מכון הייצוא: 50% מהיצואנים מדווחים על ירידה של עד מחצית מהייצוא כתוצאה מהמשבר
סקר שנערך לאחרונה מציג תמונה עגומה על השפעות המשבר העולמי על הייצוא הישראלי בו מאופיינת כל כך הכלכלה הישראלית. 50% מהיצואנים הישראלים מדווחים כי חלה ירידה של עד 50% ויותר בהיקפי היצוא של חברתם כתוצאה מהמשבר העולמי. הסקר נערך בחודש פברואר עבור מכון היצוא ע"י מכון גאוס.
בסקר השתתפו 400 יצואנים מתוכם 50% מקרב חברות היי טק (תקשורת, תוכנה, אלקטרוניקה, מדעי החיים) והשאר מענפי האבטחה ובטיחות, אריזה ופלסטיקה, מזון, מים וסביבה, אגרו טכנולוגיה, תכשיטים, בניה, DIY .
32% מהנשאלים בסקר מדווחים כי חלה ירידה של למעלה מ 20% בהיקפי היצוא של חברתם. 10% דיווחו על ירידה של למעלה מ 50% בהיקפי היצוא. 7% בלבד דיווחו על עלייה צפויה ביצוא.
עוד עולה מהסקר כי 47% רואים את החסם העיקרי להגדלת היצוא בשנה הקרובה בירידה בביקושים כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי. 50% מציינים חסמים אחרים כחסם עיקרי מתוכם: 33% רואים את מסגרות האשראי והמימון הבנקאי כחסם עיקרי. 24% ציינו איתור סוכנים ומפיצים כחסם עיקרי בשנה הקרובה ו-18% מידע על שווקים ולקוחות. 3% מהיצואנים במדגם ציינו שאינם מזהים חסם מיידי.
יצוין כי עפ"י סקר מכון היצוא, 84% מהמשיבים אינם מתכוונים להפסיק או להקטין באופן ייזום את פעולות היצוא לשווקים ספציפיים בהם הם פעילים כיום. 16% דיווחו כי הם שוקלים להקטין או להפסיק לחלוטין את היקפי היצוא למדינות מסוימות: מתוכם 26% לצפון אמריקה - רובם לארה"ב 25% לאירופה ו 16% לאסיה.
כ- 50% מהמשיבים החליטו לנסות להיכנס לשווקים חדשים או לפעול להגדלת היקפי הייצוא בשווקים חדשים. 26% ציינו שינסו להגדיל את היקפי הייצוא לאירופה, 14% לצפון אמריקה, 17% לאסיה (מתוכם 20% בקרב חברות ההייטק) 12% מזרח אירופה, 8% דרום אמריקה.
יצוין כי למרות המשבר, מרבית היצואנים אינם משתמשים בכלים לניהול סיכוני סחר וגם לא בביטוח סיכוני סחר חוץ: 65% מהמשיבים ציינו כי אינם משתמשים בכלים לניהול סיכוני סחר וגם לא בביטוח סיכוני סחר חוץ. 71% מקרב חברות ההיי-טק לעומת 59% בקרב המגזרים האחרים. בקרב המשתמשים הכלי הנפוץ ביותר יחסית הוא ביטוח סיכוני סחר חוץ (13%).
בהתייחס להשקעות בשיווק בינלאומי עולה מסקר מכון היצוא כי:
איתור סוכנים ומפיצים: 50% מהמשיבים מתכוונים להגדיל בשנה הקרובה את היקף המאמץ לאיתור סוכנים ומפיצים חדשים. 35% לא דיווחו על שינוי במאמצים בתחום זה.
תערוכות בינלאומיות: אחוז גדול יותר של יצואנים 25% ציינו כי יקטינו את השתתפותם בתערוכות בינלאומיות לעומת 19% שציינו כי יגדילו השתתפותם בתערוכות בינלאומיות. 43% מהמשיבים ציינו כי לאור המצב הקיים, לא ישנו את היקף השתתפותם בתערוכות בינלאומיות.
חומרים פרסומיים: 27% מהנשאלים דיווחו על גידול במאמצים בתחום זה לעומת 14% שדיווחו על הקטנת המאמץ. 51% דיווחו שאינם מתכוונים לשנות את המאמץ בתחום זה.
הקמת חברת בת בחו"ל: 39% מהמשיבים ציינו כי לאור המצב הקיים, לא ישנו את היקף המאמץ בניסיון להקים חברות בת בחו"ל. 10% מהמשיבים ציינו כי יגדילו את היקף המאמץ בניסיון להקים חברות בת בחו"ל, בעוד שכ- 8% ציינו כי יקטינו את היקף המאמץ. 41% ציינו כי הנושא איננו רלוונטי מבחינתם.
מידע ומודיעין עסקי: 26% מהנשאלים דיווחו על כוונותיהם להגדיל את היקף השימוש במידע ומודיעין עסקי לעומת 51% שאינם מתכוונים לשנות מאמציהם בתחום זה. 8% בלבד ציינו כי יקטינו את היקף השימוש במידע ומודיעין עסקי.
הדרכה והשתלמויות: 21% מהמשיבים ציינו כי יקטינו את היקף ההדרכות והשתלמויות מקצועיות, בעוד ש- 11% בלבד ציינו כי יגדילו את היקפם. 50% מהמשיבים ציינו כי לאור המצב הקיים, לא ישנו את היקף ההדרכות והשתלמויות מקצועיות.
חברות הייצוא בוחנות מיזוגים
עוד עולה מסקר מכון היצוא 38% מהמשיבים ציינו כי על רקע המצב הכלכלי הם נכונים לבחון הזדמנויות למיזוגים או רכישות - 46% בקרב ההי-טק ו- 31% מהמגזרים האחרים.
ביחס להסדרי תשלום של לקוחות בחו"ל 2/3 מהמשיבים ציינו כי המשבר הכלכלי לא השפיע לרעה על הסדרי תשלום של לקוחות בחו"ל , 1/3 ציינו כי השפיע לרעה.
לדברי דוד ארצי, יו"ר מכון היצוא: סקר היצואנים מוכיח שהמשבר העולמי שכבר נותן אותותיו ביצוא בחודשים האחרונים, טרם בא לידי ביטוי מלא וצפוי עוד להשפיע לרעה על היצוא הישראלי. "אני עצמי משוחח עם עשרות יצואנים מידי יום ואני ער לחרדה ולדאגה שמלווה אותם. אני מתריע כי ללא סיוע ליצואנים - עלול היצוא הישראלי לרדת בכ-17% תוך האצת מגמת העלייה בשיעור האבטלה במשק".
לדברי אבי חפץ, מנכ"ל מכון היצוא המצב החמור ביצוא יוצר צורך מיוחד בהרחבת הפעילויות לקידום היצוא ובהכנת תוכניות נוספות לשיווק בשווקים הבינלאומיים כולל כניסה לשווקים קשים יותר ומסובכים שעד כה היצואנים נרתעו מלהיכנס אליהם. בימים אלה יוצאת לדרך תוכנית "שביט" של מכון היצוא לקידום וחיזוק היצואן הישראלי בהתמודדות מול המשבר הכלכלי. ההיקף התקציבי של התוכנית שתופעל בשיתוף עם מינהל סחר חוץ בתמ"ת, הוא 30 מיליון שקל מתקציב ייעודי שהקצה משרד האוצר והיא תתפרש על פני כשנה וחצי.