זריקת מרץ לכלכלה: מס החברות יורד באופן מיידי
למרות ההסתייגויות של בנק ישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ הכריזו היום על הפחתה מידית של מס החברות, כחלק מ
"את מס החברות נפחית מיד מ-26% ל-25% ואת המס על היחידים נפחית ב-2010 ובהמשך הוא ירד עד ל-39% ב-2016 במקסימום והמס על חברות ירד בהדרגתיות עד ל-18% ב-2016", אמר נתניהו במפגש עם עיתונאים בעת הצגת התוכנית. "אנחנו רוצים להתבדל בעולם ולסובב את המטוס מהר. שיראו שאנחנו גם אחראיים מבחינה תקציבית אבל גם מפחיתים מיסים. אנחנו רוצים להגדיל את הנתח שלנו בשוק העולמי. למשוך יזמים מהעולם להשקיע בארץ. מרכיב המיסים הוא אדיר בהזנקת המשק ובבידולה של ישראל ובהבאת משקיעים שיצרו מקומות עבודה ויפתחו את התשתיות", הוא הדגיש. שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר בתשובה לשאלה כי "היה תוואי קודם להפחתת מיסים. כעת נפתחת תוכנית חדשה, שתימשך עד לשנת 2016". נתניהו אמר כי "אנחנו כעת מאותתים למשק שאנחנו לא עוצרים. אף אחד לא מטיל ספק באמינות הממשלה. אנחנו מסמנים כאן כיוון מאוד משמעותי של הפחתת נטל המס מאזרחי ישראל, ובעיקר על שכבות הביניים שנושאים בנטל כל כך משמעותי. אמרתי, ואני אומר גם היום, שהתוואי הוזז, אבל הוא נמשך". בתשובה לשאלה על השפעות המשבר הגלובלי אמר נתניהו כי "אתה חייב להגדיל את נתח השוק הגלובלי שלה. אנחנו מבססים את התוכנית על מדיניות המותאמת למשק קטן. אנחנו רוצים להגדיל את נתח השוק שלנו בכלכלה העולמית. אולי כלכלת העולם מתכווצת אבל אנחנו עדיין יכולים לגדול בגלל שאנחנו כל כך קטנים. כל העניין הוא להכות את השוק, להיות טובים יותר משאר המדינות בעולם. זה מה שקרה ב-2003 וזה גם קורה היום. אנחנו רוצים לקחת נתח שוק גדול יותר וליצור מקומות עבודה חדשים בין השאר על ידי משיכת משקיעים". שר האוצר אמר בתשובה לשאלה כי "הצוותים המשותפים לנו, להסתדרות ולתעשיינים עובדים ברגעים אלה ממש על עיקרי התוכנית והגעה להבנות משותפות. עם זאת, החלטנו להציג כבר כעת את הכיוון. יש תוכנית כלכלית, עיקריה הוצגו כאן אבל הגיבוש הסופי של הפרטים יתבצע בשבועות הקרובים בשיתוף איתם. אנחנו בדיאלוג ברוח טובה עם כולם".
בבנק ישראל תומכים
בנק ישראל מקדם בברכה את הכוונה לבנות תוכנית כלכלית המבוססת על ראשי הפרקים שהציגו היום ראש הממשלה ושר האוצר. יישומה של תוכנית המתבססת על העיקרים שפורסמו היום, צפוי לתרום לחיזוק יכולת ההתמודדות של המשק הישראלי נוכח האתגרים הניצבים בפניו על רקע המשבר העולמי. בבנק ישראל מציינים כי ביצוע תוכנית מקיפה זאת אשר עקרונותיה כוללים משמעת ואמינות פיסקלית מהווה נקודת מפנה חיובית בהתמודדותו של המשק עם המשבר.
התוכנית עוסקת בתחומים החשובים למשק בעת הזאת: שמירה על האמינות התקציבית דרך קביעת תוואי גרעון פוחת והצבת מגבלות על ההוצאות; רפורמות מבניות להסרת חסמים ובירוקרטיה; השקעות בתשתיות; עידוד האשראי והייצוא; קידום שוק העבודה.