ביו לייט מדווחת: זטיק קיבלה אישורים לביצוע ניסוי קליני בהונגריה
חברות מתחום הביומד ממשיכות לשגר לבורסה הודעות כמעט מדי יום, ולעיתים מספר פעמים ביום. הבוקר (ה') שיגרה ביו לייט הודעה לפיה זטיק טכנולוגיות, חברה בת של ביו לייט, העוסקת בפיתוח טכנולוגיה אבחנתית לצביעה וזיהוי של תאים סרטניים, קיבלה את האישורים הנדרשים לביצוע ניסוי קליני בהונגריה, לרבות אישור ( IRB-Institutional Review Board), לבדיקות סקר מסוג משטח (smear) לזיהוי ואבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם באמצעות הטכנולוגיה.
החברה מעריכה כי תוצאות ראשוניות של הניסוי יתקבלו במהלך המחצית השניה של 2009.
בתחילת השבוע שעבר דיווחה ביו לייט כי התקבלו בידי זטיק תוצאות חיוביות מזרוע של ניסוי קליני אשר בוצע על ידה לאבחון וזיהוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, לצורך פיתוח מוצר המאפשר ביצוע בדיקות סקר.
מטרת זרוע זו של הניסוי הייתה הוכחת היתכנות לטכנולוגיה של זטיק, ומדידת יכולתה של הטכנולוגיה לאבחן, באמצעות צביעה מבדלת לצד זיהוי מורפולוגי, איתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם, לרבות שלב טרום סרטני, על- מנת לאפשר לנשים חולות לקבל טיפול מוקדם ומציל חיים.
לזרוע זו של המחקר גויסו 74 נשים. הניסוי כלל איסוף דגימות תאים ממשטחי צוואר הרחם (smear), בשיטה מתקדמת לאיסוף ציטולוגיה נוזלית, ונערך בבית החולים מאיר ובמכבי שרותי בריאות. הבדיקות שנאספו אובחנו הן על ידי הצוות המדעי של זטיק והן על ידי גורם מקצועי חיצוני.
על פי תוצאות הניסוי, נמצא כי לבדיקה אשר בוצעה במוצר המפותח על בסיס טכנולוגיית ה- celldetect של החברה יש ממוצע רגישות של 90% לאיתור וזיהוי תאים טרום סרטניים, וספציפיות של 74%. הרגישות בבדיקה כאמור נמצאה כגבוהה יותר מהרגישות של בדיקת הפאפ המסורתית המקובלת היום בשוק, אשר מבוצעת בצורה סדירה בכמעל 300 מליון בדיקות בשנה בעולם, ודומה לרגישות של הבדיקה לאיתור וירוס הפפילומה (hpv), אשר יכול בתנאים מסוימים לגרום למחלת סרטן צוואר הרחם. הספציפיות החברה שהתקבלה בניסוי נמצאה דומה לזו של בדיקת הפאפ, וגבוהה משמעותית מזו של בדיקת וירוס הפפילומה.
חברת זטיק מפתחת כלים לדיאגנוסטיקה של סרטן. קיים צורך רפואי משמעותי לפיתוח כלים לסקירה ואיתור, ניטור וזיהוי סרטן. זטיק מציעה יתרונות טכנולוגיים בשוק זה דרך פלטפורמת ה-celldetect המאפשרת זיהוי משולב של צביעה מבדלת וזיהוי מורפולוגי לאבחנה בין תאים לא סרטניים למגוון אינדיקציות של תאים סרטניים. מוצרי החברה מקלים על תהליך איתור וזיהוי התאים החשודים, מונעים טעויות, מפשטים את תהליך הזיהוי, ובעלי פוטנציאל למיכון.