הירידות התחזקו בסיום: מניית עשות טסה 126%, חברה לישראל נפלה 8%
יום המסחר בבורסה באחד העם נסגר תוך החרפה במגמה השלילית בשעה האחרונה של המסחר. המדדים המובילים באחד העם פתחו את שבוע המסחר האחרון לחודש פברואר תחת לחץ מכירות בעקבות שני ימי המסחר האחרונים בוול סטריט, שהיו שליליים. בשעות הצהריים נרשמו ירידות של כ-3% אולם כאמור לקראת הסיום חלה החרפה במסחר.
יוסי פרניק מאיי.בי.איי אומר כי "המסחר השבוע צפוי להתנהל על רקע פקיעת אופציות המעו"ף של חודש פברואר (יום חמישי). מניתוח הפוזיציות הפתוחות ניתן לראות כי יש כמות גבוהה של פוטים ברמות 650-670. אם מניחים שרוב הכתיבות בוצעו על ידי לקוחות מוסדיים גדולים אזי הם ייהנו אם הפקיעה תהיה גבוהה יותר, במקביל יהיה קשה להתחמק מהמגמה העולמית שמושכת את השוק למטה כפי שאנחנו נוכחים לראות היום".
גם בחזית המאקרו נמשכת הפסימיות המקומית והגלובלית. התאחדות התעשיינים ממשיכה בינתיים לשגר הודעות פסימיות, על רקע ההחרפה ההולכת וגוברת במשבר הכלכלי בעולם ובארץ. הבוקר פרסמו התעשיינים עדכון לפיו בשנת 2009 צפוייה נסיגה של כ- 10% ביצוא התעשייתי, שצפוי להסתכם בכ-35 מיליארד דולר. נסיגה כה חדה ביצוא התעשייתי לא נרשמה עד כה. עם זאת, התעשיינים מעריכים כעת כי בשנת 2010 יואט קצב הירידה ביצוא התעשייתי לכ-2.5%. התחזית המעודכנת של התאחדות התעשיינים התבססה על תחזיות הסחר העולמי של סחורות.
כוננות ספיגה לקראת הפקיעה
אסף חסון מ'אקסלנס נשואה אופציות' התייחס בשיחה עם bizportal להתנהלות המסחר התוך יומית בשבוע שעבר ואמר כי "פעמיים ראינו שהשוק למעשה סגר ב'גבוה שלו', גם ביום רביעי וגם ביום שני. המצב הוא שסוחרי היום מגיעים בבוקר וחושבים שהשוק הולך למהלך של ירידה בהתאם למגמה בעולם אבל זה לא קורה ולכן בשעתיים האחרונות של המסחר הם נאלצים לסגור את פוזיציות השורט ובכך למעשה מחזקים את מגמת העליות. אפשר להגיד שבסיטואציה הנוכחית, שחקני המעו"ף הפכו אולי להיות מעט גדולים על השוק".
באוצר תוקפים את פישר וגם מגינים עליו
בינתיים פורצת סערה במערכת הכלכלית בישראל. פקידים בצמרת האוצר תקפו את נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, על התנאים שדרש להישארותו לקדנציה נוספת בתפקיד נגיד בנק ישראל ועל ההופעות התקשורתיות שלו. בגלי צה"ל דיווחו הבוקר, כי בישיבת הנהלה שהתקיימה במשרד האוצר בסוף השבוע הושמעה ביקורת חריפה על הנגיד. "אין גבול לחוצפה. מגיע גביר העיירה מחו"ל, מלמד את כולנו כלכלה, והוא עוד מעמיד תנאים - אם לא תיתנו לי את זה ואת זה ואת זה אני הולך. זה כבוד לשרת את מדינת ישראל, ואם הוא לא רוצה - לא צריך. שלא יעשה לנו טובות".
בלשכת משרד האוצר הגיבו לדרך ההתבטאות, כפי שפורסמה הבוקר בגלי צה"ל, ואמרו כי אינה על דעתו של שר האוצר. "לנגיד בנק ישראל תרומה מכרעת למשק הישראלי. שיתוף הפעולה הטוב בין שר האוצר לנגיד בנק ישראל, ובין משרד האוצר לבנק ישראל היווה מכפיל כוח בהתמודדות הממשלה עם המשבר הגלובאלי וביכולת לנקוט בצעדים אפקטיביים כפי שננקטו, לחיזוקו של המשק הישראלי ויש להמשיך ולפעול לחיזוק קשר זה".
במוקד השבוע בישראל - עדכון ריבית ביום שני
ביום שני צפוי סטנלי פישר, נגיד הבנק המרכזי בישראל, להפחית את הריבית ב-0.5% ולהעמידה על 0.5% בלבד. כלכלני לאומי ציינו בסקירה השבועית כי "העובדה שמדד המחירים לצרכן היה שלילי זו הפעם השלישית ברציפות מאפשרת לבנק המרכזי להמשיך במדיניותו המוניטרית המרחיבה."
הדאו ג'ונס שבר מטה את קו ה-7,500 הנקודות
שיחת היום בוול סטריט בסוף השבוע הייתה ללא ספק האפשרות להלאמת סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה על ידי הממשל האמריקני. חשש שהביא את מניותיהן של סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה לשפל של שני עשורים. הדאו ג'ונס הוביל את המגמה השלילית וסגר ברמתו הנמוכה מאז 2002.
מה צפוי השבוע בוול סטריט?
בשבוע הקרוב ימשיכו המשקיעים בוול סטריט לעקוב אחר ההתפתחויות סביב הבנקים והמוסדות הפיננסיים כאשר זרם נתוני מאקרו חשובים ירכז עניין אף הוא. בין המדווחות השבוע (בישראליות) - פרטנר, איתוראן ואורבוטק. באמריקניות - גאפ, דל ואחרות.
ירידות גם בתל-בונדים
גם בשוק האג"ח הקונצרני המגמה היתה שלילית היום, ואילו באג"ח הממשלתיות המגמה היתה מעורבת. נציין כי ביום שישי דווקא נרשמה מגמה חיובית בשווקי האגרות החוב של ארה"ב ואירופה, במקביל לחולשה בשווקי המניות וחששות מהחרפת המשבר הכלכלי והפיננסי שהביאו להסטת כספים לאג"חים הממשלתיות הבטוחות יותר. מדד התל-בונד 20 נסוג ב-1.1% ומדד התל-בונד 40 נסוג בסיום ב-1.5%.
במדדים: מדד הבנקים נפל 5.5% ומשך את מדד המעו"ף לירידה של 3.8% לרמה של 662 נקודות. מדד ת"א 75 סגר בירידה של 4.4%. המחזור הסתכם בכ-981 מיליון שקל.
מניות במרכז
מניית כיל רשמה ירידה חדה. זאת, למרות שמניות סקטור הדשנים רשמו עליות ביום שישי האחרון, בהתאם לעליה שנרשמה במחירי הסחורות. פוטאש (POT) רשמה עלייה של 1.84%, אגריום (AGU) רשמה עלייה של 2% ומוזאיק (MOS) עלתה 1.89%.
גם מניית טבע סגרה בירידה. בשבוע שעבר פרסמה החברה דוחות טובים לשנת 2008 ומתחילת פברואר טיפסה מניית החברה בשיעור של 13.5%.
מניות סקטור הגז נסחרו בעליות, על רקע ידיעות בעיתונות כי פוטנציאל הגז בקידוח "תמר 1" גבוה אף בכ-40% מהתחזית המעודכנת שפורסמה (כ-200 מיליארד מ"ק לעומת התחזית האחרונה שעמדה על כ-142 מיליארד מ"ק). ישראמקו יהש בלטה בעליה של יותר מ-2% ואחריה רשמו עליות גם מניות אבנר יהש ודלק קידוחים.
מניות הבנקים המשיכו כאמור לאבד גובה, על רקע המגמה השלילית בסקטור הבנקאות בוול סטריט בסוף השבוע. לאומי רשמה ירידה של 5.3% ופועלים נפלה ב-6%. מניות הפיננסים שוב נמצאות במוקד משבר האשראי הקשה ביותר שידע העולם מאז 1930. בסוף השבוע נפלו המניות לרמות שפל חדשות אחרי שהתחזקו השמועות, כי ארצות הברית תאלץ להלאים לזמן מה את הבנקים ובכך למחוק את ערך המניות למשקיעים.
עוד בלטו בירידות חדות מניות חברת לישראל, אפריקה, פריגו, בלופניקס, וריפון, כור וכלכלית ירושלים. מנגד, מניות הוט ושופרסל רשמו עליות קלות.
מניית עשות חזרה היום למרכז הבמה, עם זינוק אדיר במחזור ענק. שבוע בדיוק אחרי שהודיעה על קבלת הזמנה מחו"ל בסך 80 מיליון דולר, הודיעה הבוקר החברה כי הינה נמצאת בשלב מתקדם של משא ומתן להתקשרות עם משרד הביטחון, בעסקה לייצור ומכירת מערכות לרכב קרבי משוריין, בהיקף כספי צפוי של כ-90 מיליון שקל, בשלב ראשון.