כלכלני ישיר מזהירים: "שוקי ההון בעולם חיים בהכחשה לגבי עוצמתו של המיתון העולמי"
כלכלני ישיר בית השקעות מפרסמים היום סקירת מאקרו, בה הם מזהירים מהאופטימיות המוגזת בשוקי ההון בשבועות האחרונים. "ההאטה בקצב היחלשות הכלכלה העולמית הובילה לשיפור ניכר בביצועי שווקי ההון בעולם ולעלייה חדה במדד אמון הצרכנים. יחד עם זאת, הסביבה הכלכלית עדיין רעועה כפי שמשתקף מהנתונים הכלכליים המצביעים על ירידה חדה בהיקף הסחר העולמי ועליה חדה בשיעורי האבטלה בעולם".
להערכתנו, אומרים בישיר, "שוקי ההון בעולם חיים בהכחשה לגבי עוצמתו והמשך השפעתו של המיתון העולמי. דאגתנו הינה מהתפקחות פתאומית וגלובלית למצב האמיתי השורר בשוק, דבר שעשוי להפוך בבת אחת את כל השווקים בעולם כפי שקרה בספטמבר האחרון".
לגבי המצב בישראל מציינים בישיר כי גם החודש שלל הנתונים השליליים בתחום הריאלי לא מפסיק לזרום אם כי באופן מתון יחסית. כך למשל בחודש אפריל יחסית לאפריל אשתקד התכווץ יבוא חומרי הגלם ב-43%, יבוא הסחורות נסוג ב-33% ויצוא הסחורות ירד ב-26%.
מנגד, ישנם ניצנים קטנטנים של התמתנות במיתון, כך למשל, המדד המשולב ירד בחודש אפריל רק ב-0.3%, ירידה קלה יחסית לחודשים האחרונים. להערכת ישיר, לאחר התכווצות התוצר בשיעור שנתי של 3.6% ברבעון הראשון של 2009, התוצר צפוי להתכווץ ברבעון השני של השנה בשיעור שנתי של 2.5%.
בנוגע לאינפלציה מעריכים בישיר כי גם שני המדדים הקרובים צפויים להיות להיות חיוביים וגבוהים ביחס ליעד האינפלציה של בנק ישראל. העלייה במחירי הסחורות, המדיניות המוניטרית הרחבה בשילוב מדיניות פיסקאלית מרחיבה הממומנת, בין היתר, באמצעות העלאת המיסים העקיפים עשויה להביא להתרוממות האינפלציה בחודשים הקרובים, וזאת על אף המשך המיתון במשק. להערכתנו, האינפלציה בשנת 2009 תסתכם בכ-2.2% וב-12 החודשים הקרובים בכ-2.0% כאשר מדדי מאי ויוני צפויים לעלות ב-0.3% ו-0.4% בהתאמה.
על המדיניות המוניטארית אומרים בישיר כי "נראה שהמזל ששיחק לנגיד בשווקי המט"ח והאג"ח בארץ הולך ונעלם. שכן, על אף התערבות הבנק המרכזי בשוק המט"ח התחזק השקל באופן חד מול הדולר ובשוק האג"ח חזרו התשואות לעלות לרמות טרם ההתערבות. מדיניות פתיחת המשק הישראלי לכלכלה הגלובלית היא שעומדת בבסיס היכולת המוגבלת של הבנק המרכזי להצליח בהתערבותו בשווקים השונים. הנפילות בשני השווקים הינם בדומה למגמה במרבית המדינות המערביות בעולם. להערכתנו, על אף ניסיונותיו של בנק ישראל, ההתאוששות בשווקי המט"ח והאג"ח באמצעות תתאפשר רק במקביל לרוח גבית מחו"ל".
"להערכתנו, במצב השורר במשק יש מקום להמשך התערבות הרגולטור בשוק המט"ח במטרה לתמוך ביצוא (כמה שאפשר), יחד עם זאת, ברגע שהמשק יחזור לצמיחה ברת קיימא על הרגולטור לצאת באופן מדורג משוק המט"ח, אחרת הוא עלול להביא להתרסקות המטבע האמריקאי מול השקלי".