אייל קליין מאי.בי.אי מדבר על הסיבות לירידות החדות בשוקי המניות ומספק תחזיות

האסטרטג הראשי לשווקים הבינלאומיים באי.בי.אי בראיון מצולם ל-Bizportal על אפשרות לפשיטת רגל של מדינות במזרח אירופה, על הירידות בשוק המניות האמריקני ונושאים נוספים
יוסי פינק |

אירוע רודף אירוע בימים האחרונים בכלכלה מסביב לעולם. השווקים במערב אירופה רעדו כאשר HSBC הודיע כי הוא מתכוון לגייס 17.7 מיליארד דולר, השווקים בארה"ב עדיין מתמודדים עם מצבן של AIG סיטיגרופ וענקיות פיננסיות אחרות ובמזרח אירופה מבקשים השבוע סיוע בהיקף של כ-200 מיליארד אירו מגוש האירו.

שוחחנועל ההתפתחויות עם אייל קליין, האסטרטג הראשי לשווקים הבינלאומיים באי.בי.אי. לדבריו, "על מזרח אירופה עוברת תקופה מאוד קשה וזה כדור שלג שמתפתח כבר תקופה ארוכה. בפסגה שמתקיימת באירופה מנסים להקצות כסף כתמיכה למדינות שחלקן נמצאות בבעיות קשות מאוד. ראש ממשלת לטביה כבר הודיע שבקיץ ייגמר הכסף של המדינה. אנחנו רואים נכונות נמוכה של מדינות במערב אירופה לסייע אבל בסופו של דבר המדינות המערביות יהיו חייבות לסייע, אין להן ברירה".

לגבי הסיטואציה במערב אירופה, לדבריו של קליין, "מה שזעזע את השווקים ביום שני זו לא העובדה -HSBC מנסה לגייס הון אלא שהוא עושה זאת ממקורות שוק. זה מפתיע שהבנק חושב שהוא יוכל לעשות את זה במצב השוק הנוכחי. יהיה מאוד מעניין לראות אם הוא יצליח לגייס את הסכום. אם הוא לא יצליח, סביר שנראה אותו מבקש סיוע ממשלתי".

בעניין הירידות החדות בשוקי המניות בארה"ב, "הירידות הן תוצאה של מספר גורמים שחברו יחד, מפרשות הונאה, דרך סיטי גרופ, AIG ובעיות נוספות. צריך לשים לב גם לתקציב של אובמה שהביא לירידות חדות בסקטור הבריאות".

מבחינת הערכות קדימה, אומר קליין, כי "קשה לדעת באיזה שלב אנחנו נמצאים במשבר. מצד אחד יש את האסכולה האופטימית מידי שאותה מוביל בנרננקי, לפיה נראה התאוששות כבר ב-2010 והמשבר ייגמר ב-2009. זה נראה לי אופטימי מידי וכנראה שהוא מדבר מפוזיציה. מנגד יש כאלו שרואים את ארה"ב הולכת למצב דומה לזה של יפן, כלומר עשור אבוד, גם זה נראה לי מוגזם. אני מניח שנראה התאוששות רק בשנת 2011".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה