כלכלני ישיר: "אם פישר יפעל בשוק האג"ח כמו בשוק המט"ח נראה ירידת תשואות בקרוב"

המדדים הקרובים צפויים להיות שליליים, הדולר ימשיך להתחזק, הריבית תרד ל-0.5%
קובי ישעיהו |

כלכלני בית ההשקעות ישיר פרסמו הבוקר את סקירת המאקרו החודשית שלהם. בישיר מעריכים כי הדולר ימשיך להתחזק בטווח הקצר. ירידת יתרות המט"ח של בנק ישראל בחודש פברואר ל-40.6 מיליארד דולר תומכת בהמשך התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח שכן יעד היתרות עומד על כ-43.5 מיליארד דולר. "להערכתנו, המשך התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח וריצת המשקיעים לכיוון הדולר לאורך ההיסטוריה בזמן משבר עולמי, המחריף בכל יום שעובר, תביא להתחזקות הדולר בטווח הקצר", אומרים בישיר.

זרעי המשבר העולמי נבעו מעודף צריכה בעולם המערבי בעשור האחרון. עודף הצריכה נבע בעיקר ממקורות אשראי זולים וזמינים לכול, ומרגולציה מקלה. משבר האשראי והכבדת הרגולציה הביאו לירידה חדה בצריכה הפרטית העולמית ולעליה חדה בעודף כושר הייצור העולמי.

העליה החדה בעודף כושר היצור הביאה לירידה חדה בהשקעות, גלי פיטורין חוצי יבשות, ירידה בצריכה הפרטית ובסחר העולמי. השאלה המרכזית היא האם השינויים בהרגלי הצריכה הינם פרמננטיים? אם כן, המיתון ימשך שנים רבות. לאור זאת, בישיר צופים "החרפה במיתון העולמי במהלך 2009 שיפגע קשות ביצוא הישראלי ונאלצים לשנות את שיעור הצמיחה של ישראל ב-2009 מ-0% לירידה של 1%".

על המצב בארץ אומרים בישיר כי "בחודשים האחרונים אנו עדים ליצירתיות רבה בקרב מעסיקים רבים במטרה לא לפטר עובדים. תופעות אלה מטות את נתוני האבטלה כלפי מטה, על אף שלמעשה הן מעין פיטורים שלא נמדדים. כך למשל, מעבר ל-4 ימי עבודה שקול לפיטורי 20% מהעובדים ומעבר לשבוע עבודה-שבוע חופש שקול לפיטורי 50% מהעובדים.

"בנוסף לתרגילי האקרובטיקה עובר על המשק גל פיטורים ענק בחודשים האחרונים ובינואר בפרט (20 אלף מפוטרים), שיביא לעליה בשיעור האבטלה מרמת השפל של שנת 2008 (6.1%) לסביבות ה-8.5% ב- 2009 ול-10.0% בשנת 2010". נוכח הירידה החדה בהכנסות ממסים גם בפברואר, הגרעון ב-12 החודשים האחרונים הסתכם ב-20.2 מיליארד שקל, כ-2.8% מהתמ"ג. להערכתם, צפוי הגרעון הממשלתי לזנק בחדות ולסיים את 2009 בסביבות 6% מהתמ"ג, כפי שעודכן גם בתחזית בנק ישראל.

בנוגע לאינפלציה מעריכים בישיר כי הסיכוי לאינפלציה קלוש ביותר. מדד ינואר ירד ב-0.5% והמשיך את המגמה השלילית שהחלה בנובמבר 2008. "להערכתנו, על אף המדיניות המוניטרית הרחבה והפיחות בשע"ח, המדדים הקרובים צפויים להיות שליליים בשל הירידה בביקושים של משקי הבית כתוצאה מהירידה בעושרם, גלי הפיטורין והירידה הדראסטית בביטחון התעסוקתי. מדד פברואר צפוי לרדת בשיעור של 0.2% והאינפלציה הצפויה לשנת 2009 תהיה 0.5%-.

הריבית במשק, מעריכים בישיר, צפויה לרדת ל-0.5%, בשל החרפת המיתון, המדדים השליליים והירידה בציפיות לאינפלציה. הרחבת המדיניות המוניטרית לשוק האג"ח הממשלתי באמצעות רכישת אג"ח ממשלתי ארוך טרם הניבה תוצאות בשל העמימות הגבוהה יחסית לשקיפות בהתערבותו בשוק המט"ח. "להערכתנו, אם הנגיד יפעל בשוק האג"ח בדומה להתערבותו בשוק המט"ח (רכישות ופרסום הסכומים) נראה בחודשים הקרובים ירידה בתשואות בטווח הארוך של העקום".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה