קופות הגמל סגרו רבעון חזק: התשואות במארס צפויות לעמוד על 2%-3.4%
קופות הגמל צפויות לסגור את הרבעון הראשון של 2009 בתשואות חיוביות גבוהות, על רקע ההתאוששות בשוקי האג"ח והמניות בחודשים האחרונים. מסיכום של חודש מארס 2009 שבוצע בבית ההשקעות מיטב עולה כי התשואה הנומינלית (ברוטו) הממוצעת של קופות הגמל הגדולות במארס 2009 צפויה לנוע בתחום רחב שבין 2% ל-3.4%, תשואות חיובית, בעיקר תודות לעליות בחצי השני של החודש.
השונות בין תשואות מנהלי קופות הגמל בתעשייה כולה צפויה להיות גבוהה יחסית לחודש פברואר, ולנוע בין 2% ל-4.2%, כאשר המדד המשוקלל צפוי להצביע על כ-3%.
כל אחד מאפיקי ההשקעה המרכזיים תרם תרומה חיובית לתשואות הקופות, כאשר האפיקים המובילים בתרומתם הינם האפיק המנייתי בארץ ובחו"ל וכן האפיק הקונצרני.
הקופות המסלוליות שמתמחות בצמודי מדד השיגו תשואה נאה מאד שבין 3%-4%, כאשר הקופות השקליות השיגו בין 2% ל-2.5%. הקופות שמתמחות באפיק המנייתי, צפויות להשיג תשואות גבוהות מאוד של כ-8% עד 10%.
חשוב לציין, כי עיקר התשואה התקבלה בחצי השני של החודש. זאת, תודות לסנטימנט החיובי בשווקים הן בארץ והן מעבר לים, הנובע מגורמים שונים, ביניהם הודעתו של בנק ישראל כי ירכוש אגח ממשלתיות וימשיך לרכוש דולרים בשוק, הודעתו של גייטנר, שר האוצר האמריקאי, על תוכנית סיוע כלכלי לשוק האמריקאי, וכן מדדים מאקרו-כלכליים נוספים המעידים, אולי, על ניצנים ראשוניים של בלימת המשבר.
אפיק המניות כיכב בחודש שעבר בתרומתו לתשואות קופות הגמל, בעיקר תודות לעליות החדות שנרשמו לקראת סוף החודש. מדד ת"א 25 עלה ב-9.4%, מדד ת"א 100 עלה בשיעור של 10.3% ומדד ת"א 75 עלה באופן החד ביותר, בשיעור של 15.1%. העליות החזקות בשוק המניות בארץ נבעו בעיקר מהאופטימיות האמריקאית, בעקבות תוכנית החילוץ החדשה שהציג גייטנר והממשל האמריקאי.
בהסתכלות ענפית, בלטו לחיוב מניות הנדל"ן, חברות חיפושי נפט וגז וחברות חשמל ואלקטרוניקה: מדד ת"א נדל"ן 15 זינק ב-18.9%, מדד חיפושי נפט וגז עלה ב-16.1% ומדד חברות חשמל ואלקטרוניקה עלה בשיעור של 13.5%.
בשוק איגרות החוב תרם האפיק הקונצרני תרומה יפה לתשואות של הקופות החודש, ועלה בשיעור ממוצע של 4.4%. מדד התל בונד 20 עלה ב-4.5% ומדד התל בונד 40 עלה ב-5.6%, כאשר בתווך מצוי מדד התל בונד 60 עם עלייה של 4.8%. נראה, כי העליות נבעו בעיקר תודות להתערבות בנק ישראל בשוק האג"ח הממשלתיות שמקרינה באורח חיובי גם על האג"ח הקונצרניות, וכן מתוכנית גושן שמבטאת ניסיון לעורר מחדש את שוק ההון הראשוני - גיוסי הון. בנוסף מסתמן, כי למרות מצבן הפיננסי של חברות, כפי שמתבטא בדוחות הכספיים, המשקיעים מאמינים ביכולתו של השוק לצאת מן המשבר וביכולתן של החברות, ככלל, לפרוע את חובן.
באפיק הממשלתי, ניתן לראות, כי העובדה שבנק ישראל רוכש איגרות חוב ממשלתיות, משפיעה באופן חיובי על אפיק זה. ההשפעה החיובית ניכרה בעיקר באיגרות החוב הבינוניות לטווח של 3?7 שנים, הן השקליות והן הצמודות.
איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלו בחודש מארס ב-3.2%, כאשר האג"ח הצמודות הבינוניות-ארוכות רשמו את העליות הגבוהות ביותר: האגחים לטווח של 2?5 שנים עלו ב-2.9%, האיגרות לטווח של 5?7 שנים עלו ב- 4.4% ואיגרות החוב הארוכות ל-7?10 שנים עלו בעוצמה חזקה של 4.6%. לעומת זאת, איגרות החוב הקצרות לטווח של 0?2 שנים הסתפקו בעלייה של 1.1%.
מדד איגרות החוב הממשלתיות השקליות עלה ב-1.95%, כאשר השחרים הבינוניים-ארוכים רשמו גם כאן את העליות הגבוהות ביותר: השחרים לטווח של 2?5 שנים עלו ב-2.2% ואלו לטווח של 5?7 שנים עלו ב-3.1%. לעומת זאת, בשיעורים נמוכים הרבה יותר עלו השחרים הקצרים לטווח של 0?2 שנים שהסתפקו בעלייה זעירה של 0.2%. עלייה של 0.9% נרשמה בגילונים, ועלייה כמעט אפסית (זחילה) של 0.1% במק"מים, על רקע הורדת הריבית לשפל של 0.5%.
אפיק המט"ח הפגין תנודתיות רבה במהלך החודש, אך בסיכום חודשי, מדד איגרות החוב הצמודות למט"ח עלה בשיעור של 1.5%, בעיקר בשל התחזקות הדולר והאירו מול השקל על רקע המגמה העולמית. חל פיחות של השקל בשיעור של 0.6% מול הדולר בעיקר בעקבות הודעתו של בנק ישראל כי יתמיד ברכישת מט"ח. כמו כן, חל פיחות של 5.6% של השקל מול האירו. חשוב לציין כי אפיק המט"ח מיוצג בשיעור נמוך יחסית בקופות הגמל (בדרך כלל בין 4%?7% במונחי חשיפה מט"חית כוללת), אבל הוא תורם גם במקטע המנייתי בחו"ל.
סיכום רבעוני: תשואות של כ-8.5% מתחילת השנה
בהסתכלות על ביצועי הקופות מתחילת השנה, ניתן לראות כי הקופות הציגו תשואות חיוביות מרשימות, כאשר החודשים שהניבו לקופות את התשואה הגבוהה ביותר, הינם ינואר ומארס. התשואה הממוצעת של כל קופות הגמל בחודשים ינואר ופברואר היתה כ- 5.5% והתשואה שמוערכת לחודש מארס הינה כ-3% בממוצע.
התשואה הממוצעת מתחילת שנה של כלל הקופות במשק תנוע, אם כן, בסביבות 8.5%, או מעט יותר. עם זאת, טווח התשואות צפוי להיות רחב מאוד ולנוע בין 7% בקופות המפגרות ל-14% ומעט יותר, בקופות הבולטות.
כל אפיקי ההשקעה המרכזיים תרמו לתשואה החיובית מתחילת שנה. אפיק המניות בארץ כיכב בתרומתו לתשואה, כאשר מתחילת שנה מדד ת"א 25 עלה 11.2%, מדד ת"א 100 עלה ב-18.1% ומדד ת"א 75 זינק ב-45.2%. לעומת זאת, שוקי המניות בעולם ירדו באופן משמעותי מתחילת שנה, למרות העליות הנאות בחודש מארס.
האפיק הקונצרני תרם גם הוא לתשואות מתחילת השנה, כאשר מדד התל בונד 20 עלה ב-7.4%, מדד התל בונד 40 עלה ב-17.2% ומדד התל בונד 60 עלה ב-11.2%.