משאל אנליסטים: 87% קובעים - היציאה מהמיתון רק בשנת 2010, 76% אומרים לא להצלת הטייקונים
האם המשבר הכלכלי מאחורינו? האם הממשלה צריכה להתערב ולהציל את הטיקוניים והאם שטייניץ מתאים לפקיד שר האוצר בעת הזו? משאל אנליסטים מקיף, שבוצע בימים האחרונים על ידי חברת קשרי המשקיעים גלברט-כהנא במסגרת פורום האנליסטים של ישראל, מנסה לענות על השאלות המהותיות השוררות בשוק ההון.
לגבי המשבר הכלכלי, יש כמעט קונצנזוס בקרב האנליסטים הישראלים, כי המשבר עוד בעיצומו. 87% מהאנליסטים ומנהלי ההשקעות בשוק ההון הישראלי סבורים שישראל תצא מהמיתון רק ב-2010 וכ-74% מהם מעריכים שגל הפיטורים הגדול אינו נחלת העבר. המשאל התבצע בקרב כ-50 אנליסטים מכ-50 בתי השקעות ובנקים.
עם זאת, בשוק ההון הישראלי מעדיפים להיות אופטימיים. כ-66% מהנשאלים הביעו אופטימיות ממצב שוק ההון הישראלי, כ-59% מהם סבורים כי ממשלת נתניהו תצליח להתמודד עם בעיית האבטלה בישראל וכ-91% מהאנליסטים סומכים על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועל יכולתו לנהל בהצלחה את מדיניות משרד האוצר בעת הזו.
מי שאמור להיות הרבה פחות שבע רצון מהאופן שבו הוא מתקבל בשוק ההון הוא שר האוצר החדש, יובל שטייניץ, כש-70% מהאנליסטים אינם סבורים כי הוא האיש הנכון להוביל את כלכלת ישראל בעת הזו.
למעמד המנהל הישראלי המוערך ביותר בקרב האנליסטים הגיעו שניים: אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות ושלמה ינאי מנכ"ל טבע עם כ-9% מהמשיבים שבחרו בהם. למקום השלישי הגיע מנכ"ל שופרסל, אפי רוזנהויז עם כ-7%, ומיד אחריו שובצו יוסי אקרמן, נשיא אלביט מערכות, ועמוס שפירא, מנכ"ל סלקום עם כ-6% מהמשיבים שבחרו בהם.
המשאל בדק גם את שביעות הרצון של שוק ההון מתפקודם של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שזכה לציון גבוה של 8.2 (בסולם 1-10) יו"ר רשות ניירות ערך, זוהר גושן, שקיבל את הציון 6 המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, קיבל את הציון 6.8 ויו"ר רשות ההגבלים העסקיים, רונית קן, שקיבלה את הציון 6.2.
בתשובה לשאלה האם על המדינה להירתם ולהציל טייקונים מקשייהם העסקיים, השיבו 76% מהאנליסטים כי המדינה לא צריכה להציל את הטייקונים.
באשר לגובה שכר הבכירים בישראל, כ-76% מהאנליסטים קבעו ששכר הבכירים בישראל אינו פרופורציונאלי להישגי החברות, כ-22% ציינו כי השכר תואם במידה סבירה את הישגי החברות ורק 2% מהאנליסטים מאמינים כי שכר הבכירים בישראל תואם מאוד את הישגי החברות.
באופן אישי יותר, קבעו כ-49% מהאנליסטים כי סטטוס מקצוע האנליסט בישראל נמצא בנסיגה ו-38% מהם סבורים כי סטטוס המקצוע שומר על מעמדו. רק 13% מהאנליסטים מרגישים שסטטוס המקצוע נמצא בעלייה.