סין דוחפת את שוקי המניות: "הדבר עשוי להתגלות כתיקון קטן בראי הזמן"
השווקים ברחבי העולם נסחפים היום ע"י ציפיות גבוהות להכרזה על תוכנית תמריצים חדשה בסין. פרטי התוכנית אומנם לא פורסמו, אך הדבר אינו מונע מהמשקיעים ברחבי העולם, לאחר מספר ימים של ירידות שערים ברחבי העולם, לשאוב ביטחון ולקוות שסין תוכל להוביל את הכלכלה הגלובלית מהמיתון.
ראש ממשלת סין וון ג'יהבאו צפוי להכריז מחר בעת פתיחת האסיפה השנתית של הפרלמנט הסיני בבייג'ינג על חבילת תמריצים חדשה לכלכלה, כך ע"פ לי דיש'הי, לשעבר ראש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין. לי שדיבר בוועידה המתקיימת בבייג'ינג לא אמר האם התוכנית החדשה תעלה בגודלה על התוכנית הקודמת שהוכרזה בנובמבר, בסך 4 טריליון יואן (585 מיליארד דולר).
כמו כן, תורם לאווירה החיובית מדד מנהלי הרכש בסין - עלה בפברואר לרמה של 49 נקודות לאחר שבנובמבר נפל לרמה של 38.8 הנקודות. נזכיר כי ערך הגדול מ-50 הנקודות מעיד על התרחבות סקטור התעשייה וערך הנמוך ממנו מעיד על התכווצות.
'פירוק חיבורי הקרונות' או 'הקטר'
"אני הייתי נזהר להגיד שסין סוחפת אחריה את כל העולם", אומר בשיחה עם Bizportal אפי ליכט, אנליסט שווקים גלובליים בבנק הפועלים. "צריך לזכור שתיאוריית ה'דה קאפלינג' התפוצצה לנו בפנים".
תיאוריית ה'דה קאפלינג' (Decoupling) - או בפירושה העברי 'פירוק חיבורי הקרונות' - אשר צודדה בחמש השנים האחרונות ע"י כלכלנים מובילים ברחבי העולם טענה כי כלכלות של מדינות מתפתחות יכולות לצמוח במהירות ללא תלות בכלכלת ארה"ב. אך, כאשר משבר האשראי האמריקני הפך במהירות למשבר כלל-עולמי חזרו שוב הכלכלנים לצדד בתיאוריית 'הקטר' (Locomotive Theory) לפיה כלכלת ארה"ב היא הקטר הגורר את שאר כלכלות העולם.
ליכט שם את הנתונים בפרופורציה. "צריך לזכור את הרקע לעליות האחרונות", הוא אומר. "היו לנו מספר ימים של ירידות שערים חדות, גם ברחבי אסיה גם באירופה וכמובן ארה"ב. לכן, השוק מחפש להיאחז בחדשות חיוביות אך במידה ולא יגיע שינוי מהותי מכיוונה של ארה"ב הדבר עשוי להתגלות כתיקון קטן בראי הזמן".
השינוי יגיע מארה"ב
ליכט מטיל ספק ביכולתה של סין לחלץ את העולם מהמשבר. "אני בספק שסין תוביל את הצמיחה העולמית. ניתן לראות זאת ישר בהסתכלות על התוצר האמריקני, אבל יש עוד סיבות. עכשיו ראינו מה קורה שהצרכן האמריקני מפסיק לקנות - כל הכלכלה העולמית מפסיקה לנוע".
"עדיין", ליכט אומר "מדובר בגישה חיובית וחשובה מאוד של גילוי מחויבות מצד קובעי המדיניות שממונפת לטיפול לא רק בבעיות כלכליות שיצר המשבר הגלובלי אלא גם בנושאים שתמיד היו על הפרק". כאן נציין לדוגמא את הטיפול בנזקי רעידת האדמה שהתרחשה ב-2008 במחוז סצ'ואן. ערים רבות במחוז נפגעו קשות כתוצאה מהרעש, שהיה החזק ביותר שפקד את סין ב-30 שנה האחרונות.
אנליסט הפועלים טוען, כי את הגישה מובילה דווקא ארה"ב, למרות כברת הדרך הארוכה שיש לה עוד לעבור".
איך השווקים יגיבו לתוכנית של מאות מיליארדי דולרים? "אין ספק שאם נראה תוכנית בגודל דומה לתוכנית הקודמת זה יהיה משב רוח מאוד חיובי ובטווח הרחוק זה יבוא לידי ביטוי". כאן נזכיר, כי ניצני תוכנית התמריצים בסין באה נראו כבר בעת ההכרזה, כי הסינים ביצעו ישר השקעה מאסיבית. "כפי שכבר למדנו, בכל תוכניות הסיוע והתמריצים יש חשיבות גבוהה למיידיות ולביצועים", אומר ליכט ומדגיש כי צריך לראות מה בדיוק ההיקפים ומה בדיוק פרטי התוכנית.
"בכך שסין לא מחכה ומנצלת את ההזדמנות הזאת, היא מוכיחה שהיא פועלת. סין חייבת להבטיח לעצמה את ההיצע לביקושים המקומיים ולכן אנחנו עשויים לראות אותה מבצעת עוד רכישות מחוץ לשטחה", אומר ליכט ומעריך, כי "בסופו של דבר זהו עוד שלב במסע הארוך של המשבר הכלכלי הגלובלי, בו הפיתרון יגיע מארצות הברית ולא מסין. אני מעריך, כי כל מי שיחפש אותו במקומות אחרים יתבדה. התוכנית יכולה לעזור ויכולה לשפר אך לא מדובר בקרן אור שתוציא את הכלכלה הגלובלית מהמשבר".