אחרי 750% ב-2009: "שלוש החברות שלנו על סף מסחור, השבועות הקרובים יהיו בהחלט מרתקים"
סקטור הביומד, כידוע, נהנה בחודשים האחרונים מפריחה מחודשת וחלק ניכר מהמניות של חברות הסקטור הנסחרות בבורסה רשמו עליות חדות, אפילו תלולות, מתחילת השנה וגם בשבועות האחרונים.
אחת החברות המבטיחות בענף, שמנייתה זינקה בכלא פחות מ-750% מתחילת השנה תוך גידול משמעותי במחזורים, היא חברת ביו לייט מרמת גן. ביו לייט מרכזת תחת המטריה שלה כיום 3 חברות מבטיחות: אוביקיור (ביו לייט מחזיקה כמעט 92% מהמניות), איי-אופטימה (87%) וזטיק טכנולוגיות (100% אחזקה).
כבר כאן, לפני שנפרט לגבי ההתפחויות האחרונות בכל אחת מהחברות, נציין כי שלושתן הגיעו לבשלות ונמצאות על סף מעבר משלב המחקר והפיתוח לשלב המסחרי, כלומר מכירות והכנסות. ולכל אחת מהן יש, במקרה של הצלחה, פוטנציאל מכירות של מיליארדי דולרים. כולן עומדות בחודשים הקרובים בפני התפתחויות מאוד משמעותיות.
אוביקיור: ששת השבועות הקרובים הם קריטיים לחברה
ריצ'רד ניימר, מנהל התפעול של ביו לייט, ועמי אייל, מנכ"ל החברה, הציגו ביום א' האחרון בפגישה עם Bizportal את פעילות החברה. נתחיל באוביקיור, העוסקת בפיתוח תרופות לטיפול בהשמנת יתר. החברה עומדת בפני ששת השבועות שיהיו, כנראה, המכריעים ביותר בתולדותיה. בנוגע להתפתחויות באוביקיור אומר ניימר כי "ביצענו בעבר ניסוי בתרופה בקבוצה גדולה ומגוונת של אנשים וקיבלנו תוצאות לא מובהקות ולכן הניסוי נכשל. אבל, כשבחנו קבוצה מסויימת באוכלוסיה, נשים בגיל הפוריות, קיבלנו תוצאות מאוד מובהקות".
"לכן, עשינו ניסוי נוסף בנשים בגיל הפוריות בשלוש מדינות באירופה בכ-180 נשים. התרופה היא מאוד בטוחה ולכן הכפלנו את המינון שלה, מ-48 מיליגרם ל-96 מיליגרם. הרגשנו בנוח עם זה כי תוצאות הלוואי שהיו במינון הנמוך ביותר היו מאוד מאוד מינוריות. הצלחנו לשכנע את הרגולטורים באירופה שאין בעיה ואכן צדקנו בנקודה הזו".
"הניסוי הסתיים לפני כשבוע וחצי ועכשיו מעבדים את הנתונים. זה לוקח זמן כי מדובר בהמון נתונים. תוצאות של הניסוי צפויות בסביבות ה-15 ביוני. קשה לנו להעריך מה יקרה ולמעשה אסור לנו לומר מה אנחנו חושבים ומעריכים, אבל אני אופטימי בעקבות הניסויים והתוצאות הקודמות".
בנקודה זו מתערב מנכ"ל ביו לייט, עמי אייל, ואומר כי "אם הייתי יודע מה התוצאות, אז הייתי מוכר את הבית שלי..". ניימר ממשיך ואומר כי "אם התוצאות יהיו חיוביות אז ניכנס ככל הנראה לשיתוף פעולה עם אחת החברות הגדולות בנוגע לשיווק והפצת התרופה".
- האם יש תרופות אחרות דומות בשוק?
"לפני כשנה אושרה באירופה תרופה דומה שעבדה על אותו מנגנון במוח והיו לה תופעות לוואי מאוד מאוד חמורות. לכן, התרופה "אקומפליה" כבר לא משווקת באירופה אבל זה גרם לכך שחלק גדול מהפייפליין של התרופות בפיתוח שהתבססו על האקומפליה נמחק מהשוק. התרופה שלנו מאוד בטוחה וזה היתרון הגדול שלה. לכן אנו נוטים לחשוב שככל שהתוצאות יהיו טובות יותר אז יהיה לתרופה שלנו יתרון מאוד משמעותי. בסביבות ה-15 ליוני נדע לאן מועדות פנינו".
- האם אתם במגעים עם חברות גדולות?
"אנחנו על הרדאר של החברות הגדולות אבל עדיין אין מו"מ קונקרטי", אומרים אייל וניימר.
וניימר ממשיך - "עשינו ניסוי בארה"ב בשנת 2005 במשך 14 שבועות וגם בבית חולים בילינסון, במשך חודש, ושניהם היו מוצלחים ולכן אני אופטימי". עמי אייל מתערב בשיחה ואומר "יש לנו כבר אינדיקציות חיוביות אבל צריך לזכור, כשעוסקים בפיתוח אז תמיד יש דברים לא צפויים ולכן חשוב לשמור על זהירות. השוק מחכה לנו, אנחנו בשלים ומקווים לתוצאות חיוביות".
"בנוסף, אנחנו מבצעים ניסוי לבדיקת התרופה בשוק התרופות האנטי פסיכוטיות, שזה שוק בהיקף של כ-6 מיליארד דולר". (לגבי היקף השוק של הטיפול בהשמנת יתר אומרים אייל וניימר כי קשה לאמוד את היקף השוק מכיוון שאין תרופות עדיין. כמו שלפני 30-40 שנה לא ידעו לאמוד את היקף השוק לתרופות לטיפול בלחץ דם. אבל ברור שמדובר בשוק של מיליארדי דולרים).
בודקים גם כניסה לטיפול בסובלים מהפרעות פסיכוטיות
ניימר ממשיך - "התרופות האנטי פסיכוטיות הן מאוד יעילות אבל יש להן תופעת לוואי מאוד קשה - הגברת התיאבון, ובגדול. אנשים שנוטלים את התרופות משמינים בקצב מטורף, ולכן יש הרבה אנשים שמעדיפים לא לקחת את התרופות כי הם לא רוצים להשמין. יש, לכן, דרישה מאוד מהותית לבוא ולתת פתרון לבעיית ההשמנה".
"עשינו ניסוי בקנדה ואחר כך מיקדנו ניסוי ברומניה ב-40 מטופלות שכבר הסתיים. שם שכנענו את הרגולטורים להגיע למינון של 144 מיליגרם והוא עדיין היה סביל ובטוח. את התוצאות של הניסוי הזה נקבל עד סוף החודש. כאן האינדיקציות שונות כי מדובר באנשים רגילים, לא שמנים, שרוצים למנוע את ההשמנה שלהם. האנשים האלה כבר נוטלים תרופות אבל אני רוצה למנוע מהם להשמין. יכול להיות שכאן לא נצליח ובטיפול בהשמנה כן נצליח, ולהיפך".
"יש לנו כבר שיתוף פעולה עם אלי לילי שהשתתפו בניסוי הזה, הם עוקבים אחריו ואחרינו בכלל, ומאוד מעוניינים בתרופה, אם התוצאות יהיו טובות".
בנקודה הזו מתערב עמי אייל ואומר "כרגע, לפי המחיר של ביו לייט בשוק ההון, הציבור בעצם "לא סופר" את אוביקיור למרות שיש לה פוטנציאל ענק. אנחנו מרכזים כאן את הניהול של שלושת החברות, ועושים מיקור חוץ לשירותי מעבדה ולכן החברה מאוד יעילה וחוסכת בהוצאות מיותרות. חלק מהמעבדות שלנו נמצאות בארץ, באיזור רחובות, וחלקן בחו"ל. אנחנו עובדים עם רופאים מהשורה הראשונה בעולם. חלק מהייצור נעשה בחו"ל בגלל שאי אפשר לעשות חלק מהדברים בארץ".
איי-אופטימה: מחכים לאישור לשיווק המכשיר באירופה
איי אופטימה היא עוד חברה בשלה בה מחזיקה ביו לייט כ-87%. החברה פיתחה מכשיר לייזר לטיפול בגלואוקומה. כ-2% מהאוכלוסיה בעולם סובלת מהמחלה, היוצרת לחץ תוך עיני. לפני כשבועיים דיווחה החברה על הצלחה באחוזים גבוהים מאוד בניסוי שנערך בחולים במקסיקו ובהודו.
"יש בעיה עם התרופות שלוקחים היום, גם בגלל שהן מאוד יקרות וגם בגלל שעם חלוף השנים צריך להגדיל את המינון שלהן בכדי שהן ישמרו על יעילות. יש גם תופעה של אנשים שלא לוקחים תרופות בין ביקורות, כך שהסטטיסטיקה מעוותת. לכן, התרופות כיום הן לא מספקות. יש אלטרנטיבה ניתוחית אבל יש לה תופעות לוואי מאוד קשות. לכן הוא לא מספק ובאנו עם פתרון".
עמי אייל: "למכשיר יש פוטנציאל למהפכה עולמית. הניתוח שנעשה באמצעות המכשיר של איי אופטימה הוא מאוד פשוט, אין שום נזק לעין, ואין בעיות בטיחות במכשיר. תופעות הלוואי הן מינוריות. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית והאיזור של הניתוח הוא כ-4 מילימטר בסך הכל. מי שמטפל בתרופות משיג ירידה של כ-18% בלחץ התוך עיני. אנחנו השגנו ירידה של 46% בלחץ ולאחר מכן נשארה יציבות ברמות האלה גם כשנה אחרי הניתוח".
"היופי במכשיר הוא שהוא לא עושה נזק. הוא מאפשר לנו להיעלם מהאזור לפני שנוצרת טמפרטורה גבוהה. המכשיר עובר מאוד יפה. הגענו לשיעורי הצלחה של כ-93% מהמקרים, מתוכם 86.7% הגיעו ליעד שלנו בלי תרופות בכלל".
"בהודו יש למעלה מ-8 מיליון אנשים חולים במחלה ורובם התעוורו בכלל העלויות של התרופות והסיבוכים בניתוחים. אנחנו צפויים לקבל אישור CE (לשיווק באירופה) בחודשים הקרובים ואישור FDA בארה"ב בתוך שנה. ברגע שיהיה אישור באירופה, אז החדירה לשאר העולם תהיה מהירה וקלה יחסית".
"יש לנו קבלני משנה שמוכנים לעבור לייצור סדרתי. כרדע אנחנו בדיאלוגים, עדיין לא מו"מ, עם כמה מהחברות המובילות בעולם, באמצעות בנק ההשקעות ששכרנו (החברה דיווחה על ההתקשרות עם בנק ההשקעות. ק.י.). ברגע שיהיה על מה לדווח, אז נדווח".
מצד שני, אומר אייל, "אנחנו ערים למצב הלא פשוט בעולם כיום ולכן אנחנו עובדים גם התחלת מסחור ברמת המיקרו. כלומר, אנחנו מנהלים דיאלוג עם מפיצים מקומיים במזרח הרחוק כדי להטמיע מערכות אצלם. הכוונה היא לצבור יותר נסיון, להראות שהמכשיר בטוח לשימוש ושהמודל עובד וגם לעניין יותר גורמים בעולם. גם כאן המטרה היא לשתף פעולה ולהתחבר עם אחת החברות הגדולות בעולם".
"לאחר הטיפול שלנו, כמעט כל המטופלים הפסיקו להשתמש בתרופות. אגב, המטופלים שניתחנו הם כאלה שהתרופות כבר לא עזרו להם. העלויות של הטיפולים היום הן 1,000 דולר ומעלה, העלות שלנו תהיה נמוכה יותר. השוק הוא של כ-4.5 מיליארד דולר (תרופות) ועוד מאות מיליוני דולרים בשוק הניתוחים".
זטיק טכנולוגיות: מגלים תאי סרטן בקלות וכמעט ללא טעויות
החברה השלישית, ולא פחות מבטיחה משתי הראשונות, היא זטיק טכנולוגיות. עמי אייל: "היום צריך צבא שלם של טכנאים ופתולוגים כדי לבדוק באיזה תאים חל שינוי מורפולוגי. יש המון טעויות מכיוון שיש מאות אלפי או מיליוני תאים שצריך לסרוק. זה לוקח לפעמים הרבה זמן, שעות או ימים".
"זטיק יודעת לקחת את התאים הסרטניים ולצבוע אותם באדום. הצורה שלהם לא משתנה. הצביעה מאוד מיוחדת ואיננה קיימת היום והיא נותנת תוצאות בתוך דקות ספורות, ללא טעויות. כלומר, התשובה היא חיובית או שלילית במאה אחוז".
"רק השוק לדגימות לסרטן הרחם בארה"ב נאמד ב-1.5-2 מיליארד דולר. כאמור, עם אחוזי טעות של 40% ויותר. רוב הנשים בעולם לא הגיעו לבדיקות האלה בגלל העלויות הגבוהות שלהם. יש גם שיעורי חזרה גבוהים מאוד. למשל, בסרטן של שלפוחית השתן יש אחוזי חזרת המחלה של כ-80% והיום הבדיקות מאוד מסובכות".
"הצביעה של זטיק היא מאוד פשוטה ומהירה וייתכן שנוכל לפשט אותה עוד יותר, במקרה של סרטן שלפוחית השתן (ניתן יהיה לבדוק את השתן). אישה שקיבלה וירוס שגורם לסרטן צוואר הרחם תצטרך לאחר מכן לבצע בדיקות במשך כל חייה, למרות שרק 5% מהנשים שנדבקו בוירוס יחלו בסרטן".
ניימר מוסיף כי "אנחנו מתכוונים להגיע לאבחון סוגי סרטן נוספים. גם עם זטיק אנחנו נמצאים במצב שהוא על סף מסחור, ולמותר לציין שגם כאן השוק הוא עצום".
לסיכום אומר ניימר כי "בזטיק סיימנו את הפיתוח והוכחנו התכנות בסוג סרטן מסויים ולהערכתינו יש פוטנציאל להוכיח התכנות בסוגים נוספים של סרטן". אייל: "אנחנו נמצאים בקשר עם חברות מכל העולם". ניימר: "בחודשים הקרובים יהיו, בכל מקרה, הרבה התפתחויות".
לסיום, אי אפשר בלי שאלה על צורכי המימון ותזרימי המזומנים של ביו לייט ושלושת החברות הבנות. ניימר אומר על כך כי "אנחנו מכוסים עד הרבעון הראשון של 2010. שנת 2009, כך אנחנו מאמינים, הולכת להיות שנת מפנה ומעבר מחברה של מחקר ופיתוח לחברה עם הכנסות, תזרים ורווחים. הכיף שלי יהיה לחתום על חוזה גדול עם חברת תרופות שיאפשר לי לחלק דיבידנדים גבוהים לבעלי המניות".