החשיפה של יולי עפר לנדל"ן בהונגריה: חוטף ממידרוג הורדת דירוג בשתיים וחצי דרגות
מידרוג מודיעה היום על הורדתה הדירוג של אג"ח סנטרל יורו א', שהונפקו על ידי חברה פרטית בבעלות יולי עפר, בשתיים וחצי דרגות מדירוג Baa1 ל- Baa3 והצבת אופק שלילי.
CEE הינה חברה פרטית אשר הוקמה והתאגדה בהולנד בינואר 2001 ופועלת בעצמה ובאמצעות חברות בנות באיתור, בייזום ובפיתוח של הזדמנויות עסקיות בתחום הנדל"ן (מסחר, מגורים ומלונאות) בהונגריה ובשווקים מתפתחים נוספים במרכז ומזרח אירופה. בשנים 2005-2006 הוחלפה הבעלות בחברה ויולי עופר רכש את השליטה בה. מניות החברה מוחזקות על ידי יולי עופר ורעייתו, באמצעות חברות פרטיות בשליטתם ועל ידי נמרוד רינות באמצעות חברות פרטיות בשליטתו.
כלכלני מידרוג מציינים כי פעילות החברה חשופה למשבר הכלכלי העולמי, ובעיקר פעילותה בהונגריה, זאת בשל הפגיעה ביכולת החברה לקבל מימון לפרויקטים עתידיים, שינויים צפויים בתנאי ההלוואות של החברה, הכוללים עליית ריביות והיקף מימון, וכן הרעה ביכולת החברה לממש נכסים. המשבר אף משפיע על התקדמות החברה במימוש פרויקטים חדשים ושינוי בתחזיות החברה בהתאם בשל עיכוב בתחילת פרויקטים.
בנוסף לכך, נגרמו לחברה הוצאות מימון בשל היחלשות השקל מול האירו ומירידת שווי של ערך נכסים. במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2008 קיימת ירידה של כ-10% בהכנסות של מלון LE-MERIDIEN בבודפשט, הונגריה. ירידה נוספת בפעילות המלון עלולה לגרום להפסד תזרימי מפעילותו. יצויין, כי בימים אלה החברה פועלת מול הבנק המממן לקבלת אישור להקפאת תשלומי הקרן בגין ההלוואה.
"אופק הדירוג השלילי נקבע, בין היתר, לאור ההחרפה של המשבר הפיננסי באזורי פעילותה של החברה אשר גרם להקטנת הנזילות הקיימת בשוקי פעילות החברה ולצפי של יכולת החברה לעמוד בתחזיותיה התזרימיות לרבות יכולת החברה לממש את נכסיה אשר, בין היתר, על מימושם מסתמכת החברה לצורך התמודדות עם התחייבויותיה.
יצויין, כי החברה פועלת לחיזוק איתנותה הפיננסית ונזילותה וזאת על ידי מימוש נכסים אשר מצד אחד מקטינים את היקף חוב החברה ומנגד משפרים את נזילותה. כך גם החברה צופה כי יחסי איתנותה ישתפרו כתוצאה מעליית שווי המקרקעין של פרויקט נאדור כתוצאה מקבלת היתר בנייה ותוספת זכויות לקרקע. החברה הרחיבה את מסגרת פעילותה בסרביה בשיתוף עם חברת BIG, אשר להערכתה תהווה מקור תזרימי משמעותי בשנים הקרובות.
בנוסף לכך, חברת CEE ביצעה מחודש נובמבר, באמצעות חברה בת בבעלותה המלאה, רכישות של אגח עצמי בכ-14,500 מיליון ערך נקוב אג"ח.