רון אייכל על פסגת ה-G20: "הרבה מהומה על לא מאומה, הדולר יתחזק בטווח הארוך"

הכלכלן הראשי של מיטב: "ההיסטוריה מלמדת, כי מפגשים אלו הם חסרי תוחלת וכל מדינה ממשיכה לפעול לפי האינטרסים שלה"
קובי ישעיהו |

בשבוע המסחר האחרון ריכזה העיר לונדון את מירב העניין כאשר מנהיגי 20 המדינות הגדולות בעולם התכנסו, בכדי לדון ולמצוא פתרונות למשבר הכלכלי העולמי הגדול אי-פעם. רון אייכל, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, אומר בסקירה שפרסם כי "ההיסטוריה מלמדת, כי מפגשים אלו הם חסרי תוחלת וכל מדינה ממשיכה לפעול לפי האינטרסים שלה".

יחד עם זאת, הוחלט, בין היתר, על המהלכים הבאים: העברת הון בסך של 750 מיליארד דולר ל-IMF, בכדי שתוכל לתת הלוואות נוספות, להגדיל את הקצאת יתרות המט"ח של המדינות ב-IMF ב-250 מיליארד דולר, אספקה של 100 מיליארד דולר לכדי 250 מיליארד דולר לשם מימון עסקאות מסחר בינלאומיות, מכירת חלק מיתרות הזהב של ה-IMF בכדי לתמוך במדינות עניות ולספק הון נוסף של 1.1 טריליון דולר בכדי לתמוך בשוק האשראי, הצמיחה והתעסוקה בכלכלה העולמית.

יתר על כן, הוחלט במפגש להקים מערכת פיקוח ורגולציה חזקה, יותר גלובלית שתתמוך בצמיחה לאורך זמן ושתוכל לספק את צרכי הפירמות והאזרחים. לשם כך, הוחלט על הקמת גוף תחת חסות ה-G20, ובמסגרת ה-IMF, ה-FSB.

אייכל מסכם זאת באופן הבא: "הרבה מהומה על לא מאומה. ניתן היה להעביר טריליון דולר ל-IMF גם ללא טקסים מלאי הוד והדר. עיקר העניין במפגש היה העימותים של המשטרה הלונדונית עם המפגינים".

ביום שישי פורסם הדוח החודשי על מצב שוק העבודה בארה"ב. מהדוח עולה כי הכלכלה האמריקאית גרעה בחודש מארס 663 אלף מקומות תעסוקה, לאחר אבדן של 651 אלף מקומות תעסוקה בחודש פברואר. מאז שהחל המיתון בחודש דצמבר 2007 איבד שוק העבודה האמריקאי 5.1 מיליון משרות.

הסקטור היצרני איבד 305 אלף משרות. ענף התעשייה איבד 126 אלף משרות. ענפי השירותים (הפיננסים כלולים בתחום זה) גרעו 133 אלף משרות. שיעור האבטלה עלה ב-0.4% והגיע לכדי 8.5%, המהווים 13.2 מיליון אזרחים.

אייכל אומר כי "זו כבר לא הפתעה, גם דוח התעסוקה, של המשק האמריקאי, לחודש מארס היה רע מאוד. אולם, כל דוח נראה רע יותר מאשר קודמו, היינו ההידרדרות מעמיקה. אפשר לומר כי המשרות בשוק העבודה האמריקאי ממש מתאיידות או נעלמות. דוח התעסוקה האחרון הביא את שיעור האבטלה לשיא של 25 השנים האחרונות, עד לשנת 1983".

אין ספק, מעריך אייכל, כי "התפתחויות אלו יקשו על ההוצאה הקמעונאית בארה"ב ועל ההתאוששות. תקוותנו היא, שתוכנית ההאצה הפיסקלית, בהיקף של כ-800 מיליארד דולר של אובאמה והתוכניות הנוספות יחלו לשאת פרי כבר ברבע השני או השלישי של השנה וכך הסחף ייעצר".

בנוגע למסחר במטבעות אומר אייכל כי "אם אנו לוקחים בחשבון שההנהגות הכלכליות בבנקים המרכזיים הן חדורות מוטיבציה לעשות הכול בכדי לתמוך בשווקים, ובמיוחד באנגליה ובארה"ב, אזי כמות ההון שתגיע לשווקים צפויה עוד לגדול משמעותית. יתר על כן, לא ברורה עדיין ההשפעה שיש למהלכים אלו על הכלכלה ובמיוחד כאשר הכלכלות תצאנה מהמיתון".

"בטווח הארוך ידו של הדולר האמריקאי צפויה להיות על העליונה והוא יתחזק משמעותית כנגד האירו, חרף המחיר שאותו תשלם הכלכלה האמריקאית בכדי להוציא את המשק מהמיתון".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה