התעשייה בגליל ממשיכה להתפתח: מחזור ההכנסות צפוי לגדול בכ-17.9% ל-606 מיליון שקל

המפעלים מעסיקים כיום 690 עובדים, 90 מהם חברי קיבוצים והשאר מקרית שמונה והסביבה
קובי ישעיהו |

התעשייה בגליל ממשיכה להתפתח, זה המסר המרכזי שעלה בכנס השנתי של מפעלי הגליל העליון. בכנס נמסר על ידי הנהלת החברה לפיתוח הגליל ומשקי גליל עליון, כי המחזור העסקי של המפעלים לשנת 2008 עמד על 514 מיליון שקל, כאשר בשנת 2007 עמד המחזור על 455 מיליון שקל.

היקפי העבודה גדלו בשנת 2008 וכן ההכנסות במפעלים ובעיקר במפעל עוף הגליל המהווה מעל 50% בפעילות כלל המפעלים. לשנת 2009 צפוי מחזור הכנסות להגיע ל-606 מיליון שקל. בארגון הקניות משקי הגליל העליון סיימו את השנה במחזור של 618 מיליון שקל, לעומת מחזור קניות של 563 מיליון שקל לשנת 2007.

המפעלים מעסיקים כיום 690 עובדים, 90 מהם חברי קיבוצים והשאר מקרית שמונה והסביבה, ומהווים את המעסיק הגדול ביותר באזור אצבע הגליל.

על פי הנתונים שנמסרו באסיפה השנתית, יגדל ההון העצמי בארגון הקניות ב- 8 מיליון שקל, וישרת את המשך הסדרי החובות למספר קיבוצים שחובם טרם הוסדר. כמו כן הוצגו נתוני הארגון המנוהל באופן יעיל ושומר על רמת הוצאות נמוכה וקבועה במשך השלוש שנים האחרונות.

אחיקם ברלוי, מנכ"ל החברה לפיתוח הגליל ומג"ע (משקי הגליל העליון), החברה המנהלת את מפעלי קיבוצי הגליל העליון, מסר באסיפה כי 35 ישובים בגליל העליון חברים בארגון הקניות האזורי. עוד מסר ברלוי, כי החל משנת 2003 חלה נסיגה במספר חברי הקיבוצים בגליל העליון אך חלה עליה במספר התושבים. ברלוי אמר, כי שנת 2008 הייתה טובה לחקלאות. ברלוי ציין את חשיבות ההתארגנות הכללית של החקלאים בנושא פרי הגליל שהניבה את החלטת בית המשפט לתשלום החוב לחקלאים במלואו ועדיפות מול הבנקים כנושים מובטחים.

ברלוי ציין כי זו הייתה שנה קשה לתעשייה שנפגעה משערי המט"ח ושגיאת בנק ישראל בהתערבות מאוחרת מידי, כך שהמפעלים המייצאים הגדילו את המכירות במט"ח אך צנחו במכירות בשקלים ופגעו ברווחיות. התעשייה גם סובלת מהמשבר הכלכלי בעולם ובישראל.

ברלוי ציין, כי מכירת תנובה בתחילת השנה, אפשרה לרוב המשקים להחזיר חלק מחובם לבנקים והיוותה מנוף להסדרי חוב למשקים כמו דפנה, איילת השחר וחולתה.

השנה נחתם הסכם עם מדגרת משואות יצחק "אמ"י" לכניסה לשותפות של 50% בגידול עופות, ביחד עם עוף הגליל, בלולים שנשכרו מ- 14 משקים באזור. בנוסף, הפרויקט הגדול של אגירה שאובה בו שותפה החברה פיתוח הגליל עם חברת אלקטרה וחברת 7 מזרקות, קיבל רישיון מותנה לייצור חשמל.

ברלוי מסר, כי כיום עוסקת החברה לפיתוח הגליל בפיתוח חממה תעשייתית, זהו מודל תעשייתי חדש המשלב שותפות של מפעל ותיק עם מיזם תעשייתי חדש בשיתוף מענקים של משרד התמ"ת ושיתוף של החברה לפיתוח הגליל. הפעילות תתקיים בשיתוף עם המועצות האזוריות גליל עליון וגולן ועם יזמים פרטיים מאזור המרכז. נבדקת האפשרות לצרף לחממה את גם את עיריית קריית שמונה ואת אזור התעשיה צ.ח.ר. בחצור.

"לקראת שנת 2009 עלינו להישאר נזילים, לקצץ בהוצאות ולהשקיע רק ממקורות עצמיים קיימים. המפעלים שלנו יציבים וללא חובות, ארגון הקניות נזיל והנכונות לעזרה הדדית בין הקיבוצים והישובים החברים , ראויה לכל שבח".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה