ליאו ליידרמן פסימי: "המיתון עלול להיות ארוך והצמיחה בישראל תהיה נמוכה גם ב-2010"

התמ"ג צפוי להצטמק השנה בכ-1.2%, "תשואות השחרים לטווח הארוך יתקשו להמשיך לרדת"
קובי ישעיהו |

כלכלן המאקרו של בנק הפועלים, פרופ' ליאו ליידרמן, פרסם היום סקירה מאקרו כלכלית פסימית למדי על המשק הישראלי והכלכלה הגלובלית.

ליידמן אומר כי השלכות המיתון הגלובלי על המשק הישראלי הן בלתי נמנעות - התוצר המקומי הגולמי צפוי להתכווץ השנה ב- 1.2%. "אנו סבורים כי המיתון עלול להיות ארוך והצמיחה בישראל תמשיך להיות איטית גם ב- 2010, כ- 1.5%, שהם ירידה של 0.3% בתוצר לנפש".

לקראת ההשבעה של ממשלה חדשה אומר ליידרמן כי הממשלה החדשה שתקום תקבל כעובדה מוגמרת תוואי של גירעון תקציבי של 6%-7% מהתוצר ב- 2009. אם יתברר שהירידה בהכנסות ממסים מביאה לגירעון גדול יותר, לא יהיה מנוס מקיצוצים תקציביים ומהעלאות מסים, אם כי ספק אם תהיה תמיכה פוליטית בצעדים אלה.

ליידרמן מעריך כי "בטווח הנראה לעין האינפלציה אינה מהווה בעיה, וניתן, לכן, לצפות להמשך מדיניות מוניטרית מקילה, שנגזרת ממנה ריבית נמוכה, הדומה לרמתה הנוכחית, עד סוף השנה לפחות".

בנוגע להשקעה בבורסה אומר ליידרמן כי רמת הסיכון בשוק המניות נותרה גבוהה. יחד עם זאת ירידות השערים של החודשים האחרונים הביאו את מחיריהן של מניות רבות לרמות אטרקטיביות להשקעה, אך זאת רק למשקיעים ארוכי נשימה וסבלניים, אשר יהיו מוכנים לסבול את התנודתיות הגבוהה בטווח הקצר והבינוני.

לאור התנודתיות הגבוהה באפיקי ההשקעה האלטרנטיביים (מניות ואיגרות-חוב קונצרניות) מעדיפים בפועלים לנקוט אסטרטגיה המתרכזת ב"נכסים בטוחים", שמעניקים אמנם תשואה נמוכה (1%) אך עם רמת סיכון נמוכה. לפיכך ועל רקע הצפי לריבית נמוכה בשנה הקרובה מומלץ להמשיך להשקיע במק"מ, אם כי במינון נמוך.

תלילותו של העקום השקלי, המשקף פער של שלושה אחוזים בין האיגרת לשנתיים ובין האיגרת לעשר שנים והתערבות בנק ישראל במסחר באיגרות החוב הממשלתיות עשויות להפחית את רמת התשואות באיגרות לטווח הארוך. מנגד, הגידול בגירעון הממשלתי, שעשוי להיות מתורגם לעלייה בהיקף ההנפקות הממשלתיות בשוק המקומי, עלול ללחוץ את התשואות כלפי מעלה ולשקף פרמיית סיכון גבוהה יותר למשק הישראלי, אומר ליידרמן.

כמו כן חשוב לציין שפרמיית הסיכון של ישראל בשווקים הפיננסיים, כפי שהיא נמדדת ב- CDS, עלתה מאוד בדומה למרבית המשקים בעולם, וייתכן שתשואות האיגרות בישראל לא מגלמות זאת באופן מלא. "להערכתנו, תשואות השחרים לטווח הארוך יתקשו להמשיך לרדת, ולכן ואנו ממליצים להתמקד באיגרות לטווח של 3-4 שנים באפיק השקלי".

על הכלכלה העולמית אומר ליידרמן כי מרבית התחזיות של בתי ההשקעות בעולם מניחות שיפור מסוים במצב העולמי בשנת 2010 ובלימה של המשבר הפיננסי, שהיא, כנראה, תנאי הכרחי לחזרה לתוואי צמיחה. חשוב לציין שגם אם הצעדים בהם נוקטות הממשלות בעולם לייצוב המערכת הפיננסית יישאו פרי, תהליך החזרת האיזונים לכלכלה הגלובלית לא צפוי להיות קצר, ויהיה לו מחיר כלכלי. "אנו נוטים לאמץ את התחזיות הפסימיות יותר שבתחום ההערכות וצופים שהתוצר העולמי יעבור מהתכווצות של 1.1% ב- 2009 לצמיחה של 2.2% ב- 2010".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה