פישר: "הסבירות להתמוטטות של חברה גדולה נמוכה, אבל אנחנו ערוכים"

במפגש עם עיתונאים לרגל פרסום דוח בנק ישראל לשנת 2008 אמר נגיד בנק ישראל: "המצב הפיננסי מתחיל להתייצב, גם בארץ וגם בחו"ל". פישר התייחס לשאלות בנוגע לדולר, אג"ח ולעוד מספר דברים מרכזיים
קובי ישעיהו |

בנק ישראל הציג היום את הדוח השנתי ל-2008. במפגש עם עיתונאים לרגל פרסום דוח בנק ישראל לשנת 2008 אמר סטנלי פישר, נגיד הבנק המרכזי, כי "המצב הפיננסי מתחיל להתייצב, גם בארץ וגם בחו"ל וזה בחלקו כתוצאה מהפעולות חסרות התקדים בהיקפן של הבנקים המרכזיים ומשרדי האוצר בעיקר בארה"ב, אנגליה ואירופה אולם גם בישראל. אלה החדשות הטובות". עם זאת, "המצב במשק הריאלי ממשיך להידרדר. נראה גידול באבטלה במשק הישראלי בחודשים הבאים. זה לא דבר חריג. תמיד המצב הפיננסי מתחיל להשתפר לפני המצב בכלכלה הריאלית. כלומר, צריך לצפות לפחות לעוד כמה חודשים של הידרדרות במשק". לגבי הבנקים חזר פישר ואמר כי "הבנקים בישראל הם יציבים וחשוב שנמשיך לנהל אותם כדי שימשיכו להיות יציבים. הדרישה להלימות הון של 12% היא בהחלט מוצדקת". "המשק הוא במצב יחסית טוב. אנחנו מצפים לתקציב ולראות כיצד הוא ישפיע על המשק. אין לנו את הבעיות המבניות שיש במשקים אחרים במערב. לכן, יש מקום לפעולות של הממשלה לצורך שינוי הלך הרוח והסנטימנט בשווקים ובכלכלה הריאלית". בנקודה זו עבר פישר לקרוא מתוך המכתב שצירף לדוח של בנק ישראל ואמר כי "יש חשיבות להשלים את חקיקת החוק החדש של בנק ישראל. לבנק תינתן עצמאות מלאה להפעלת הכלים הנדרשים להשגת מטרותיו. מומלץ להקים ועדה מוניטארית. דיברנו מספיק זמן על חוק בנק ישראל והגיע הזמן לבנות את הבנק המרכזי של ישראל על בסיס חוק מעודכן ואם נעשה את זה נתרום הרבה ליציבות ולצמיחת המשק הישראלי.

"הסבירות להתמוטטות של חברה גדולה נמוכה, אבל אנחנו ערוכים"

בתשובה לשאלה לגבי החובות הממשלתיים אמר פישר כי "במשך חמש שנים הצלחנו להוריד את היחס חוב-תמ"ג לקצת פחות מ-80% ולפי התחזיות תהיה השנה עליה של כ-7.5% ביחס החוב-תמ"ג. גם ב-2010 מצפים באוצר לגרעון יחסית גדול. אני לא רוצה לזרוק מספרים לא מבוססים אבל ברור שבסוף 2010 ברור שיחס חוב-תמ"ג יהיה מעבר ל-90%. אנחנו צריכים לשכנע את העולם ובעיקר את הפעילים בשווקים בישראל שנחזור מהר למסלול שיוריד את היחס הזה". לגבי השאלה האם להוריד מיסים לא היה פישר חד משמעי. "בשנות הצמיחה המהירה חזרנו ואמרנו כי יום אחד נמצא את עצמנו במיתון ואז נצטרך את הכסף והיום אנחנו בדיוק בנקודה הזו. לכן, צריך לקחת בחשבון את ההשפעה של הורדות המיסים על תקבולי הממשלה. יש תיאוריה שלפעמים עובדת ולפעמים לא. צריך לפעול בזהירות. ב-2009 תמכנו בהורדת המיסים וצריך לבדוק שוב את המספרים ולהיות מאוד זהירים לגבי הורדות מיסים נוספות". לגבי החוק החדש של בנק ישראל אמר פישר כי "החוק מיועד לעזור למשק הישראלי ולמדינת ישראל ולא לי או לבנק ישראל. אנחנו צריכים להעביר חוק חדש שיאפשר לבנק ישראל להתנהל כמו בנקים מכובדים ורציניים בעולם. הסיבה שזה לא עבר עד היום כי אין מספיק הבנה לחשיבות העניין. זה לא פרוייקט שלי אלא הוא התחיל לפחות לפני 12 שנה, בתקופת ממשלת נתניהו הראשונה". "בנוסף, קרו דברים. אני לא בטוח אם אני עובד מול שר האוצר החמישי או השישי שלי. כל פעם שהתקרבנו לטיוטה סופית של החוק קרה משהו ולכן זה התעכב. אני מקווה שבתחילת הקדנציה של הממשלה החדשה החוק יועבר סוף סוף". לגבי מצב הבנקים והחברות הגדולות אמר פישר כי "אנחנו צריכים להבין שהיתה התאוששות מרשימה של שוק האג"ח הקונצרני לאחרונה וזה נותן אפשרות לחברות הטובות לממן את עצמם לבד ויוריד את הלחץ מהמערכת הבנקאית. יש אפשרות שחברה יחסית גדולה תפשוט את הרגל, ואנחנו מוכנים לזה. בדקנו כמה תרחישים. ברור שהבנקים יכולים להתמודד עם נפילה של חברה גדולה אחת או שתיים והמצב הנוכחי יאפשר לנו להתמודד עם זה. ההסתברות שזה יקרה היא נמוכה יותר מההסתברות שזה לא יקרה. יש לנו מערכת שתוכל לטפל בחברה שלא תוכל למחזר את החובות שלה". התשובה לשאלה אם בנק ישראל ימשיך לרכוש דולרים אמר פישר כי "בינתיים אנחנו ממשיכים לרכוש ואם נחליט לשנות את המדיניות נודיע על כך". לגבי מדד מארס הגבוה אמר פישר כי "אנחנו מצפים שגם מדד אפריל יהיה גבוה, מעל אחוז. אבל הציפיות של כל החזאים וגם שלנו הן כי עד סוף השנה נגיע בקושי לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים ונצטרך לכן לא להיות מושפעים יותר מדי מתוצאות של חודש אחד או חודשיים ולהתמקד במה צפוי ב-12 החודשים הבאים. ברור שאם יהיה איום שהאינפלציה תחזור ותעלה מעל הגבול העליון של היעד נצטרך להגיב אבל כעת זה לא המצב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה