ג'ון מולדין מנפץ מוסכמות: "ריאלית, שוק המניות חזר בזמן 35 שנים אחורה"
בתחזית האחרונה של המגזין האמריקני בארונס, 10 מתוך 10 אנליסטים שנסקרו חזו, כי שוק המניות יעלה השנה ב-10-20%. "אני חושב שאנחנו יכולים לראות ראלי סחיר בחודשים הקרובים, אך לפחות בקיץ אנחנו נשוב לבחון את השפלים, זאת במידה ולא נקבע תחתיות חדשות", כך כתב ג'ון מולדין, בטור השבועי שלו בו הוא סיפק תחזיות ל-2009. "רווחי החברות הולכים להיות גרועים הרבה יותר מכל התחזיות שפורסמו עד כה, והרווחים הם אלו שמניעים את מחירי המניות", כתב מולדין בפסקת הפתיחה.
המיתון הנוכחי הולך להיות הארוך ביותר בזיכרון החי אומר מולדין, המשמש כנשיא בית ההשקעות האמריקני millennium wave advisors, ומדגיש, כי הוא הולך להיראות, כאילו, הוא לא הולך להיגמר, ויותר ויותר משקיעים ילכו ויותרו על המניות. המשקיעים בשוק המניות הורגלו בשנים האחרונות לשמוע סטטיסטיקות הטוענות, כי השקעה לטווח ארוך משתלמת הרבה יותר מהטווח הקצר. "המנטרה של לקנות ולהחזיק מניות לטווח הרחוק הולכת ונשחקת. במונחים מותאמים לאינפלציה, שוק המניות נמצא היום בערך איפה שהוא היה ב-1973! ובמידה והשקעת בחזרה את הדיבידנדים, אתה נמצא ב-1991 (שוב, מותאם לאינפלציה)", אומר מולדין ומוסיף, כי "צריך הרבה רכישות כדי לייצר שוק שורי. צריך רק העדר של רכישות כדי לייצר שוק דובי".
הקורלציה בין שוק המניות האמריקני לשווקים אחרים קרובה ל-1
האם אנחנו עשויים לראות ראלי אחרי הקיץ או השפלים החדשים? "ברור", אומר מולדין. "הוא יכול להיות טוב מאוד. הרבה תלוי בכמה מהר התמריצים יתקבלו והאם באמת יהיה להם אפקט".
"הקורלציה בין שוק המניות האמריקני, שווקים מפותחים אחרים ושווקים מתפתחים קרובה ל-1", חושב מולדין ואומר, כי הוא מעדיף לחכות בצד עד אשר לכלכלה האמריקנית יהיה כיוון ברור ויהיה ניתן להסיק האם התמריצים באמת עובדים. "אז נוכל להסתכל על הכלכלה העולמית", הוא מסביר. "אני לא אביך את אלה שטוענים, כי חלה "הפרדה" בין ארצות הברית ושאר העולם ואנקוב בשמם אך רק אגיד שהם לא נראים טוב. זה יכול לקרות, אבל לא בעשור הנוכחי".
מה לקנות? האיש המדורג במקום השני ברשימת המשקיעים הטובים ביותר בשנת 2007 ע"פ מגזין ה-motley fool (2008 עדיין לא דורגה) ממליץ על אגרות חוב איכותיות, גם קונצרניות וגם מוניציפליות. "המפתח הוא אנליסט אג"ח טוב שיודע מה החברות עושות ולא רק בוחן את התשואות. יש היום ערך אמיתי בשוק האג"ח", הוא אומר ומצטרף לקוראים להימנע מהשקעה באג"ח אמריקני. "אני לא הייתי קונה חוב של הממשל האמריקני. האג"ח, במידה ולא נמצא במיני-בועה, יש פוטנציאל אפסייד קטן והוא פשוט לא מניב מספיק. למה שאני החזיק אגרת חוב ל-10 שנים בתשואה של 2.39%? במחירים הללו אני מעדיף TIPS (אג"ח ממשלתי צמוד לאינפלציה). ה-TIPS מתמחרים דפלציה ל-10 שנים ואני לא מאמין שה'פד' יאפשר לדפלציה להחזיק מעמד".
בשנה הבאה - הזהב בשיא חדש?
מה לגבי שוק המט"ח? כאן משיב מולדין בשאלה ואומר, כי "עם כל ההדפסות המאסיביות של שטרות, היית חושב שאני אצפה שהדולר יתרסק. אך אני לא. השאלה היא, מול מה הוא ירד? האירו? באמת? הפאונד מתומחר באופן טוב יותר, אבל בריטניה ואירופה יצטרכו לחתוך בריביות וגם להצטרף לאלו המאשרים תוכניות תמריצים מאסיביות. לכל מדינה מפותחת יהיו בעיות. אני יכול לראות סיבות להחזיק דולר קנדי, אוסטרלי ומטבעות נוספים של מדינות מאופיינות בסחורות, אך המינוף הנדרש כדי להפוך את זה להשקעה פוטנציאלית הגיונית הינו גבוה מידי ומסוכן ליחידים".
בהסתכלות על הסחורות, נתחיל עם הזהב. "אחרי שנה של עליות וירידות סביב המקום. הזהב אולי עשוי לעלות כנגד כל המטבעות המובילים. בשנה הבאה, בקלות, אנחנו עשויים לראות שיאים חדשים".
לגבי הזהב השחור, הסיפור כבר אחר. מולדין חושב שהנפט בדרך למטה בטווח הקצר (ואולי הרבה מאוד למטה - איך נראה לך 1 דולר עבור גלון של דלק? הוא שואל בציניות). הנפט נמצא כיום ב-Contango החד אי-פעם. כלומר שבו זמנית הנפט היום זול יותר ויקר יותר בעוד מספר חודשים (החוזים הרחוקים יורדים פחות מהנוכחיים). "לא מדובר במצב נורמלי", אומר מולדין. "הנפט הולך היום לאחסון. במהלך של מספר חודשים אתה יכול להרוויח 20-25% על הכסף במידה ותקנה היום נפט ותמצא מקום לאחסן אותו. לפחות 25 ענקיים החלו מאחסנים נפט, ויש הטוענים שעוד 10 מעוניינים להיכנס. האם אופ"ק תוכל לחתוך מספיק כדי להשפיע בטווח הקרוב, את זה עוד נראה".
סיכונים בתחזית? "הסיכונים בתחזיות שלי הם די ברורים", מסכם מולדין. "התמריצים עשויים להתקבל מהר יותר ואף להיות אפקטיביים יותר מאשר אני צופה. אז הכלכלה והשווקים יפתיעו לצד החיובי. מהצד השני, והמפחיד יותר, ה'פד' עשוי לדחוף את השוק ל"מלכודת נזילות" והכלכלה והשווקים יפגעו חזק יותר, ביחד עם שאר הנכסים".
במילים פשוטות נסביר, כי "מלכודת נזילות" היא מצב בו למרות ששיעורי הריבית יורדים (כיום עומדים על כ-0% בארה"ב) היצע הכסף עדיין יעלה על הביקוש לו. אם משום שהבנקים שבידם הכסף מפחדים להלוותו ואם משום שכאשר שיעורי הריבית מגיעים לשפל, אנשים מאמינים ששיעור הריבית חייב לעלות בעתיד. בשלב זה הם לא ישנו את מצב החזקת הכספים על ידם.