פסימיות בהיי-טק: כ-64% ממנהלי ההון סיכון מעריכים שהמשבר חריף יותר מהתפוצצות הבועה
מנהלים בקרנות ההון סיכון פסימיים בנוגע לעומקו והמשכו של המשבר הכלכלי הנוכחי. כ-64% ממנהלי ההון סיכון מאמינים שהמשבר הנוכחי בענף ההיי-טק חריף יותר ממשבר התנפצות הבועה. עוד 21% סבורים כי שני המשברים חריפים באותה מידה. כך עולה מסקר ה- VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר במהלך חודש מרץ בקרב אנשי קרנות ההון סיכון. זו הפעם ה-28 שהסקר נערך בישראל.
מהסקר עולה, כי מנהלי ההון סיכון פסימיים מאוד בכל הנוגע לביצועי הענף בשנה הקרובה. 97% ממנהלי ההון סיכון צופים כי מדדי המניות של חברות הטכנולוגיה, ובראשם מדד נאסד"ק, לא יתאוששו בשנה הקרובה. מתוכם, 42% סבורים כי מדדי מניות הטכנולוגיה ימשיכו לרדת, ו-55% סבורים כי המדדים ידשדשו ברמות הנוכחיות. 64% מהם סבורים כי צפויה עוד ירידה חדה בהיקף ההכנסות של חברות הטכנולוגיה בחצי השנה הקרובה.
רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר ההיי-טק ב-Deloitte בריטמן אלמגור זהר, אמר: "המשבר שחווינו בשנת 2000 היה ממוקד בתעשיית הטכנולוגיה והשפיע באופן עקיף על תעשיות נוספות. המשבר הנוכחי, לעומתו, החל מהענף הפיננסי והתפשט לכלל הכלכלה הריאלית. חרף העליות האחרונות בשוק ההון בארה"ב, אנו עדיין לא בסופו של המשבר, בפרט לא בקרב חברות טכנולוגיה ישראליות, אשר שוק היעד שלהן התכווץ משמעותית בשנת 2009 ולא נראה כי ישוב במהרה לשיאו".
עוד עולה מהסקר, כי 74% מאנשי ההון סיכון מעריכים ששוק ההנפקות לא ייפתח לפני סוף 2010, ורק 26% מעריכים כי השוק ייפתח קודם לכן (לעומת 46% שהעריכו כך בסקר הקודם, שנערך ברבעון הרביעי של 2008).
ממצא נוסף שמעיד על מידת הפסימיות של מנהלי ההון סיכון הוא העובדה שלראשונה מאז החל הסקר להיערך, בשנת 2001, אף לא אחד מהמשתתפים בו צופה שיפור במצב הכלכלי ו-79% אף צופים החמרה במצב הכלכלי בחצי השנה הקרובה.
לדברי מכלוביץ' "הסקר מלמד כי המשבר בענף ההיי טק רחוק מסיום אף יותר מכפי שהעריכו בעבר. אם בתחילת המשבר העריכו רבים בענף כי חברות צריכות 'לשמור על המזומנים' כדי לשרוד, היום כבר ברור כי לא די בכך. חברות חפצות חיים לא יכולות להסתפק בהקטנת קצב שריפת המזומנים ובשמירה על הקיים 'עד יעבור זעם', עליהן לפעול באופן אקטיבי לחיזוק מעמדן בשוק".
עוד עולה מהסקר, כי כל מנהלי קרנות ההון סיכון שהשתתפו בסקר צופים כי גיוס הון סיכון יהיה משימה קשר מבעבר. כ-50% סבורים כי המשקיעים בקרנות עלולים שלא לעמוד בהתחייבויותיהם באופן מלא.
עוד עולה מהסקר כי רוב מכריע של 84% מהמשיבים מניחים כי השוויים שלפיהם מתבצעות השקעות הון סיכון ימשיכו לרדת בחצי השנה הקרובה. 55% מהם טענו כי לא ישנו את אסטרטגיית ההשקעה נוכח המצב, 39% החליטו לשנות את המיקוד לחברות פורטפוליו קיימות ולחברות בשלבים מאוחרים יותר ורק 6% עתידים להעביר את מרכז הכובד לחברות בשלבים מוקדמים יותר. 50% מהמשיבים טענו כי ישקיעו בשלבים מוקדמים (Seed וסבב השקעה ראשון), לעומת 78% שטענו כך בסקר שנערך בסוף שנת 2007, בתקופת הגיאות.
לדברי רו"ח מכלוביץ', זוהי טעות. "הקרנות נמצאות עתה בפני הזדמנות. דווקא עכשיו יש לנקוט צעדים אמיצים, לנצל את ההזדמנויות ולהשקיע בשלבים מוקדמים בשוויים נמוכים. קרנות שישכילו לנצל את מצב השוק ולתור באופן שיטתי אחר הזדמנויות השקעה בשלבים מוקדמים, ימצבו את עצמן עם פורטפוליו חזק לתקופת הצמיחה שביציאה מהמשבר".
להערכת אנשי ההון סיכון, תחום הקלינטק הוא הראשון מתחומי ההיי טק שיצא מהמשבר - 36% מהם מאמינים כי הוא יתאושש ראשון, לעומת 26% שסבורים כי תחום המכשור הרפואי יתאושש ראשון. איש מהמשיבים לא העריך כי ענף המוליכים למחצה יהיה הראשון להתאושש מהמשבר. גם בחינת מגמת ההשקעה במוליכים למחצה בתעשיית ההון סיכון מצביעה על ירידה ברבעונים האחרונים. 4% צופים המשך עלייה בהשקעות בענף זה, לעומת 72% שצופים ירידה. לשם השוואה, בסקר שנערך ברבעון הראשון של 2007, רק 15% צפו ירידה בהשקעות בתחום זה.
לדברי מכלוביץ', "הבאז סביב ענף הקלינטק גורם לו להיתפס ככזה שיצא ראשון מהמשבר, אך דווקא תחום המכשור הרפואי ותעשיית מדעי החיים הם אלה שהביקוש להם קשיח גם בעיתות משבר. האקזיטים האחרונים שראינו בישראל היו בעיקר בחברות מענף זה, זאת לאור ההזדמנות שמזמנת תקופה זו. ענף המוליכים למחצה הוא ענף מאתגר, הדורש השקעות רבות מצד אחד, אך מושפע רבות מתנודתיות השוק מאידך, ואנו רואים יותר ויותר זהירות בהשקעה בתחום בישראל".