השופט המחוזי נעם סולברג החליט היום (יום ג') כי יקיים דיון ב-12 ביוני בנושא הסכם העברת קרקעות הקק"ל למדינה.
הבקשה לעצור את הסכם הקק"ל עם מינהל מקרקעי ישראל הוגשה היום על ידי חבר דירקטוריון קק"ל, אורי בנק, באמצעות עו"ד יצחק בם מ"הפורום המשפטי למען א"י".
בית המשפט ידון בבקשה להוציא צו הצהרתי זמני, שיצהיר כי החלטת הדירקטוריון של הקרן הקיימת לישראל מיום ה-2 ביוני לאשר את עקרונות הסכם חילופי הקרקעות בין המדינה לקק"ל () אינה כדין. כמו כן, יוכל להוציא צו מניעה זמני שיורה להנהלת הקרן הקיימת להימנע מלקדם את החלטת הדירקטוריון ולהמנע מלהביא את ההחלטה לאישור האסיפה הכללית.
בבקשה מסבירים העותרים כי הקרן הקיימת לישראל מחזיקה קרקעות שנרכשו מתרומותיהם של יהודים מרחבי העולם, וכי היא "וחייבת היא לנהוג בפיקדון שבידיה בזהירות מרובה ובהתאם לאותן מטרות לשמן נתרמו הכספים", נכתב בעתירה. "דירקטוריון הקרן הקיימת הפר את חובתו בשני אופנים: הוא קיבל החלטה בניגוד למטרות קק"ל, ובאופן שמכליל בעסקת החילופין קרקעות לא מבונות. ההחלטה התקבלה בלא איסוף מלוא המידע הרלוונטי ושקילתו הזהירה".
עו"ד יצחק בם מהפורום המשפטי למען א"י טען כי ההחלטה התקבלה בחיפזון, בניגוד לפרוצדורה המוסדרת בתזכיר לצורך אישור חילופי קרקעות. הדירקטוריון גם לא שקל כיצד חילופי הקרקעות מסייעים להשגת המטרה העיקרית של קק"ל - יישוב יהודים על קרקעות אלה. "בכל אלה הפר הדירקטוריון את חובת האמון ואת חובת הזהירות שלו כלפי מי שהפקידו בידיו את עתודת הקרקע של העם היהודי. את הפרת אמונים זו מתבקש בית המשפט להפסיק", כתבו העותרים.
נזכיר כי, בהסכם החלפת הקרקעות של קק"ל עם המדינה, נקבע כי הקרן תקבל 70 אלף דונם בנגב ובגליל בתמורה לקרקעות שתעניק במרכז הארץ.
ההסכם נולד כתוצאה מתיאום בין משרד הבינוי והשיכון, מנהל מקרקעי ישראל וקק"ל, ואחת ממטרותיו היא לאפשר את הרפורמה שמקדמת הממשלה במנהל מקרקעי ישראל, שבמסגרתה יעברו קרקעות לבעלות החוכרים.
עוד נזכיר, כי השבוע איים מטה המאבק בהפרטת הקרקעות כי יגיש בג"צ בנושא הפרטת הקרקעות ().