ורד דר: "העליות בשווקים זה יותר 'ראלי של קצף' מאשר ראלי של מהות"
הבורסה בישראל השלימה היום יום שישי רצוף של עליות שערים, זאת על רקע מגמה חיובית בשוק העולם ולמרות המלחמה המתנהלת בגיזרת עזה. המעו"ף רשם בשבוע שעבר עלייה של 5% והנאסד"ק רשם עלייה של 6.6%.
ורד דר, הכלכלנית הראשית של פסגות, התייחסה לעובדה, לפיה למרות שנתוני המאקרו שפורסמו ביום ביום שישי היום חלשים ביותר, השוק הגיב בעליות חדות. דר התייחסה למדד מנהלי הרכש היצרני של ארה"ב שלא זו בלבד שהצביע על כיווץ הייצור זה החודש החמישי ברציפות, אלא שהוא היה נמוך מהצפי. ואם גם זה לא מספיק - הוא גם היה הנמוך ביותר מזה 28 שנים
דר התייחסה גם לייצור התעשייתי במרחב האירו שהתכווץ לרמה הנמוכה ביותר מאז המדד קיים. הנתון השלישי אליו התייחסה דר הוא בסין – התכווצות בייצור זה החודש השלישי ברציפות ומזכירה גם, כי נתונים שפורסמו בדרום קוריאה, שבדיה והודו היו באותו טון בדיוק.
למרות הנתונים החלשים, ראינו אופטימיות גורפת כמעט בכל העולם, כמעט בכל השווקים. לדבריה של דר, "מצד אחד, זה מצוין. אחד מהסימנים הנדרשים לשם ביסוס ראלי אמיתי, הוא עלייה של השווקים למרות חדשות שליליות שמפורסמות. מצד שני, המחזורים היו מאוד חלשים. רוב הסוחרים עשו גשר ונשארו בבית. זה "ראלי של קצף" יותר משהוא של מהות."
עוד אומרת דר בעניין זה, כי "האופטימיות העולמית הזו היא שילוב של עליצות תחילת שנה ועליצות של טרום תחילת קדנציה של אובמה. היא יכולה להימשך עוד זמן, אבל בכלל לא ברור לנו שזו תחילתו של המסע המופלא כלפי מעלה."
"קרנות המנוף של האוצר: הפוטנציאל קיים, הבעיה העיקרית - לוח הזמנים
לפי התוכנית שאושרה, המדינה תתן (בשלב ראשון) 600 מיליון שקל, בתקווה שמפעילי הקרנות ישלשו וירבעו את הסכום. הסכום כולו מיועד למחזור הלוואות לקונצרנים העומדים בתנאי הסף. ההשקעה של המוסדיים בקרן תסווג כהשקעה אלטרנטיבית – היא לא סחירה וסגורה לתקופה מינימלית של שבע שנים (עם אופציה לסגירתה לעשר שנים).
לדבריה של דר, "המוטיבציה של המוסדיים להשקיע בקרן כספים, נובעת מסבסוד התשואה ע"י המדינה. אם כי, צריך להבהיר, שבניגוד לכתוב בעיתונים, בהחלט לא הובטחה תשואה מינימלית של 4% ריאלית." עוד אומרת דר, כי "התוכנית טובה לקונצרנים שכן יש מאין, צץ פה סכום לא מבוטל שמחפש קונצרנים להשקיע בהם. התוכנית טובה גם למדינה - רוב הסיכויים שהתוכנית הזו לא תעלה להם כסף."
"השותפות הממשלתית בהקמת קרן פרייוויט אקוויטי תוך סבסוד תשואה ושותפות חלקית ברווחים, במטרה לשחרר איזה שהוא כשל שוק או לפתור בעיה של חששות של משקיעים, כבר נוסה ועבד בהצלחה אדירה בשנות התשעים עם קרנות "יוזמה" של המדינה. המדינה הקימה קרנות הון סיכון(!) בהן היתה שותפה, וסייעה בכך רבות בהקמת כל תעשיית ההון סיכון והסטרט-אפים בישראל. באמת, מדובר באחת ההתערבויות הממשלתיות המוצלחות ביותר שנעשו כאן אי פעם. הפוטנציאל קיים."
"הבעיה העיקרית שאנחנו רואים בתוכנית היא לוחות הזמנים שלה. רק בפברואר יצא המכרז לקרן הראשונה, כך שסביר שהיא לא תוכל להתחיל לעבוד לפני מרץ-אפריל, ונדרשת עבודה של כמה וכמה קרנות, על מנת שפעולתן תורגש. בינתיים, עצם הדיבור על הקרנות כבר הביא לביקושים לאג"חים הקונרצנים ולעליית מחירי התלבונד 20 ב-9% בתוך שבוע."