקריים שהתלונות בהם נמצאו מוצדקות: גמלאות וקצבאות - הזכאות לקצבה, שיעורה, אי-סדרים בביצוע תשלומי קצבה, קיזוז חובות מקצבאות ותביעות להחזר תשלומי יתר של קצבאות; דמי ביטוח - הליכי גבייה, עיכובים במתן אישורים על תיאום הכנסה, דרישות לתשלום והחזר דמי ביטוח; אי-תשלום דמי פגיעה בעבודה; נוהלי עבודה של הוועדות הרפואיות; שירות לקוי לאזרח במוסד ציבורי; אי-מתן מענה לפנייה.
הגוף השני עם מירב התלונות היה משטרת ישראל (584). הנושאים העיקריים שהתלונות בהם נמצאו מוצדקות: השגות על טיפול בתלונות אזרחים; השגות על ניהול חקירה משטרתית ועל סגירת תיקי חקירה ללא הצדקה; השגות על מתן דוחות תעבורה; השגות על חילוט חפצים; התנהגות שוטרים; אי-מתן מענה לפנייה.
הגוף השלישי היה משרד האוצר (376).
התפלגות התלונות לפי נושאים