ברטפלד יוצא נגד מעלות: "הם נקטו בשמרנות מופרזת והתעלמו מהפוטנציאל הקיים בתגליות הגז החדשות"

כך אומר היום מנכ"ל קבוצת דלק בתגובה להורדת הדרוג הדרסטית ע"י מעלות. האג"ח של קבוצת דלק סופגות ירידות של כ-4%
קובי ישעיהו |

חברת מעלות S&P מעלות חתכה היום את הדירוג של קבוצת דלק בשלוש דרגות, מ-AA ל-A, החלטה שמאוד לא אהבו בדלק. במעלות כתבו בעדכון הדרוג, כי "הורדת הדירוג משקפת בעיקר את הגידול ברמת הסיכון הפיננסי של החברה. לדלק מבנה הון ממונף, תוצאה של הצמיחה המהירה בעסקיה בשנים האחרונות, אשר מומנה בעיקר ע"י חוב, יחד עם חלוקת דיבידנדים נדיבה."

מנכ"ל דלק קבוצה אסי ברטפלד, הגיב היום לדירוג ואמר כי "הדירוג החדש בוצע במידת שמרנות מופרזת ואינו משקף נכונה את מצב החברה. הדו"ח, אומר ברטפלד, "מתעלם מתזרים התקבולים הפוטנציאלי שקיים בתגליות הגז האחרונות בתמר ודלית ומהפוטנציאל האדיר שעוד טמון ברישיונות שיש לקבוצה לקידוחים נוספים ונאחז בעיקר בנתון המפרט את תזרים המזומנים הצפוי לנבוע בשנתיים הקרובות".

עוד אמר ברטפלד, כי "קבוצת דלק הינה קבוצה חזקה ומגוונת בעלת גמישות פיננסית גבוהה. גם הדו"ח של מעלות S&P קובע מפורשות, כי תחזית הדירוג היציבה משקפת את הערכה לפיה 'דלק' תשמור על נזילות מספקת תוך כדי מיקוד מאמציה בהורדת היקף החוב הפיננסי".

"ביכולתה של הקבוצה לעמוד בכל התחייבויותיה כלפי המשקיעים, מוסיף ברטפלד וזאת בין היתר בהתבסס על יתרת מזומנים של 600 מיליון שקלים הנמצאים בקופתה נכון להיום, מקורות המימון העומדים לרשותה וכן פריסת החוב הארוכה והטובה של הקבוצה היוצרים בסיס פיננסי איתן להמשך פיתוח עסקיה העכשוויים והעתידיים."

בנוסף, כתבו כלכלני מעלות בעדכון הדרוג, כי "אנו מצפים שהביצועים התפעוליים והפיננסים של חברות הבת העיקריות יחלשו במהלך השנים הקרובות, בעיקר בסגמנט האנרגיה, זאת בשל תנאי שוק מאתגרים יותר והסביבה הכלכלית השלילית. בנוסף, ציפיתנו להמשך סביבת מחירי נכסים נמוכה עלולה להמשיך ולהפעיל לחץ שלילי על היחסים הפיננסים של דלק".

קבוצת דלק הודיעה על גיוס של 300 מיליון שקל

ההתאוששות בשוק האג"ח הקונצרני גורמת לעוד ועוד חברות מובילות להודיע, ולבצע, גיוסי הון משמעותיים. היום (ג') דיווחה דלק קבוצה על כוונתה לבצע גיוס של כ-300 מיליון שקלים, לאחר שמידרוג העניקה דירוג A1 לסדרות האג"ח של הקבוצה.

להערכת מידרוג, מאפייני הפיזור של תיק האחזקות, הפרופיל הענפי של התיק, הפריסה הגיאוגרפית, איכות המוחזקות, האסטרטגיה והניהול של הקבוצה - כל אלו תואמים את דרגת ההשקעה הגבוהה (קבוצת דירוג Aa). מאידך, רמת המינוף הפיננסי, רמת הנזילות והערכת הגמישות הפיננסית מצויות בדרגת ההשקעה הבינונית (קבוצת דירוג A). בשקלול סך המאפיינים נקבע הדירוג בחלק העליון של קבוצת ה-A.

החוזקות העיקריות של דלק הן תיק אחזקות בעל גיוון ופיזור גבוהים על בסיס ענפי וגיאוגרפי, הסיכון הענפי הממוצע של תיק האחזקות מוערך על ידי מידרוג כבינוני, וכ-70% מהתיק (במונחי שווי מותאם) מוערך כבעל סיכון עסקי נמוך מהממוצע. יתר התיק מאופיין בסיכון גבוה מהממוצע, לחברה אחזקה גבוהה ומבוצרת במוחזקות, חלקן חברות ציבוריות, המקנה שליטה בפועל ותורמת לגמישות העסקית והפיננסית. אחזקות הליבה בעלות מעמד תחרותי בולט לטובה בתחומן, בהן דלק רכב המחזיקה בנתחי שוק מובילים, דלק אנרגיה השותפה בפרויקטים המובילים בתחומה בישראל ודלק ישראל שהינה בין ארבע משווקות הדלקים הגדולות בארץ.

החברה הינה חלוצה בתחום ייזום תשתיות ואנרגיה בישראל, לרבות באחזקות בים תטיס, תחנת הכוח אשקלון ותחנת ההתפלה בחדרה. להערכת מידרוג, מעמד זה נתמך באסטרטגיה ממוקדת ועקבית; ניהול הקבוצה מוערך ברמה גבוהה, ממוקד ויציב. למטה מעורבות גבוהה ושוטפת בניהול המוחזקות.

בין הסיכונים העיקריים מציינים במידרוג תלות גבוהה יחסית בתזרימי המזומנים העולים מדלק רכב - אשר אחראית למחצית מהכנסות המטה בשנים האחרונות. זאת ועוד, פוטנציאל חלוקת העודפים מצד הפניקס אחזקות נחלש בתקופה האחרונה נוכח ההפסדים הגבוהים שנצברו ודרישה רגולטורית ענפית להגדלת הלימות ההון בשנים הקרובות.

הפניקס ביטוח, שהינה החברה השלישית בגודלה בענף הביטוח בישראל, בלטה לרעה בשנה החולפת בתשואות ההשקעה, אשר העיבו על תוצאות חיתומיות טובות בענפי הליבה. בנוסף, ההתפתחויות האחרונות בקשר עם עסקת אקסלנס מציבים אי וודאות לגבי הפרופיל הפיננסי של הפניקס אחזקות.

עוד מציינים במידרוג כי יחס מינוף חברות המטה לשווי התיק המותאם, בשיעור של כ-50%, הינו גבוה יחסית, אולם עומד בקבוצת ה-A. רמת נזילות סבירה ביחס לצורכי שירות החוב בזמן הקצר. בטווח הזמן הבינוני, ובעיקר בשנים 2011-2012, נסמכת החברה - בנוסף לדיבידנדים השוטפים, על מחזור חוב או מימוש נכסים כמרכיב מהותי במקורות המימון, גמישות פיננסית מוגבלת נוכח מגבלת קבוצת לווים ושעבוד של מרבית הנכסים. מבנה הקבוצה גוזר נחיתות למחזיקי האג"ח בחברה ביחס ליתר ההתחייבויות בקבוצה, לרבות אג"ח וחוב בנקאי בחברות צינור המוחזקות על ידי החברה.

"תגלית תמר 1 וסימני התגלית בדלית 1 השביחו במידה ניכרת את נכסי החברה בתחום הקידוחים בישראל, ומהווים פוטנציאל לתזרימים חזקים בעתיד. עם זאת, עד להוכחה כלכלית מלאה של הפוטנציאל ויישומו, נדרשות השקעות מהותיות וקיימת מידה רבה של אי וודאות".

נציין כי אג"ח יג של קבוצת דלק זינקה ב-137% מהשפל של נובמבר והתשואה עליה נפלה ל-6.94% (ברוטו).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה