שרי ה-G8 מתכוננים לשינוי: ביטול המאמצים הפיסקלים והמוניטרים ברגע שהתאוששות מובטחת

שרי האוצר של שמונה המדינות המתועשות המובילות החלו לבחון אסטרטגיות יציאה מצעדי המדיניות המוניטארית והפיסקאלית שביצעו כתגובה למשבר
אריאל אטיאס |

שרי האוצר של שמונה המדינות המתועשות המובילות (G8) אמרו ביום שבת (ש'), כי החלו לשוחח על אסטרטגיות יציאה מצעדי המדיניות המוניטארית והפיסקאלית שביצעו כתגובה למשבר הפיננסי והכלכלי שהתפשט ברחבי העולם בשנה שעברה.

כאשר הם מציינים את ההתאוששות בשוק המניות, עלייה בביטחון הצרכנים והעסקים ושיפור בשווקים הפיננסים, הקבוצה "שוחחה על הצורך להכין אסטרטגיות מתאימות להפסקת הצעדים המוניטאריים יוצאי הדופן שנלקחו בתגובה למשבר, ברגע שהתאוששות תהיה ודאית", נכתב בהצהרה המשותפת שפורסמה.

ה"אסטרטגיות היציאה" הללו, אשר עשויות להיות שונות ממדינה למדינה, הינן "נחוצות כדי להבטיח התאוששות ברת-קיימא בטווח הארוך", הם אמרו.

הבכירים, אשר נפגשו כדי להכין את הקרקע לפגישת נשיאי שמונה המדינות הצפויה להתקיים בחודש הבא, אמרו כי הם ביקשו עזרה מקרן המטבע הבינלאומית (IMF).

אך יו"ר קרן המטבע דומיניק שטראוס קאהן ושר האוצר האמריקני טימותי גייטנר, שיניהם, הדגישו את הצורך לוודא כי התאוששות מובטחת טרם ביטול המאמצים הגלובליים שנלקחו לצורך האצת הצמיחה בכלכלות, ע"פ דיווח בוול סטריט ז'ורנל.

ממשלות ברחבי הגלובוס הגדילו את החוב שלהם כדי לממן מגוון רחב של תוכניות, הכוללת חילוץ בנקים, והרבה בנקים חתכו את שיעורי הריבית שלהם כדי להקל במתן האשראי. שרי ה-G8 הכירו בצורך להפוך את הצעדים הללו כדי למנוע מתשואות איגרות החוב הממשלתיות מלעלות ולהחליש ואף להרוס את ההתאוששות.

הגידול בחוב האמריקני החליש מאוד את הדולר, ומאיים על ההתאוששות המדינות האחרות, בכך שהוא מחזק את המטבע המקומי שלהן ובעל פוטנציאל להפוך את הייצוא שלהן לפחות תחרותי.

בישראל, הבנק המרכזי במדינה הפחית לאורך השנה האחרונה חדות את הריבית והעמידה על 0.5%. כמו כן, הבנק מבצע רכישות של אגרות חוב ממשלתיות כבר מספר חודשים ומתערב בשוק המט"ח ע"י רכישת דולרים כבר למעלה משנה, כדי להחליש את השקל ולעזור לייצוא הישראלי להיות אטרקטיבי יותר ברחבי העולם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה