אובמה יהרוס בתים? בוחן בימים אלה הצעת סיוע יוצאת דופן לשוק הנדל"ן בארה"ב

ה"טלגרף" הבריטי: הממשל האמריקאי בוחן את הצעת "צמצם כדי לשרוד", שתכלול הריסת שכונות שלימות והחזרתן לטבע. אל תוך אילו ערים יכניס אובמה בולדוזרים?
עינת פז-פרנקל |

ממשלו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בוחן בימים אלה הצעה יוצאת דופן שעשויה לסייע לשוק הנדל"ן בארה"ב להתאושש. מדובר בהצעת "צמצם כדי לשרוד", שתכלול הריסת שכונות שלימות והחזרתן לטבע, כך חושף היום הטלגרף הבריטי.

העיר שבה צפוי הממשל לערוך ניסוי של התכנית היא פלינט, אשר במדינת מישיגן. פלינט, מקום הולדתו של הבמאי מייקל מור שאותה הפך בסרטיו לסמל העוני בארה"ב, היתה פעם מקום מושבם של 79 אלף עובדי GM, והיא נחשבת לאחת הערים העניות ביותר בארה"ב.

כיום, פלינט מלאה במאות בתים ודירות ריקים, תופעה שהפכה למגיפה עירונית בהרבה איזורים של ארה"ב בעקבות משבר משכנתאות הסאב-פריים. נזכיר כי, משבר הסאב-פריים הביא לגל של עיקולי בתים ודירות שהגיע למימדי ענק השנה ().

בפלינט, שיעור האבטלה מגיע ללמעלה מ-14% ואוכלוסייתה התכווצה מאז שנות ה-60 בחצי. יש לה גירעון תקציבי של 15 מיליון דולרים. רבים בארה"ב מכנים אותה "עיר רפאים". בפלינט אומרים שעל העיר להתכווץ ב-40% על מנת לשרוד.

אז מה מציע אובמה? התכנית שבוחן נשיא ארה"ב מציעה לכווץ כ-50 ערים שזוהו במחקר של ה-Brookings Institute. מדובר בערי תעשייה לשעבר - תעשיית המכוניות, הפלדה, והכותנה - כולל דטרויט, פילדלפיה, פיטסבורג, בולטימור וממפיס. בדטרויט, שנפגעה קשות מהמשבר בתעשיית הרכב בארה"ב, כבר התחילו לצמצם ולהפריד שכונות ולהקיפן בחורשות ירוקות.

דן קילדי מהעיר פלינט, בין יוזמי תכנית ההתכווצות, אומר שלארה"ב קשה לעכל את מגמת הדעיכה של הערים. "האובססיה לצמוח היא, למרבה הצער, תופעה מאד אמריקאית", אומר קילדי. "ברחבי ארה"ב יש הנחה שכל פיתוח הוא טוב, שאם קהילות גדלות הן מצליחות. אם הן מתכווצות הן כושלות. אך, אם פלינט לא תתכווץ היא בסופו של דבר תפשוט רגל".

כ-1000 בתים כבר נהרסו בפלינט ו-3000 נוספים מיועדים להריסה. "אמריקאים רבים רואים בפתרון זה תבוסתנות", אמר קידלי לטלגרף הבריטי. "אבל זה לא יותר תבוסתני מלגזום עץ שגדל יתר על המידה ולא יכול יותר לתת פרי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה